Порекло презимена Папуга

29. децембар 2013.

коментара: 8

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПАПУГА НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Папуга

Хаплогрупа: R1a Русински кластер

Порекло: Бачинци, Срем, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. MPapuga

    Obzirom da smo mi Papuge Rusini, ne znam šta će naši podaci ovde na srpskom DNK projektu.

    • Поштовани, волели бисмо када бисте прочитали уводно слово О Српском ДНК пројекту:

      Српски ДНК пројекат представља пионирски покушај ентузијаста окупљених око портала Порекло да се на једном месту саберу подаци свих особа са наших простора које су урадиле Y-ДНК анализу (прапорекло по мушкој линији).
      У нашој табели су обухваћени досадашњи резултати генетски тестираних појединаца са простора Србије, Црне Горе, Хрватске, БиХ и Македоније. Они су преузимани са јавних база интернационалних пројекта (Y-search и слични), делом је реч о резултатима анализираних особа у београдском ДНК центру за генетику, а делом (око 10 одсто) из студије „Родови који славе св. Тому“ (Генетичка и етнографска истраживања, Зборник за српску историју и етнографију, Књига 5, Београд 2010), аутора Александра Бачка и Драгише Максимовића. То значи да су унутар Српског ДНК пројекта представљени и појединци који нису Срби, али са Србима деле исти простор и историју, као и сличну генетику. Пројекат је, дакле, отворен за све људе са простора Србије и околних земаља и због тога вас позивамо да шаљете своје генетске резултате, али и познате податке о историји ваше породице (место порекла, крсна слава…). Циљ пројекта је да уз помоћ генетике дешифрујемо тајне порекла већине српских родова и презимена, као и да подробније упознамо нашу укупну историју.

      Дакле, ни на крај памети нам није да било кога (ко то није) сврставамо у српски национални корпус, али нам је стало да се подаци укрсте јер дефинитивно живимо на једном широком терену где су се људи доста мешали.

    • Александар Маринковић

      Можда зато што генетика не познаје разлике у државама и националностима, а можда и зато што већ постоји студија у којој је поређен ДНК профил Русина (и др. етничких заједница у Србији) са резултатима већинског становништва.

  2. MPapuga

    “То значи да су унутар Српског ДНК пројекта представљени и појединци који нису Срби, али са Србима деле исти простор и историју, као и сличну генетику. ”

    Drugim rečima, “bivši Srbi”. Nismo valjda i mi Rusini nastali od pounijaćenih Srba?

    • Покушајте да се сконцетришете на написано. Нема других речи сем ових које цитирате. А ту је све јасно. И нигде се не помињу ни бивши ни поунијаћени Срби. А да и таквих има на нашем пројекту то није спорно…

  3. Младен Гајић

    Национални Совит:
    http://www.rusini.rs/

  4. Dejan

    I ja sam rusin sa oceve strane i nema potrebe za bilo kakvim sovinizmom.Ovo je srpski DNK projekat,sto znaci za sve ljude koje zive u Srbiji.Bilo bi lepo da se sto vise rusina iz Srbije testira,da vidimo genetsku sliku ovdasnjih rusina,koliko sam citao moguce da su rusini i beli srbi veoma bliski.Inace ja sam Jakimov,ako neko ima bilo kakve informacije nek napise o poreklu ovog prezimena.

  5. Bilana

    Veoma bih volela da saznam nesto o poreklu prezimena Levenski i Bezmenski.Ako u bazi podataka imate nesto vezano za ova prezimena mojih predaka koji su ziveli na teritoriji srema.Srem nije njihova postojbina vec su se tu naselili,odakle e to neznam.