Порекло презимена Вртикапа

15. фебруар 2012.

коментара: 2

Презиме Вртикапа истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске “Вести”):

 

Љ. Вртикапа из Београда, желела би да сазна нешто о свом пореклу. Каже да су из Лике, али више од тога не зна. У свим, нама расположивим, монографијама о Лици нисмо пронашли Вртикапе. Вероватно да су још од Другог светског рата ишчезли са тих простора. У “Лексику презимена СР Хрватске” налазе се забележени само у Дубровнику.

У Херцеговини их је забележио Ј. Дедијер у селу Ивици, као Вртикапе (Ћулабије, према “ћулав”, тј. “ћулах”, капа, и Калајџићи), са славом Ђурђевдан. Род су са Лучићима и Ненковцима (изумрла муслиманска породица).

М. Филиповић их је нашао у Височкој нахији у селу Копчанима и забележио да је њихов предак досељен овде из Ивице у другој половини 19. века, а да је старином из Љубиња. Слава, такође, Ђурђевдан.

На Косову су Вртикапе настањене као колонисти из Лике после Првог светског рата у село Мираш. Слава: Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    ВРТИКАПА (п), у Ивици (Љубиње). Поријеклом су од старих Ненковаца који су некада живјели у Ивици. Даљом старином су из Црне Горе. Прича се да су презиме добили по томе што им је неки дјечак из породице Ненковац, играјући се, вртио капом на уздигнутој руци. Тада је наишла чета војника која није познавала пут. Један војник је угледао дјечака и гекао: “Дођи ти, мали вртикапа, да нам покажеш пут!” Тако га прозваше Вртикапом. Славе Ђурђевдан (59:280: 155:552).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Hercegovka

    U selu kraj Ljubinja za vrijeme rata bio je dogovoreni znak da se vrti kapom kad naiđe vojska, da se seljani mogu sakrivati. Uvijek bi na brdu jedan od njih stražario i naj taj su način bili veoma organizovani. Tu je vladalo prezime Čolić, a kasnije je polovina porodica u selu uzela prezime Vrtikapa baš po tom znaku.