Порекло презимена, село Хасићи (Гламоч)

22. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Хасићи, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод кућа, у Језеру, Кратељима и Водењацима. Паша је даље на Хомару и изнад села на Бучју. Дрва за гориво и грађу догоне из Пољине, планине изнад Гламоча. Сено за зиму превуку кући.

Положај и тип.

Куће су на темену једне ниске терасе. Воду пију са Ковачевића и Бабића Врела, која су испод кућа и у којима има увек воде.

Кућа има: Ковачевића 7, Бабића 3, Париповића 1, Смаиловића 2, Чаџића 2, Париповића 3, Лончара 2, Аврама 1, Вуласа 1, Хоза 1. Соба 1, Хереиза 1, Ђузела 1, Каримана 4 и Зељковића 1. Последње куће, почев од Хоза, јесу мухаџирске и од првих су растављене њивама и ливадама. Издвојене су групе породичних кућа. Једном јаругом, која је дубока 4—5 м, и којом тече вода кад је поводањ, одвојене су неке куће.

 

Порекло становништва.

Бабићи и Смаиловићи су старина. Ове две породице и Хрњићи живели су кад је „куга ходала и много замела”. То је било крајем 18. века. Од: Хрњића и Смаиловића тада је била по једна, а од Бабића две куће. Хрњићи су тада обамрли, и од њих је остала само једна жена.

Чаџићи су „од постанка“. Славе Аранђелов-дан.

Ковачевићи су се доселили из Ковачеваца крајем 18. века. Њихов предак Сали-ага ушао је у кућу Хрњићки и довео два сина, Хасана и Алију. Хрњићка је своје имање преписала на њих. Сали-ага је довео и брата Меха и дао му „исе“.

Лончари славе Св. Јована. Лука Лончар био је у Гламочу, до куле Јашар-агића, и бавио се „тежаклуком”. Припао је овде на Боснића земљу средином 19. века. Пре њега на тој је земљи био Ђукић, који се одселио у Петрово Врело; пре Ђукића на истој земљи живео је Бан Иваничић, „који се расуо од куге“.

Вулас слави Св. Стевана. Његов предак је живео у граду као тежак, до куле Јашар-агића. Овде се населио „прије Аустрије“.

Париповићи су дошли из Радаслија, кад је „Аустрија ушла“. Славе Св. Луку. Један Париповић купио је земљу 1896. год. од Алибеговића, који се одселио у Жепче.

Аврам слави Св. Николу; доселио се из Ђуличана 1912. године.

Хозо је из Хозића; Собо и Хереиз из Ковачеваца; Ђузел и Зељковић из Гламоча; и Каримени из Халапића. Сви су они били продали земљу и иселили се у Турску; вратили су се натраг 1913. године и добили су као земљу хасићску испашу.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.