Poreklo prezimena, selo Krasava (Krupanj)

9. maj 2014.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela Krasava, opština Krupanj – Mačvanski okrug. Stanje sa početka 20. veka. Prema knjizi Borivoja Milojevića „Rađevina i Jadar“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Seoske kuće su na strani doline Mađupca, okrenute jugu; na obema stranama doline Krasavice; na visokoj površi između ove doline i Buljevca i na prisojnoj strani poslednje doline.

Tip sela.

Ma(ha)le u selu sa familijama u njima su:

Reljići:Josipovići, Jokovljevići, Reljići, Đukići, Mirčići, Perići i Milonovići.

Kovačevići:Kovačevići.

Mijailovići: Mijailovići, Tomići, Andrići, Filipovići, Aleksići, Pantići, Jovanovići i Stevanovići.

Vasiljevići:Vasiljevići.

Božići:Božići.

Jerinići:Jerinići.

Prokopići:Prokopići.

Bogdanovići:Perišići i Bogdanovići.

Savići:Stevanovići, Markovići, Avramovići, Matići, Despotovići, Rosići, Marići, Teodorovići, Pavlovići, Jovići i Andrići.

Donja Mala:Mijići, Popovići, Kulići i Miličići.

Zemlje i šume:

Seoska šuma je u Ćelijama, Izvorima, Rtu itd. Pri odlasku muslimani su prodavali šume i kupcima izdavali tapije; kako srpske vlasti nisu priznavale ove kupovine i tapije, to je šuma oduzeta i „useošćena“.

Oko trideset seljaka obrađuje zemlju „na pola“ u Lozničkom Polju. Sedam seljaka imaju na njivama, u dolini Likodre, kolibe na kojima borave zimi ishranjujući stoku.

Poreklo stanovništva:

Starosedeoci su:

Josipovići, Jakovljevići, Mirčići, Kovačevići, Vasiljevići (staro prezime Neškovići), Stevanovići, Markovići, Avramovići, Matići, Despotovići, Rosići, Marići; Teodorovići, Pavlovići; Jovići, Andrići, Mijići, Popovići, Kulići i Miličići;

Reljići (staro prezime Manojlovići), Perići, Milanovići, Mijailovići i Prokopići;

Đukići (staro prezime Manojlovići) i Božići (staro prezime Jevtići);

-Andrići, Filipovići, Aleksići i Pantići;

-Jovanovići, Stevanovići i Jerinići; i

Perišići i Bogdanovići.

Sve pobrojane porodice starinom su rod i drže da su zajedničkog porekla. Od Reljića ima odseljenih u Loznici, Šapcu i Ostružnici kod Beograda; od Andrića ima odseljenih u Siminom Brdu (Nikolići).

Sve pobrojane porodice slave Stevanjdan.

IZVOR: Borivoje Milojević – Rađevina i Jadar. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Milomir Petrovic

    Poštovani,

    Dali i prezime Petrović spada u starosedeoce ?

    Hvala unapred.

    • Sremac

      Poštovani Milomire,

      Petrovići iz Krasave slave Stevanjdan i srodni su sa nekim navedenim porodicama, tako da je po mom mišljenju izvesno da spadaju u starosedeoce.

      • Hrozni

        Podatci iz ove knjige se nikako ne podudaraju sa realnim stanjem. Naime ne mogu pronaci ni prezime Radivojevic u Krasavi, kao ni Djordjic a i za jedne i druge sam siguran da su bili tu pocetkom 20-og veka i ranije. Dok navodi neke Djordjice u Brezovicama koji slave Tomindan dok Djordjici u Krasavi slave sv. NIKOLU, ako neko ima da preporuci neke druge izvore bio bih veoma zahvalan

    • Ekatarina Petrovic

      Ja sam unuka Petrovica iz Krasave, u napisima je nekada davno zabelezeno da su Petrovici Kovacevici, zasto sto je deda bio Petar Kovac, zato su negde informacije pomesane.
      Starosedeoci smo i generacijski bili tamo do 90tih mada i dalje posecujemo odrzavamo i volimo nas rodni kraj

  2. Verica

    Pozdrav,
    Interesuje me odakle su starosedeoci došli u Krasavu konkretno porodica Matić (dalje smo otišli iz Krasave), ali odakle se tačno došlo u Krasavu? Slava Sveti Stefan, naravno 🙂 Hvala najlepše 🙂