Порекло презимена, село Кукавице (Купрес)

12. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Кукавице, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне и саобраћајне прилике.

Њиве са ливадама су испод кућа у Гребљима, Зологама (у равни око Милача), Дугама (до Вуковске Привије), Сридцима (до бара на југоистоку), Подворницама, Крчевинама (југоисточио од језера), Пољанама (до Кукавичког Врха) итд. Паша је изнад села на Вуковској Привији, испод Главичице, на Лазинци (под Црним Врхом) итд.

Један пут води за Вуковско, а други за Мрачај, и то оба преко „привија“. Дрва за огрев догоне из ,„царевине“ (шумеј преко Мрачајске Привије.

Положај и тип.

Куће леже на темену терасе и окренуте су југоистоку.

Куће су: Мусића 1, Сантра 3, Ковачушића 1, Друшка 1, Јозиџића 1, Ћурковића 1, Бабића 1, Лозанчића 2, Јајића 2, Мусића 1, Лозанчића 1, Аџаге 1, Брадарића 1 и Мусића 1.

 

Порекло становништва.

Јајићи (,,туркуше“) јесу староседеоци.

Мусићи (такође „туркуше”) доселили су се давно из Арнаутлука.

Бабића дед пореклом је из Студенаца, између Сиња и Имотског. Одатле је дошао у Брда, где је правио дрвене суде. Из Брда је прешао у најам Оџак, и одатле на кућиште у Кукавице у првој половини 19. века.

Ковачушића дед дошао је из Мандина Села (у Дувну) у Врила, где је ковао; одатле је прешао у Брда и почео тежачити; и из Брда је око 1868. год. Дошао у Кукавице.

Око 1870. год. дошли су:

Лозанчићи из Подгаја (код Врила), када су се изделили Лозанчићи из Млакве и Друшко („туркуша“) из Купреса. Тамо му је отац био сеиз код бега и овај му је дао две њивице.

„Прије Аустрије” су дошли:

Сантро из Кукавица. Његов дед Тома био је у Шујици у најму код бега и тамо се оженио. Одатле је дошао у Брда и нашао добар чифлук. Из Брда је прешао у Подгај, у кметство Бећирбегу. Ту се његов (Томин) син оделио од брата и прешао у Кукавице;

Ћурковић је био у најму код Идриз-бега у Врилима и одатле је дошао у Кукавице;

и Брадарића дед Шимун дошао је од Сиња у Куте (где је чувао кутска говеда) и одатле је прешао уКукавице.

Аџига је доселио из Брда. Његов отац је дошао у Кукавице у нијам неком Турчину око 1880. год. Један његов рођак „офукарио“ и „за муку“ отишао у Оманску (у Посавини).

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.