Порекло презимена Гломазић

15. фебруар 2012.

коментара: 2

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ГЛОМАЗИЋИ

(на Дубровску и Новаковићима)

Потичу са Рудиница из Пиве, одакле су Сићо и Петар, Симеунови синови, због убиства Турчина код Горањска ускочили у Дробњак и населили се: Сићо на Дубровску, а Петар у Зукви код Полексића, који су им били ујчевина.

Сићо Симеунов је имао три сина: Јока, Милосава и Луку. Јоко има Мира који је био борац НОР-а. Налазио се у редовима 7. бригаде, Милана, Лазара и Тодора који се као колониста 1945. године одселио у Бачко Добро Поље.

Милосав Сићов има сина Антонија који је одселио у Војводину.

Лука Сићов има Чеда и Љуба.

Петар Симеунов се из Зукве пресели у село Новаковиће у Језерима са синовима: Симом, Мићом и Јаковом.

Симо Петров је учесник првих ратова у којима је рањаван. Он има синове: Петра – Зелена, Перка – припадниак НОП-а од 1941. године, (ухваћен и стријељан од стране непријатеља на Жабљаку 1942. године) и Новака који је млад умро.

Мићо Петров има сина Давида – Малина. Малин је учесник првих ратова, цијењен комшија и племеник; има сина Мијаила и кћерку Станицу – Станку, борца НОР-а од 1941. године. Била је борац Првог батаљона Прве пролетерске бригаде у којој је била замјеник комесара чете, затим члан политодјела у Крајишкој бригади и дивизије. У поратном периоду налазила се на одговорним дужностима у Републици.

Јаков Петров није имао потомства.

Гломазићи славе Нжољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

________________________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Andjelka

    Ko je pisao rodoslov Glomazica. JOKO JE IMAO SINOVE: MIRA ,MILANA,TODORA,LAZARA I SAVU.SAVU KOJI JE POGINO NA MESTREVCU ZAVRIJEME 2 SVJRATA.

  2. Luka

    Ja Sam luka glomazic živim u kragujevcu.moj otac čedo je učesnik nor bio je u sedmoj crnogorskoj brigadi u sastavu prvoj proleterskoj brigada.posle rata bio je oficir jna. Od sica koji je imao sina luka,a luka sinove čeda i ljuba.cedo ima sina luku a ljubo je imao sedam cerki a nije imao muških potomaka.