Порекло презимена, село Врила (Купрес)

12. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Врила, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Испод села око Милача су њиве у Лукама, Доцу и Змијовачама; изнад села су паша и „смрикеи у Страни и Градини.

Положај и тип.

Куће леже на темену ниске терасе. До кућа су два јака врела од којих теку потоци. Изнад села је паша са „смрикама“, а испод села, око Милача, су њиве.

Кућа има: Идризбеговића 5, Зрна З, Куштра 1 и Иштука 1. Куће бегова Идризбеговића су у групи. Међу њиховим је и кућа Куштра, чији су им преци били слуге. Од њих су одвојене куће Зрна, које су у реду.

 

Порекло становништва.

Идризбеговићи су досељеници непознатог порекла. Њихов чукун-дед Смаил-бег дошао је овде почетком 19. века и у Врилима „наместио кулу.“ Идризбеговићи су имали кмете по купрешким и околним селима: у Злоселима, Ботуну, Кукавицама, Млакви, Вуковском, Мрачају итд.; даље, по Гламочу, око Јајца, у Веселој итд. Годишње су добијали по 500—700 товара жита. По селима имали су амбаре, где су им кмети сасипали жито; њега су бези продавали. Сено су садевали у котареве и такође продавали кметима! За домаћу потребу бези су имали жита са својих њива код кућа. Имали су многе коње за јахање и кола, многе краве итд.

Зрне су пореклом из Шујице. Отуда је дошао њихов дед у првој половини 19. века и извео њиховог оца.

Куштре су се доселиле из „Каура“ (Далмације). Њихов „дид“ је прво дошао у Куте, а затим у Врила у првој половини 19. века и „стао“ у кућицу.

Иштук је „испртљао испод Пролога”, из Далмације, „прије Аустрије.“

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.