Порекло презимена Шантрић

11. јул 2014.

коментара: 15

Претходни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

  1. Anonimus

    Porodica Santric ne potice iz Metohije tacnije ona se tu doselila iz Hrvatske a u Hrvatskoj su tu nekada dosli Preci iz Italije.Pa je prezime prebacenu iz Santic sto je italijansko u Santric.!

    Sve ima na netu.Samo ako se potrazi

  2. nela

    Možda Santric, al ovde je reč o porezimenu Šantrić.
    DAKLE PRAVO I ORIGINALNO POREKLO PREZIMENA ŠANTRIĆ JE IZ PEĆI, TJ METOHIJE.
    A nastalo je ovako: bežeći od krvne osvete, i to iz Crne Gore, preko Čakora se cela porodica doselila u Peć. Pošto su bili siromašni, najstariji sin je radio kod bogataša,i u njega se zagledala najstarija kći.
    Bila je lepa, al je imala jednu nogu kraću pa su je zvali Šantra. Momku nije to smetalo, oženio se njome, a i promenio prezime u Šantrić po njenom nadimku. (zbog krvne osvete).
    Inače ta genetska predispozicija je ostala nažalost do današnjih dana.
    Kada su ašikovali, ona mu je ostaljala pare u zamešen hleb koji je on nosio da se ispeče ( tadašnje nazovi uslužne pekare).
    Sredinom 18. veka , jedan iz porodice je otišao trbuhom za kruhom, krenuo za Ameriku, al stigao samo do Makarske. Svi u Metohiji znaju za njega, a mogu se podaci o celoj porodici ( pa i njemu ) naći u spisima u Pećke patrijaršije.
    Glopost da je poreklo prezimena iz ITalije.. A i zašto bi neko iz Italije, išao na nerazvijeni istok. ha ha
    DAkle prezime je relativno novijeg datuma, nastalo je u Peći, i tačno se zna kako je nastalo , a i svi su medjusobno u sredstvu.
    Čisto da lljudi ne bi lupali gluposti o poreklu.

  3. Cezar

    Imate li neki kontakt ili tako nesto da porazgovaramo na temu prezimena
    Javite mi se ….

  4. Nela

    Sada sam videla Vaš komentar. Da li i Vi imate vezu sa Šantićima..

  5. Ceyar

    Naravno , ja sam Jedan od NJih 🙂
    Interesuje nas da saznamo ko ste vi i sta znate 🙂
    hvala vam 🙂

  6. nela

    Драго ми је да сте Шантрић. Ал одакле сте, јер ако сте са Косова и Метохије, или су то Ваши, онда све ово знате и сами, можда и боље од мене.
    Моја мајка је Шантрић.
    Поздрав

    • Hristina

      Zdravo, citam komantare… Ja Sam Hristina Santric, pa radim na porodicom stablu I bas me zanima odakle potice ova prica Koju ste napisali? Da li znate kako se zvao covek Koji je navodno ozenio tu zenu? Hvala unapred

      • Branko Šantrić

        Draga Hristina,

        moje ime je Branko Šantrić i potičem iz Peći. Čuo sam istu priču kao Nela od moje famiilije. Voleo bih da znam iz si ti porodice.
        Moj otac je Dušan Šantrić, sin Gligorija Šantrića, a stric Milorad.

        Srdačan pozdrav, Branko.

  7. Cezar

    Da bas sa Kosova i metohije ali Nikada Nismo Culi za ovaj Scenario koji ste vi izveli pa nas bas interesuje da li bi ste zeleli da stupite u Kontakt , bas nas zanima poreklo te price , od koga je vasa majka tacno ko joj je bio otac …Razumete da se ispricamo 🙂

    Hvala vam

  8. Zvezdana

    Radim na rodoslovlju i pronasla sam vase komentare. Moj pradeda je bio Nikola Santric a prababa Ziza Santric iz Peci (1890-ti?) a unuci su im bili Bogoljub, Ruza, Stana, Doca i Gora Santric. Da li netko ima podataka o Nikoli i Zizi. Mama mi je pricala da su oni bili poreklom i Skadra i da je pradeda bio zlatar. Nela, kako mogu proncai spiske iz Pecke Patrijarsije. Hvala!