Порекло презимена, село Рудине (Гламоч)

21. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Рудине, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне и саобраћајне прилике.

Њиве и ливаде су у пољу, у Трновачама. Паша је изнад кућа по кршу, у Ћатиној Коси и Растику. И ливаде су изнад кућа у Оградама.

Једна стаза води низ страну терасе на цесту, а друга изнад кућа у шуму Попов Врх.

Положај и тип.

Куће леже на темену једне ниске терасе и по дну једне мале депресије. Воду доносе са врела Врбе које је у пољу.

Кућа има: Ињаца 2, Белензада 9 и Јелића 2. У групи су куће Белензада.

 

Порекло становништва.

Ињци су из Сајковића (у Ливањском Пољу) дошли најпре у Зајаругу и одатле овамо средином 19. века. Славе Св. Василија.

Јелићи су се доселили из Зајаруге „прије Аустрије*. Славе Часне Вериге.

Белензаде славе Св Јована. „Кад је српско пало, а турско настало”, један паша узме два момка из „Берлина”: Штрпца и Белензаду. Белензади је дао земљу од Врбе до Башића Моста и дао му је „фетму“ (тапију). Белензаде су најпре „стали“ у Рудинама. Ту им „узмакне мал”, а Турци им одузму земљу и „окрену под трећину и половину”. „Фатму” су им отели Омерхаџићи из Малкочеваца. Они пређу у Зајаругу и отуда опет дођу у Рудине „прије Аустрије”. Око 1830. год, била је једна кућа Белензада и у њој су живела три брата. Око 1840. год. један Белензада се био „замиловао” са неком цуром. Кад му је Турчин хгео отети, он је узме и оде у Ускопље у „момчалук” Миралемима. Ови му даду кметство у Главици.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.