Порекло презимена, село Трновица (Зворник)

18. септембар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Трновица, општина Зворник (Република Српска). Према истраживању Салиха Куленовића ”Насеља и поријекло становништва у дијелу зворничког Подриња”, спроведеном у периоду 1972-1982. година. Приредио сарадник портала Порекло Младен Гајић.

 

Ово насеље је с обзиром на територију доста велико. У геоморфолошком погледу терен је доста стрм у односу на Дринско поље и пење се чак до 425 м надморске висине на сјеверу гдје се налази локалитет Градац. Насеље почиње од зворничко- бијељинског и кисељачког пута на југоистоку односно југу, на западу се граничи насељем Јасеницом, а источно односно сјевероисточно Пађинама.

Насеље се састоји из Горње и Доње Трновице. У посљедње вријеме знатно је уочљиво премјештање кућа из Горње Трновице у Доњу Трновицу и то уз кисељачки и трновички пут. Овдје се насељавају и становници сусједне Јасенице и Пађина, што се уочава и из пописних података о броју становника, домаћинстава и кућа. Према попису из 1971. године Трновица је имала укупно 703 становника и 168 домаћинстава, а 1981. године 1967 становника, 469 домаћинстава и 491 кућу. Око 1900. године, према саопштењу казивача, ово насеље је имало око 20-так кућа.

По националности становници овог насеља су Срби.

У Доњој Трновици живе слиједеће породице: Тадићи (Никољдан), Ристановићи (Никољдан), Стевановићи (Никољдан), Вукотићи (Илиндан), Томићи (Илиндан), Текићи (Мратињдан), Станимировићи, зване Ере (Јовањдан) и Петровићи (Ђурђевдан).

Тадићи (Никољдан; 2к, 3к, 4к) су поријеклом из села Вучетића из Црне Горе. Овдје су пред крај турске управе дошла два брата и настанили се. Били су кметови бегова Градашчевића из Горњег Шепка. Још и данас Тадићи одржавају родбинске везе са фамилијом у Црној Гори, а имају фамилију и у близини Рогатице.

Перићи (1к, 2к, 3к) су такође поријеклом из Вучетића, а осим њих из Црне Горе су и Ристановићи (Никољдан; 2к, 4к, 6к), Стевановићи (Никољдан; 2к, 3к, 6к), Вукотићи (Илиндан; 2к, 4к, 11 к) и Томићи. Ове двије посљедње породице су “иста фамилија”.

Текићи (Мратињдан; 2к, 2к, 5к) су били настањени у Козлуку, па су их Турци за вријеме првог српског устанка протјерали овамо.

О поријеклу породице Петровић (Ђурђевдан; 1к, 3к, 3к) нисмо ништа дознали, али су нам казивачи саопштили да су они (Петровићи-моја примј.) најприје “Ерцеговци“.

У Горњој трновици живе ове породице: Радићи (Лазаревдан), Крстићи (Јовањдан), Марковићи (Никољдан), Јакшићи (Јовањдан), Стевановићи (Никољдан), Стевићи (Ђурђевдан), Илићи (Ћимијана), Васиљевићи (Марковдан) и Јовићи (Лазаревдан).

Радићи (Лазаревдан; 3к, 3к, око 20к), Крстићи (Јовањдан; 1к, 4к, 4к), Јакшићи (Јовањдан; 1к, 1к, 4к), Васиљевићи (Марковдан; 1к, 1к, 2к) и Јовићи (Лазаревдан) су се овдје доселили пред крај турске управе из Херцеговине.

Илићи (Ћимијана; 2к, 2к, 4к) и Стевићи (Ђурђевдан; 3к, 3к, 11 к) су се такође однекуд доселили, али казивачи нису могли поближе одредити када је то било и из којег краја.

За породицу Стевановиће (Никољдан; 1 к, 1 к, 10-11 к) чули смо да су <старина>. У сродству са са Стевановићима из Д. Трновице.

 

ИЗВОР: Салих Куленовић – Насеља и поријекло становништва у дијелу зворничког Подриња. Приредио сарадник портала Порекло Младен Гајић.

____________________________________________________________________________________________________

.

Попис породица у Трновици данас:

Благић (Аранђеловдан)

Бојић (Јовањдан)

Божић (Ђурђевдан)

Вукотић (Илиндан)

Гајић (Аврамијевдан)

Илић (Ћимијана)

Илић (Лазаревна)

Јакшић (Илиндан)

Јакшић (Илиндан и Јовањдан)

Јовић (Јовањдан)

Јевтић (Илиндан)

Крстић (Јовањдан)

Лазаревић (Илиндан)

Марковић (Никољдан)

Михајловић (Лазаревдан)

Милошевић (Аврамијевдан)

Пантић (Аранђеловдан)

Перић (Лазаревдан)

Перић (Никољдан)

Петровић (Ђурђевдан)

Поповић (Никољдан)

Радић (Лазаревна)

Ристановић (Никољдан)

Стевић (Ђурђевдан)

Стевановић (Никољдан)

Симић (Никољдан)

Тадић (Никољдан)

Текић (Мратиндан)

Томић (Илиндан)

Цвјетиновић (Јовањдан)

.

ПРИРЕДИЛИГорана Вуковић, Ратко Вуковић, Радиша Крстић

.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.