Порекло презимена, село Горње Вуковско (Купрес)

12. октобар 2013.

коментара: 1

Порекло становништва села Горње Вуковско, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне и саобраћајне прилике.

Вртови са кромпиром и купусом и њиве и ливаде су између кућа. Паша и ситна букова шума су изнад кућа у Голину, Багајници, Рипишћу, Палежу, Врижини, Јаворју, Кркашници итд.

Кроз све три долинице пролазе путеви. Долинама Дугог Поља и Широке воде путеви с једне стране у Бугојно, а с друге за Дувно. Долином Бућеваче води пут с једне стране у Горњи Вакуф, а с друге у Гушће, у поље где су стаје и кошаре сељака из Бућеваче.

Положај и тип.

У Долини Дугог Поља, која се пружа од североистока ка југозападу, на страни окренутој северо-западу леже куће: Голића 2, Голића 8, Малића 5, Остојића 2 и Манојловића 17 Воду пију са врела Јастреба. Куће су издељене у пет група. Групе кућа Остојића и Манојловића растављене су вртовима, њивама и ливадама и ово растојање износи око 150 м. Југоистбчно од Дугог Поља на темену косе лежи 18 кућа Голића; између кућа су њиве и вртови. Југоисточно је долина Широка, такође правца североисток-југозапад; њен поток увире у селу. На страни ове долине, окренуте југу и југоистоку, леже 9 кућа Лугоња; око кућа су вртови. Од њих је удаљена 1 кућа Лугоње. На супротној страни долине, окренуте северозападу, леже куће: Крвопића 2, Бојанића 1, Франића 2, Керановића 2, Малушића 2 и Лугоња 2. Вода се пије са Точка. Све су ове куће разређене. Према југоистоку је трећа долина, Бућевача, одвојена од долине Широке Јањића Главицом, која је под пашом и шумом. Ова је долина такође правца североисток-југозапад. На њеној страни, окренутој југоистоку и истоку, лежи 9 кућа Јањића. На истој страни је група од 3 куће Ђурића одвојена од Јањића њивама. У равни долине су куће: Навалушаћа 1, Лугоше 1 и Бајића 3. На супротној страни долине, окренуте северозападу, леже куће: Мајсторовића 1, Васића 2, Јаковљевића 1, Бојанића 4 и Радића 1; од њих су одвојене, а леже на истој страни, куће: Лугоње 1 и Ђирића 2. Свака од ових трију кућа је за себе. И најзад, у равни поља су куће: Лугоше 1, Периза 4, Радића 1, 3ељкића 2, Шика 3, Васића 1, Радића 2 и Шперака 2. И ове куће из долине Бућеваче носе воду са Точка, из долине Широке.

 

Порекло становништва.

У долини Широке, на месту Крвопића, и у долини Бућеваче, на месту Бојанића, живели су муслимани: Мемићи, Племићи, Бабићи, Деминићи и Прице. Кад је почетком 19. века „запалила куга“, „обамрли“ су и „Турци и Срби“. Мемићи и Бабићи су тада ,,отпртљали“ у Травник, Племић у Дувно, а остали у Ускопље. После тога, такође почетком 19. века, „допртљавали“ су „Срби“ на турске земље.

Малићи, Манојловићи и Остојићи су стари досељеници непознатог порекла. Најстарији су Малићи, чији се предак звао Мале. Од њих су Манојловићи, а од ових Остојићи. Славе Св. Јована.

Јањићи су старином из Херцеговине. Почетком 19. века доселио је њихов прадед из Липе (у Дувну). Славе Св. Јована.

Зељкићи су се доселили из Јања почетком 19. века. Славе Св. Николу.

Почетком 19. века доселили су се „испод Врљике“:

Голићи, Славе Св. Ђурђа;

Крвопићи, чији је предак „утекао од солдачије“. Славе Св. Јована;

и Шперци. Славе Св. Ђурђа.

Лугоње су се доселиле од Љубушког почетком 19. века. Веле, да им је тамо била „тјескоба“. Славе Св. Ђурђа. Неке Лугоње су „отпртљале“ у села око Доњег Вакуфа.

У првој половини 19. века доселили су се:

Ђурићи и Мајсторовићи од Гламоча. Славе Св. Ђурђа;

Радићи, Васићи и Малушићи из Гламоча, где су били дошли из Шеменоваца (у Купрешком Пољу). Славе Св. Николу;

Јаковљевићи из Дувна, а старином су из Херцеговине. Славе Св. Јована;

Бојанићи из Гораваца, код Мостара, где им је остало гробље. Славе Св. Луку;

и Перизи из Равног. Њихов дед Васо био је остао сироче, па је дошао зету Крвопићу. Славе Св. Јована.

У другој половини 19. века доселили су се:

Франићи (Лулићи) из Рилића. Славе Св. Стевана;

Керановићи из Мрачаја. Славе Св. Ђурђа;

Новалушићи из Горњег Вуковског, од Баштића. Слави Св. Ђурђа;

и Бајићи из Доњег Вуковског Славе Св. Јована.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Ruza Boric

    Moj otac Nilola sin Mitra Borica je rodjen u Bucovaci interesuje me poreklo tog prezimena