Порекло презимена, село Чоеча Глава (Андријевица)

5. август 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Чоеча Глава, општина Андријевица. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића „Васојевићи у црногорској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Одмах до Трешњева на североистоку, на благом нагибу Стањева Брда, налази се село Чоeча Глава, дугачко од Лима до Стањева Брда пола сахата, а широко око 20 минути.

Земљиште се натапа осим Раковачког Врела још и Требачком Ријеком. Воденица и овде, као и у Трешњеву, има сaмо редовничких.

Трешњево и Чоеча Глава имају заједничку планину: Вешко Брдо и Рујиштау на даљини од 3 сахата, а планинске ливаде, где зимује стока, налазе им се у Градишници и Јеловици. Оба ова села имају својих земаља и преко Лима, са десне његове стране. Ове преколимске земље везане су са селима мостом на Луком Фиру.

У Трешњеву и Чоечој Глави има 133 куће са 732 становника. Ови су у Трешњеву сами Лопаћани: Стојановићи, Вукићевићи, Вулевићи и Чукићи, а у Чоечој Глави од Лопаћана: Лалевићи, Чукићи и Вулевићи и од Ковачевића Кастратовићи.

Чоеча Глава има само једно гробље.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у црногорској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 591). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.