Порекло презимена, село Пеовац (Андријевица)

Порекло становништва села Пеовац, општина Андријевица. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића „Васојевићи у црногорској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

На 15 минута северозападно од Андријевице, с десне стране реке Краштице, пружа се осојна страна на коси, која полази од Вељег Крша и ту се налази село Пеовац. Село је дугачко (ј.и.—с.з.) око пола сахата, а широко око 15 минути. Пеовац је подводан, а натапа се Краштицом, али становници због неподесности земљишта виде грдне муке докле воду спроведу. Ова последња река из године у годину све више и више поткопава село и како изгледа скоро ће га нестати. Тако је заједно са једним поточићем, који пролази кроза село од 5-6 година покварила пут који је испод Пеовца пролазио од Андријевице уз Краље итд., до Подгорице. Воденицу имају само једну и то редовничку.

Пеовчани имају исту планину са Божићанима, али не издижу на Штавну, него у долину испод Штавне, а та је долина продужење Међукомља и зове се Љубаштица.

Пеовац је добио то име због брда Пеха, под којим се налази.

У Пеовцу имају 34 куће са 170 становника, који су од Ковачевића: Микетићи, Кастратовићи и Миловићи; од Лопаћана: Ђукићи, Зулевићи и једна кућа Лалевића, која је 1874. годвне додигла у Прљаније из Чоече Главе; од Дабетића: Радуновићи (Дрндари); има и једна кућа усташка из Бијора (Вуковићи) и једна из Велике (Гојковићи).

Село има само једно гробље.

Досад поменута села у лимском сливу (Коњухе, Ђулиће, Цецуне, Бојовиће, Анџелате, Божиће и Пеовац) припадају коњушкој капетанији, која укупно има 544 куће са 3108 становника.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у црногорској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 586). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.