Порекло презимена Врцељ

15. фебруар 2012.

коментара: 2

Презиме Врцељ, како пише сарадник портала Порекло Марко Јовановић-Врцељ, потиче из Скадра, а било је најзаступљеније у Лици.

Приликом раних турских покоља Срба, два брата, православна свештеника, Врцеља су повели све Врцеље са обала Скадарског језера ка западу. До поделе долази у Далмацији. Тада, један од браће, Јован, води већи део Врцеља у Лику. Где се касније они опет деле по селима и пуштају своје корене.

Врцељи имају најстарије корене у селу Беговац, неколико километара од Блаћанског језера на северу Лике. На основу пописа становништва се види да је село увек било хомогено српско.

Један део Врцеља је отишао у Далмацију, док је други остао у Лици. Приликом усташких прогона нашег народа,  део Врцеља је избегао у Банат, у село Милетићево. Такође, познато је да су Врцељи у Првом светском рату прелазили као добровољци у руску из аустроугарске војске.  Никола Врцељ је само један од Врцеља кој је успео да пребегне са својим пријатељима. Руска војска је прозивала: ”’Православни напред!”, сви који би иступили, међу њима и Врцељи, би потом били спашени, док би остали били враћени. Никола Врцељ је потом прешао кроз целу Русију, Кину, Индију, по пустињама, врлетима, џунглама и морима да би стигао на СОЛУНСКИ ФРОНТ. Ту су Врцељи учествовали у пробоју фронта.

Како пише наш сарадник, сродник Врцеља је и славни научник Никола Тесла.

КРСНА СЛАВА: Ђурђевдан

ПОЗНАТИ: Ђорђе Врцељ, регионално и светски признат научник и економиста

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Михаило Врцељ

    Ја сам Михаило Врцељ, роћен сам у Београду, а сада живим 50 година у Америци. Мој отац Јован је рођен у Буковићу код Бенковца. Мој деда Тодор је рођен такође у Буковићу. Мој тата нам је говорио да је прадеда Андреа роћен у Буковићу, да је мој чукундеда Божур са два брата напустио Лику. Два брата су отишла ка мору а он је дошао у Буковић. То је вероватно било око 1840-те.

    Ја сам 2013 посетио Буковић, Бенковац и био код праунука Душана Јокића, мог деде по мајци. Од Врцеља су биле шест породице, ниједна крвно блиска.

    После сам отишао до места Беговац-Врцељи до Плашког. Ту су живели само Врцељи. Тада су биле само три породице Врцељи. Нико није био старији од мене па ми нису могли рећи много о пореклу Врцеља.

    Моја хапло група је: E3b = E1b1b.

    Поздрав где били.
    Михаило

    • Miki

      Ja sam Milorad Vrcelj. Rođen u Ogulinu a živeo u Plaškom. Moji su rodom iz Begovca, i deda mi se zbog posla preselio u Plaški i raširio porodicu. Inače svi Vrcelji Lički jesu iz Begovca, ili Vrcelja.
      Dok sam radio u jednoj firmi u Petrovaradinu, sreo sam jednog kolegu, koji se Preziva Vrcelj. Bio je iz Benkovca. Kroz priču, obojica smo imali istu priču o naseljavanju dva brata koji su naselili Krajiške krajeve. Naježili smo se obojica i shvatili da kroz nas teče ista krv. Živi i zdravi bili.