Порекло презимена, село Хасанбеговци (Гламоч)

16. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Хасанбеговци, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Испод кућа су најпре баште са купусом и кромпиром, а ниже су њиве. Затим долази Јаруга око које су Баре са ливадама, а преко Бара, до пута су опет њиве. Паша је изнад кућа, на Поду. Ливаде су у планини, у Чемерницама, Чардаку и Развалама. Једаи Нинковић има у Развалама колибу и кошару, а двојица имају кошаре у Развалама и Чардаку. Тамо су зими са „благом”; у селу је тада већи снег, јер га натера ветар.

Положај и тип.

Прве четири куће (Нинковићи) леже на страни косе, друге две (Калаба и Шавија) па темену косе, а све остале ивицом између кршне стране, где је паша, и поља, где су њиве.

Кућа има: Нинковића 4, Калабе 1, Шавије 1, Малеша 2, Шпоња 2, Лукоје 1, Нинковића 2, Шолаја 2, Дерете 1, Петковића 1, Пајића 1 и Шолака 1. Село је низно и куће су једна до друге. Између кућа Нинковића и Калабе растојање је око 50 м, а куће Нинковића су у групи. Између кућа Шавије и Малеша растојање је око 80 м.

 

Старине и порекло становништва.

Између кућа Николића и Калабе је црквиниште. Ту има камења са латинским натписима.

Шавија је досељен из Брајића почетком 19. века. Слави Св. Николу.

Нинковићи су „потекли“ из Херцеговине и дошли у Поповиће. Одатле су прешли у Пријане у кметство. Цвијо Нинковић дао је тада бегу „двије овце“, те је овај дигао Лончаре, који су отишли у Брајиће, и населио Нинковиће. Славе Св. Јована.

Малеши су доселили из Прибеље почетком 19. века и купили земљу. Славе Св. Јовапа.

Шолаје су доселиле из Брајића среднном 19. века Славе Св. Ђурђа.

Шпоње су се доселиле из Подгреде.

Лукоја је доселио из Оџака, где је био код бега и „ходао по становијех“. Слави Арх. Михајила.

Дерета је доселио из Младешковаца „поприје Аустрије”. Слави Арх. Михаила.

Калаба је доселио с Камена у Ђуличане. Ту му је мати умрла и овде га је довео ујак Шавија око Окупације. Слави Св. Јована.

Петковић је доселио из Пријана крајем 19. века. Слави Св. Јована.

Пејић је доселио такође из Пријана крајем 19. века у кметство Филиповићима. Слави Св. Николу.

Шолак је доселио из Брајића почетком 20. века и овде купио земљу. Слави Часне Вериге.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.