Порекло презимена Павловић

3. фебруар 2012.

коментара: 70

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПАВЛОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Павловић

Хаплогрупа: R1a L1280 род А

Порекло: Читлук, Љубовија, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
________________________

Павловић

Хаплогрупа: I1 род Ђ

Порекло: Бајевац, Лајковац, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Руцка, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Букор, Шабац, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
__________________________

Павловић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Оћевља, Вареш

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Врање, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Павловић Колџић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Ликодра, Крупањ, Србија / старије презиме Колџић

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: E1b род Орловића

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПАВЛОВИЋИ

(у Селини и Пасјем Нуглу)

Павловићи потичу из Никшићке жупе, одакле су се око 1712. године иселили у Доњи Колашин, у село Прошћење, и тада су се презивали Спаићи. Породично предање зна за најстаријег претка, попа Јована Спаића, који је, како се приповиједа, стекао велике заслуге и повластице код Турака кријући неког пашу који се био одметнуо од султана, када је поново стекао султанову милост, он се одужио попу Јовану Спаићу и његовом брату тако што им је дао спахилук потврђен од султана.

Поп Јован имао је сина Павла, а Павле Радоја, Симеуна, Новака и Рада, који се по оцу Павлу прозваше Павловићи. Негдје око 1800. године побише неке Турке због зулума, па ускоче у Шаранце; ту су кратко вријеме живјели, јер их колашински Турци нападну и разуре. Након ове разуре, пређу у Горњу Морачу, гдје су једно вријеме живјели. Негдје око 1825. године одлазе у Сировачке баре, гдје су се кратко задржали, јер су прешли у Пасји Нугао, у Шаранце, гдје су се настанили. Године 1861. Симеун се са својом породицом из Пасјег Нугла преселио у село Селину, испод Пирликтора, гдје се стално настанио.

Павловићи су се истицали као добри јунаци у многим борбама против Турака. Од њих су нарочито били познати Петар, Симеун, Митар и Ристо. Тодор Павловић је био познати комита у Комитском покрету 1916-1918. године.

Симеун Павлов је имао четири сина. Милутина, Милету, Неђељка и Мијаила, а од Радоја Павлова остадоше Радивоје и Мијаило. Од њих воде поријекло сви Павловићи у Пасјем Нуглу и Селини. Радован Павловић из Селине и Милета Павловић из Пасјег Нугла били су истакнути патриоти и угледни домаћини у свом братству и у свом крају.

У НОР-у су поганули Нико Илијин на. Пљевљима 1. децембра 1941. године, Јелисавка, Радованова супруга, у Далмацији 1943. године и Радомир Милутинов 28. јуна 1944. године, код Бијелог Поља, као борац 7. омладинске црногорске бригаде.

Павловића има исељених у околину Пљеваља. Има их и у другим мјестима широм земље.

Са Павловићима су род Кршикапе у ускочком селу Сировац.

Славе Лучиндан, а прислужују Малу Госпођу.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (70)

Одговорите

70 коментара

  1. Миленко

    Поздрав, да ли знате порекло Павловића из Осечине и Ваљева?

    • Jelena Pavlović Nikolić

      Moji su Pavlovici iz Brankovine kod Valjeva,po prici mog dede Slobodana,nasi preci su se doselili iz Kolasina,imala su tri brata,dva su se naselila tu,od njih su nastale familije Pavlovic i Neskovic kada su se podelili,mi imamo kumove koji su u Kolasinu,pradeda mi se zvao Negovan,na zalost ni deda ni otac mi nisu zivi da bih vam mogla reci opsirnije,to sam zapamtila kada mi je pricao kao devojci.Znam da imaju u Crniljevu kod Osecine Pavlovici ali da nismo rod.

    • Milos Pavlovic

      Pozdrav. Mi slavimo Arandjelovdan, po prici mog oca, doseljeni smo iz Citluka ( kod Sokobanje ). Ne znam nista vise od toga. Znam da mi se cukun deda zvao Milun Pavlovic, a cukunbaba Jelena. Zivimo u selu Boboviste ,pored Aleksinca. Ima jos Pavlovica u selu, ali niko nije rod sa nikim . Da li neko zna vise o mojim predacima?

  2. Vuk

    Moja pra baba je rodjena Stana Pavlović iz Jablanice selo Borovac.
    Ne znamo tačnu teoriju o daljem poreklu ali ima priče da su iz istočne Bosne i da je to bila plemicka porodica koja je vladala tim delovima a druga teorija da smo iz Niksicke župe.
    Slava Sveti Kliment.

  3. Дарко Павловић

    Ја сам из Шапца Павловић
    Славимо Св Михаила (Аранђеловдан)
    По неким списима помиње се источна Босна и Никшић од Војводе Никса..
    Ако неко зна више, нека се јави.. Срдачан поздрав..

  4. Danijela

    Moji su Pavlovici poreklom iz Crne gore doselili u Pastric kod Mionice.Najdalje sto sam nasla dva brata Zdravko i Branko su doselili nesto pre 1865 ..Slavimo Djurdjic .Tata mi je pricao da smo poreklom od neke plemicke porodice, brat kaze da nam je predak neki bio pop sta je istina pitanje je.Specificni smo imamo svetle oci ..Bilo kakav info je dobrodosao.
    [email protected]

    • Зоран

      Поштована
      Ја сам Зоран Павловић из Београда али су ми деда и прадеда из Влашког поља код Младеновца.деда је Милан а прадеда Никола.Славимо Ђурђиц…незнам даље порекло ни одакле су дошли ту.Ако вам овај податак нешто значи јавите се 0646652046 Зоран