Порекло презимена Ступић

14. септембар 2013.

коментара: 1

Презиме Ступић истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

Г-ђа Драгица Ступић из немачког града Шванберга пита нас о пореклу фамилије свог супруга. Према ономе што знају из породичног предања, потичу са тромеђе Србије, Црне Горе и Босне. Ту су се доселили однекуд из Црне Горе. Првобитно презиме им је било Кршикапе, а породична слава, “и то непромењена” – пише нам Драгица – Ђурђевдан.

На споменутој тромеђи, у Вишеградском Старом Влаху, заиста постоји фамилија са презименом Ступић, односно Стикић, у некадашњем насељу Бјелушине, сада познатијем по једном ранијем свом засеоку који је постао село (у равници уз пут Вишеград-Увац) – Штрпцима. Ступићи су овде део шире фамилије Стикића која се населила пре два и по века из околине Пријепоља. Добили су име по претку који је “имао главу велику као ступа”. Сродници су им и Шијаковићи, један огранак Стикића који се био одселио у Србију, а потом вратио у Бован и Бјелушине, у Стари Влах. Сви они славе Св. Николу. Међутим, фамилија у коју је удата наша читатељка потиче старином од Кршикапа, што је још један огранак никшићких Стикића који су били устаници и хајдуци, а пошто су се дуже задржали у племену Дробњак у Старој Херцеговини (данас у границама Црне Горе), они су стару славу Св. Луку променили у Ђурђевдан, како би замели траг пред прогонима и са турске, а често и са српске стране. За Кршикапе се вели да су били силни јунаци и непокорни свакој власти, па и књажевској у Црној Гори, пред чијим перјаницима су бежали и у Босну. Тамо их има и са славом Ђурђевдан и Никољдан у околини Вишеграда, у споменутим Штрпцима, и око Власенице.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    СТУПИЋ (п). у Ходбини (Бишће, Мостар). Доселили су са Косова. Према сопственом казивању, раније су се презивали Миљановићи. У Ходбини их је (1991) било четири породице. Славе Јовањдан (24 И ;9,13). Судећи по слави, а и ранијем презимену, могуће је да потичу од Миљанића из источне Херцеговине који су, у некој од сеоба, одселили на Косово.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.