Порекло презимена Воркапић

14. фебруар 2012.

коментара: 38

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (38)

Одговорите

38 коментара

  1. Марко Воркапић

    Ово ми је писала једна пријатељица из Данске:

    Јuce mi pade jedna misao na pamet pa da ti sad to napisem, ovde tj.u Svedsku govore za prolece VOR-(prolece na Svedski)…VOR-KAPIC…KAP-KAPA ili KAP…zamisli da su tvoji preci dosli mozda sa ovoga podneblja, tvoj BELI rod, kada su ga danska plemena sa biskopom Absolonom proterali iz Rugen-Rujno po naski…znaci ovako grubo u prevodu bi tvoje prezime znacilo—PROLECNA.KAP ili mozda PROLECNA.KAPA…a pod kapom se nekad podrazumeva nebo…jer ako su se tvoji preci doselili ili izbegli od danaca sa severa pod kapom nebeskom —ovde u nase krajeve—jednog proleca onda je vrlo lep opis i znacenje u tvom prezimenu…prolecna kapa nebeska, ……………VORKAPIC—prelepo…(VOR-prolece)

  2. Ljiljana Grbic

    Moji baba i deda su iz Vorkapic sela.Pavle i Jelica Vorkapic.Posle drugog svetskog rata Ziveli su u Brijescu kod Osijeka do rata.
    Babina sestra Danica Vorkapic je do Oluje zivela u Vorkapic selu..imala je sina Gojka koji je poginuo u saobracajnoj nesreci.

  3. Robert

    Pozdrav svima. Evo ovako ja sam vam malo malo pa u Vorkapicima.. Moj pok djed je tamo zivio..a baba jos uvijek zivi. Przivaju se Vojnovic. Ako koga sto zanima neka se javi

  4. Predrag Vorkapić

    Stradanje sela Vorkapići u II SR
    Četvrta nemačka ofanziva i velike vojne operacije početkom 1943. godine na teritoriji NDH imale su za cilj uništenje Narodnooslobodilačkog i partizanskog pokreta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nemci su je kodno nazvali “Slučaj belo” (nem. Fall Weiß), odnosno “Operacija Vajs” i imala je tri faze. Prva faza “Operacija Vajs I” trajala je od 20. januara do 15. februara 1943. i zahvatila je područje Like, Korduna, Banije i zapadne Bosne. Iako se operacija odvijala znatno sporije i teže nego što je planirano, nemačke, italijanske i ustaške snage su na kraju uspele da se probiju svim komunikacijama i zaposednu sve gradove na slobodnoj teritoriji, sa izuzetkom jednog dela Like. Zbog velike migracije naroda, izbeglica, loše ishrane i gotovo nikakvih higijenskih uslova u zbegovima su vladale razne zarazne bolesti i epidemije. Jedna od najgorih bolesti tog vremena bio je pegavi tifus koji je desetkovao, a negde i prepolovio čitava sela.
    Nakon “IV ofanzive” reka banijskih izbeglica, na povratku iz Bosne, kretala se sredinom Korduna, pa je zahvatila opštinu Perna i Vrginmost, a samim tim i selo Vorkapić. Veliki deo banijskih izbeglica bio je zahvaćen epidemijom pegavog tifusa koja se brzo proširila među lokalnim stanovništvom. Strašna epidemija tifusa razvila se u velikom zamahu, na teritoriji opštine Perna 7. maja 1943. umrlo je 253 stanovnika, zaraženih i obolelih bilo je oko 440, u opštini Vrgin most umrlo je 164, a bolesnih je bilo 533. Epidemija je paralizovala i Narodno oslobodilačke odbore, posebno u opštini Perna i selu Vorkapić, većina odbornika je bila bolesna, a neki su i umrli. Prema popisu iz 1931. godine selo Vorkapić je imalo 878 stanovnika, a uoči drugog svetskog rata 1941. godine oko 200 domaćinstava i oko 900 stanovnika.
    Selo Vorkapić je za dva meseca, u aprilu i maju 1943. godine izgubilo 113 stanovnika, od toga 63 sa prezimenom Vorkapić.Tek u januaru 1944. epidemija je počela da jenjava, u Opštini Vrgin most od decembra 1943. umrlo je 4 stanovnika, bolesnih od tifusa bilo je 29, a 42 obolelo je od malarije.

  5. ljubomir vorkapic

    zovem se Ljubomir Vorkapic od oca Nikole Vorkapic zvanog Nina koji se rodio 19.decembra 1919.g. tako da je na sv.Nikolu imao tri slave..rodjendan, imendan i krsnu slavu..otac Lazaar, majka Ljubica, braca Branko ,radio u Petrinji,(Gavrilovic) Stojan koji je ostao u Starom selu i posedovao je porodicni mlin na Glini..sestra Dusanka koja je zivela u Beogradu pa u Nemackoj..sve ovo pisem po secanju jer sam dva puta bio u Starom selu i To[puskom gde sam imao strica Ceda, tako da za verodostojnost ovoga ne garantujem..voleo bih neko ko zna da mi se javi i pojasni stvari..otac se ozenio u Srbiji i ostao tu da zivi..umro jr mlad, 1972..u G.Milanovcu gde i danas zivim jer mi je pokojna majka odavde..

    pozdrav za sve Vorkapice
    Ljuba Vorkapic..

  6. Robert

    Sve koje zanima kako je danas u vorkapicima neka mi se jave na br. tel 0998333105

  7. Nenad

    Pozdrav dragi ljudi,

    Da li neko zna kakva je sudbina zadesila Iliju (1898) i njegovu suprugu Jelicu (1906) ? Oni su rodom iz Vorkapic Sela ali se vode kao nestali 14.09.1991 u Vukovaru. Da li je njihova sudbina rasvetljena, zna li se nesto ??

    • Katarina

      ko je pravio stablo nemoguće da je izostavio Iliju i Jelicu, oni nisu nestali nego su pobijeni u Vukovaru, moguće početkom septembra 1991. Jelu su zaklali a Iliju su teško ranili mislim i umro je u bolnici, Hrvati im nisu oprostili što su Srbi i pravoslavci.

  8. Goran

    Mislim da nismo neki hrabri ,cim pocne rat mi bjezimo pod cigle i ispod zemlje kao krtica a prodajemo se drugoj naciji za pare iako smo poreklom srbi a ako se nedaj boze ozenimo za hrvaticu koja ima pare e onda prodajemo i dusu koju nemamo!!!Ovo nemojte zanemariti neka se zna da smo velike kukavice ato je prica iz moga zivota