Порекло презимена Вулин

15. фебруар 2012.

коментара: 25

Вулина има шест домаћинстава у селу Горње Ратково (општина Кључ) и славе Михољдан. Осим тога, Вулина истог поријекла и с истом славом има још и у Чађавици, Лусићима, Дујаковцима, Ситници, Соколову и Стричићима.

Доселили су се из Рибника, а, по предању, даљом старином су из Далмације с етапним задржавањем у Унцу. Карановић вјерује да су из Рибника и да их тамо има преко 100 кућа са разним презименима. Он надаље сматра да им је старо презиме Кењало, у Рибнику има засеок Кењали, и да су се одатле расељавали по цијелој Босанској крајини и Лици, те да су неки огранци задржали старо презиме. У поменутим селима Вулини се сматрају млађим досељеницима, а Карановић наводи да су се у Ратково доселили прије 150 година.

ИЗВОР: МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ – ПРИЛОГ ПРОУЧАВАЊУ СТАНОВНИШТВА ЗМИЈАЊА “О ПОРИЈЕКЛУ СТАНОВНИШТВА ГОРЊЕГ И ДОЊЕГ РАТКОВА И СТРАЖИЦА”

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (25)

Одговорите

25 коментара

  1. Предраг Вулин

    Најстарији писани помен о Вулинима је из 1481. у Шибенику. То су наводи Велимира др Михајловића, књига “српски презименик”. Вулини се спомињу, по наводима истог аутора и у Поменику манастира Крушедол од ХV-XVII вијека. Моји покојни стричеви, проф. Владимир и Миодраг, поуздано су по предањима најстаријих Вулина, из истоименог села на Мањачи-Змијању, знали да смо дошли из Далмације. На Змијање су се доселили из Рашиновца, Бос. Петровац, око 1780. Године. Ово потврђује и Петар Рађеновић. Никад се нису, то јест нисмо презивали Кењало и то што у Рибнику постоји заселак Кењала, из кога су наводно неки Вулини доселили је најблаже речено глупост.Презиме Вулин је много старије и од презимена Вулиновић, за кога су га неки везивали, а камоли од поменутог…Занимљивост је и то да Вулине у трећем делу сеоба, на једном месту спомиње и Милош Црњански…Видети податке о Илић Вулину ….Срдачан поздрав

  2. Предраг Вулин

    Вулин:

    У Шибенику 1481; у Крушедолу (Срем) 1736; у области Крњеуша у Босни, у Поуњу, Бјелајском пољу и Цазинском крају у Босни; у Хрватској: околина Задра, Осијека и Шибеника. Водипорекло од хипокористика Вула (Крушедолски поменик, XV-XVII век). Уп. Вулини, топоним код Бањалуке и Кључа у
    Босни.

    Срби у Украјини/Љубивоје Церовић/

    “Када је Петар Велики почео 1710. године припреме за рат против Турске, Јован Текелијам, обрштар Поморишке границе из Арада, и Вулин Илић, обрштар Потиске границе из Сегедина, послали су писмо Петру Великом у којем га моле “да помисли и о њиховој српској земљи”. Са своје стране они нестрпљиво чекају “да пожуре службом својом за свога православнога цара”. Ова двојица су 1712. године, заједно са својим врховним обрштаром Мојсијем Рашковићем, руском цару понудили да са 10.000 граничара заједно крену на Турке. То је било у складу са позивом руског цара, упућеном свим хришћанима да се укључе у рат који су Руси повели против турака и Татара. Упркос свим позивима, одзив Срба није био велик, мада је у саставу руске војске био и један српски одред, којим је командовао капетан Јован Албанез.”

