Порекло презимена Букатаревић

30. јануар 2014.

коментара: 0

Породично име Букатаревић права је реткост у Србији, најзаступљеније је у подунавском Кладову. У свету постоје и Букатар, Букатаров, Букатару, Букатаров, Букатар, Букатару, Букатареску, Букатаревици. Највише их има у Украјини, Румунији, Молдавији, а неки од изданака ових породица насељавају Чешку, Канаду, Израел, САД, Велиу Британију, Француску, Аустралију, Нови Зеланд…

У писаним документима о становништву Кладова, први пут се име Букатар помиње на ред.бр. 92 пописа из 1834. године Ђорђе Букатар стар 62 године, ожењен, са две женске особе у породици, и синови Гица стар 19 година, и Никола стар 13 година / Архив Србије БК, И бр.37, р.бр.11 Фетислам /.

Први следећи попис, из 1863.г. садржи једну породицу, чији је носилац Радул Букатар, земљорадник стар 40 година, са домаћицом Станком, 35 г. и синовима Костом, 16 г, Петром, 9 г, Јованом, 6 г. и Лазаром, 3 г.

Коста Јовановић, пописао је између 1920. и 1923. године кладовске породице и забележио је Букатаревиће у 14 кућа, да им је крсна слава Свети Никола, да су се прадедови доселили из Инова у Румунији.

Постоје и друге приче о пореклу Букатаревића. Димитрије Букатаревић из Неготина сачинио је ’’ Породично стабло Букатаревића ’’. По основу сећања старијих чланова фамилије, приређивач овог ’’ стабла ’’ каже да су за време турско – руских ратова у првим годинама 19. века у кладовској тврђави Фетислам да је у заробљеништву био козак из Украјине Букатаров Иван и за кога се каже да је у Кладову остао и да је ту основао своју породицу. Ово сећање на украјинске претке има основа у чињеници да мноштво особа са презименом Букатаров има данас у Украјини.

Место Кладово, источна Србија, место на обали Дунава је колевка Букатаревића од 19. века, и данас по протоку око 200 година има нас из овог породичног стабла у Кладову, Неготину, Зајечару, Бору, Београду, Шабцу, Великом Градишту.., Лондону, Паризу, Канади … те ради нових сазнања о нашој прошлости, волео бих да их чујем да би смо их сачували за будућа поколења.

Прилог послао: Букатаревић (Васе) Миле

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.