Порекло презимена, село Олук (Гламоч)

21. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Олук, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су око кућа. Паша за овце је у Хомару. Сем Олука ту је паша Тауличана, Петрова Врела, Хозића, Ковачеваца, Хасића и Биличића. Паша је и на планини, у Ваганцу и Растику. На планини су кошаре и колибе. Ливаде на планини су у Словину, Разбоју, Хрбини и Ћирића Врху.

Положај и тип.

Куће леже по темену једне ниске косе. Воду доносе из Чукура или из Ђуличана. Кућа има Шуста 1, Ђапића 1 и Јукића 1. Куће су у близу, једна до друге. У задрузи Јукића има 24 члана, од којих су 18 мушких. Најстарији је Павао, који има три брата и шест синова; два су му сина ожењена, а један има дете; први брат Павлов има шест синова, а други и трећи немају деце.

 

Порекло становништва.

Јукић се доселио из Бителића: (код Сиња) око 1886. год. 0н је католик. Купио је земљу од муслимана Ћирића, који су овде држали стоку.

Ћапић (католик) доселио се из Бетелића и купио земљу од Ћирића.

Шусто (католик) доселио се из Бајагића (код Сиња) око 1890. год. и купио земљу од муслимана Боснића, који су овде држали стоку. Шусто је тамо продао, а овде купио земљу; овде је земља била двапут јевтинија.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.