    Прим. П. Вулин: Након неуспешног устанка, према речима мог рођака пуковника Драгише Вулина, Илић Вулин је дошао у сукоб са тадашњим патријархом Арсенијем IV Jовановићем Шакабентом, што је био разлог његове одлуке да дође у Босну, тачније на Змијање, из правца Карловца, преко Бихаћа. Ове информације, према његовим речима постоје у Крушедолском манастиру, где је он био и прочитао те податке. Илић Вулин се по тим подацима упокојио на Чађавици а са њим је дошла велика група његових сродника који су се ту настанили. Ја за ово немам поуздане доказе.

    Кењало:
    Српске породице у селима Осредак и Дреновац у Лици 1712. године; у Босанској Дубици, Босанској Крупи иоколини Бихаћа крајем XIX века; у следећим селима у Поуњу у Босанској Крајини: у Босанској Крупи (из Бихаћа), у Матавазима (из Рачића), Менићу, Злопољцу (из Небљува), Липи (из Рачића),Притоки (из Небљуха), селу Рачићу Сеоцету и Хргару. Уп. хидроним (поток)
    Кењаловац у истој области.

    • Барјактар

      Да ли знате нешто о Барјактаревићима из Доње Слатине код Рибника. Такође славе Михољдан, али нигдје нисам пронашао да се са породицама Вулин , Дакић, Илић-Бекез…. помињу и они.

      Може ли неко од модератора да ми да Предрагов e-mail. Хвала.

    • obrad

      Postovani da li znate nesto o Vladimiru Vulinu koji je napisao knjigu Manjaca??

      • Предраг Вулин

        То је мој стриц. Упокојио се 1997. год. и сахрањен је на гробљу “Свети Пантелија” у Бањалуци.Припадник пука”Мањача” и члан главног штаба Крајишког корпуса ЈВуО. После рата, заједно са својим оцем Мирком, мојим дедом, упућен на издржавање вишегодишње робије у Зеницу. После рата је радио у настави-професор српског језика, а написао је и неколико књига.

        • Обрад

          Поштовани,

          Мислите ли да се може набавити Владимирова књига Мањача?

          Поздрав.

        • Ранко Вулин

          Поздрав рођаче. По твојим писањима на овој страници могу да закључим да наши преци долазе из истих места, вероватно вучемо сличне корене. Такође видим да си доста упулћен у детаљније информације и сазнања. Како бих могао да те контактирам, како бих сазнао неке додатне ствари о којима можда имаш информације? Поздрав теби и свим Вулинима на свету!

  3. Предраг Вулин

    Хвала и велики поздрав…

  4. Миљан Вулина

    Поштовани,

    Имате ли више информација о мом презимену Вулина?
    Наши преци су из села Вучја Лука (Хреша), данас у саставу Општине Источни Стари град.
    Славимо славу Ђурђевдан. Отац ми се звао Младен, деда Марко, а прадеда Симо.
    У кумовским односима смо са породицом Дерикоња, то презиме такође немате у бази (Саво Дерикоња).
    Дерикоње су исто са Вучје Луке.

    Лијеп поздрав

  5. Мирослав Вулин

    …сви моји су рођени и живели на Мањачи (засеок Вулини), одакле су доселили 1969 у Панчево, где сам рођен.
    Деда мој Милутин Вулин (1921-2009), доживео је старост овде у Банату. Пренео ми је причу која се преносила с колена на колено. Како је наше племе Вулина пореклом из Далмације, одакле су се раселили након сукоба и убистава неког турског харачлије.

    поздрав свим рођацима!!!

  6. Aleksa Vulin

    Testiran je Vulin iz Stričića na Manjači i pripada haplogrupi E1b V13 podgrani L 241 Y 142744 i ima veoma bliska genetička poklapanja sa Jaguzom iz Šipova, Djukićem iz Sredica ,Ćopićem iz Like i Kleutom iz Dalmacije .Sva ova prezimena pripadaju istom genetičkom rodu i svi slave krsnu slavu sveti Miholjdan.U svakom slučaju zanimljiv krajiški rod.

  7. Aleksa Vulin

    Vulini pripadaju haplogrupi E1b V13 podgrani L 241 Y 142744.