Порекло презимена Вишић

14. фебруар 2012.

коментара: 4

Презиме Вишић, како пише наш сарадник из Београда Алекса Вишић, потиче из Херцеговине. Допис г. Вишића објављујемо у целини:

На основу истраживња проф. Н. Ерића, који је радио родослов за неког Вишића из Ваљевске Мионице, порекло овог презимена је из Херцеговине ( шира околина Стоца). Право презиме је било Вишњић. Негде 1400. и неке године губи се слово “њ”, а прави разлог се не зна. Те исте године долази до расељавања Вишића у два правца. Један огранак иде ка Србији и запоседају подручје Ваљевске Мионице, а други се креће ка западу где се прво насељавају на Неретви код Мостара (мала варошица која и данас постоји, зове се Вишићи) . Одатле се један огранак одваја десно према Шипову, а остатак наставља кретање уз море. Успут су се настањивали па их има у околини Дрниша, Шибеника, а задња тачка докле су стигли Вишићи је Карин.

Касније су се из Карина насељавали у Равне Котаре (Смоковић, Кашић, Ислам грчки, Биљане), Бенковац , а из Смоковића један Вишић одлази на оток Угљан тако да их данас и тамо има. Задарски Вишићи углавном порекло вуку из Карина. Вишићи из Карина и Равних Котара остали су православци и слава им је св.Никола. Према попису из 1709. год. у Карину између осталих постоји презиме Вишић и претпоставља се да су се ту настанили током 1600. год.

ПОЗНАТИ:

КРСНА СЛАВА: Св. Никола

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. stevan višić

    To je jedna varianta, Ima i varianta da smo iz Risna. Ja sam u jednoj austo-ugarskoj knjizi našao i grb Višića.

  2. Милорад Богдановић

    У књизи проф. Новака Мандића Студе, СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ ВОЈВОДСТВА СВЕТОГ САВЕ, Гацко 2000, стр 347-348 пише:
    Презиме Вишић спомиње се 10.11.1442 године као Ценичани. Дубровачки извори помињу Радоја Вишћа из Цернице кога је оптужио Нкола Јоновић, појасар, зато што га је опљачкао на путу из Цернице уз Камено брдо: (Lam.de for. XVI, fol.55, 10.XI 1442).
    Касније се спомиње Радиша Вишић који се обавезује на исплату 46 перпера Радосаву Богавчићу (Deb. not. XXII, fol. 57, 7.XII 1444).
    Овдје се такође спомиње и презиме Вишњић 1374 године.

    Презиме Вишић спомиње се 1882 године у парохијама митрополије дабробосанске само у с/з дијелу Републике Српске, који славе Јовањдан у парохији Мирковац и Ножичко (Прњавор),Никољдан у парохији Пискавица (Бањалука) и у парохији Омарска (Приједор) славе Ђурђевдан.

  3. grozdana višić

    Pozdrav javljam vam se iz Slovenije točno iz Ljubljane ,pošto me puno zanima naše porijeklo i prezivam se Višić a moji su roditelji iz Hrvatskog zagorja mjesto Cvetlin pa me baš zanima kako se to prezime našlo baš tamo pošto vidim da su se puno raseljavali ali najviše uz more i po Hercegovini !

    Puno hvala !

  4. Višić

    Ima par porodica Višić u zapadnо-bačkom okrugu u Vojvodini (Srbija).
    Pravoslavci, krsna slava Miholjdan