Порекло презимена, село Биба (Урошевац, КиМ)

Порекло становништва села Биба, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Главни део села је на северозападној падини истоименог брежуљка (592 м) око 3 км источно од вароши Урошевца, а неке насељеничке куће се пружају дуж друма Урошевац-Гњилане до на 1 км од вароши.

До 1922. село је било збијеног типа, а отада, доласком насељеника, добило је нове и одвојене групице кућа према Урошевцу, а нарочито дуж друма. Као мало насеље на махале се не дели.

При досељавању Арбанаса село је било чифлик неког бега из Приштине, у коме су живели неки Срби Которци. По настањењу Арбанаса ти су се Срби иселили, а Арбанаси, према казивању садашњих њихових потомака, купили село од тог бега. Куће тих Срба биле су нешто ниже садашњег села.

Арбанашки род је Биба (9 к.), од фиса Гаша. Старином је из Шлака у Скадарској Малесији, а овде пресељен око 1840. из Језерца, где је живео око 50 година. Појасеви уназад 1932. су од пресељења из Језерца били: Зећир (65 година), Исен, Азир.

Српски и црногорски колонисти:

Из околине Гацка:

Терзићи (2 к.) 1922. из Бодежишта.

Слијепчевић (1 к.) 1922. из Самобора.

Ковачевић (3 к.) 1929. из Срдовића.

Савић (1 к.) из Жањевице.

Из околине Невесиња:

Шупић (1 к.) 1922.

Из околине Љубушког:

Богдановић (2 к.) 1922.

и – Милојевић (2 к.) 1923.

Из околине Никшића:

Поповић (1 к.) 1929. из Казанаца.

У главном делу села заједно са Арбанасима живе Терзићи, Савићи и Поповићи. Куће осталих су на утрини према Урошевцу.

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. papovina

    Аутор погрешно наводи Поповић из села Казанаца, ради се о једној кући из братства ПАПОВИЋ из села Казанци на црногорско-херцеговачкој граници.