Poreklo prezimena Rubežić

26. maj 2013.

komentara: 14

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RUBEŽIĆI

(na Barama i Boanu)

Rubežići su porijeklom iz sela Rubeža, kod Nikšića, po čemu se i prozvaše Rubežići. Njihovo staro prezime je Jakičići. U Rubeže su se doselili iz Kuča, i to četiri brata zbog neke bune biše prinuđeni da bježe kako bi izbjegli kaznu. U Rubežama su živjeli sve dok ne ubiše jednog Turčina iz Nikšića 1791. godine; zato uskočiše u Brda, odakle su se Pero i Mališa s porodicama 1792. godine odselili na Glasinac, a Luka, s ostalim porodicama, u Gornju Moraču, u selo Ljevišta, gdje se nastanio među Uskocima. U Ljevištima nijesu dugo živjeli, već su se preselili u drobnjačko selo Sirovac.

Rubežana ima u Dragovoljićima kod Nikšića i od njih su Ćalići i Odovići u selu Zagradu, u Nikšićkoj župi.

U Sirovac su se doselili Luka i Buljo. Od Luke nema potomstva a od Bulja su Jovan i Marko. Jovan je imao sinove Todora i Tomicu, a Marko Vučića i Đoka. Vučić se oko 1874. godine preselio iz Sirovca u Štitaricu kod Mojkovca, gdje žive njegovi potomci, od kojih neki pređu u Lipovo kod Kolašina.

U ovom bratstvu je bilo dosta istaknutih ljudi i junaka. Milovan Rubežić je bio plemenski kapetan u Uskocima, a Savo ratnik iz balkanskih i Prvog svjetskog rata, kada je bio oficir crnogorske vojske; kasnije se nalazio u Komitskom pokretu. Od njih su još poznati pop Sava i Pavle, ratnik iz prvih ratova. On je među borcima 7. omladinske crnogorske brigade kao stari iskusni ratnik.

Nikola Rubežić, ratnih iz prvih ratova, ranjen je na Mojkovcu 7. januara 1916. godine kao borac Sirovačke čete.

Milivoje Rubežić, četovođa u Komitskom pokretu, poginuo je na Sinjajevini zajedno sa Živkom Rubežićem u borbi protiv Švaba 1918. godine.

Rubežića ima u raznim mjestima naše zemlje gdje su najčešće odlazili radi školovanja i zaposlenja.

Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

Flag Counter

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Rubež Nenad i Rubež Nemanja Han Pijesak

    U Han Pijesku u selu Mrkalji su se nastanili Rubeži koji su došli na Vidriće -Glasinac . Na Vidrićima sada nema Rubeža
    U Mrkalje je sa Vidrića došao Pero Rubež koji je imao sinove Jovana i Simeuna
    Jovan je imao 4 sina i to Todora , Đorđa , Milovana i Lazara a Simeun Mihajla , Rista , Dimitrija i najvjerovatnije Miloša
    Todor je imao sinove Pero , Dobrica , Boško , Bogdan i Samoilo i kćerke Anu , Anđelku , Dobrinku
    Milovan i Lazar nisu imali potomstva
    Bogdan i Samoilo imrli kao djeca u zbjegu I svjetski rat a Dobrica , Boško i Dobrinka poginuli u II svjetskom ratu
    Pero imao 8 djece

  2. Rubež Nenad i Rubež Nemanja Han Pijesak

    Kao što je navedeno Rubež Pero je imao 8 djece i to
    Rubež Rajko
    Rubež Dobrosav
    Rubež Novica
    Rubež Nenad
    Rubež udato Radulović Nevenka
    Rubež udato Radulović Slobodanka
    Rubež udato Đurđeviž Dobrinka
    Rubež udato Vidović Bogdanka

  3. Milorazd

    Procitah o Jakicicima.Kao i cela Srpska istorija,tako i rodoslov nije lak zadatak.Rubez,selo pored Nikšića,imao je nekoliko familija.Jedana od njih su Jakicici.Danas ih u Srbiji,Bosni i Crnoj Gori nema.Prezime je zamenjeno,jer je tako moralo biti.Postoje Jakicici na Kordunu.Stupio sa u kontakt sa jednom starinom.Rekao je da se pominjala Crna Gora u poreklu istih.
    Te,1792,na slavi Svetog Nikole,u kući Luke,dođje,nepozvan musliman(prezime na ic,govori da je bio nas).Ne htede ustati dok se lomio kolac i čitala slava.Natera ga djed Luka.Kad se sedalo,iz protesta je udario o sto posudom u kojoj je bilo pice(po predanju vino) i poprska i djeda.Luka ode,uzme kratez i ubije nezvanog gosta.Slava se završi i svi Jakicici(sedam familija)na nagovor Luke,krenuše kuda koji.No pre toga trebalo je blago(stoka)pokupiti i napustiti Zlatne Strane.Na konju tamo ode najmladji međju njima i zatece 4 muslimana kako vrše torturu nad nejači.Sreca da je bio oprezan i sacekao povoljan trenutak.Pobio je svu četvoricu i pokrenuo familiju na beg sa blagom(oduvek su bili bogati).Svi koji odoše u turski vilajet promenise prezime.Postoji realna pretpostavka da je jedna familija završila u Austrougarskoj i tamo nije morala menjati prezime.Oni su danas katolici.
    Dok je ovo gore sve jasnije,ima zamagljenih delova po dolasku na Romanijski plato.Tu su sdtigli u dve ture.Prvi odmah a druga nekoliko decenij ili godina kasnije.Zasto su se tu razišli u četiri različite familije?Izgleda zbog medjusobnoh razmirica.
    Rubezi odoše u Mrkalje,Drljici u Malo Polje,Vaskovici u Sarajevsko Polje i u Zeravice,a jedan u Srebrenicu.
    Rubezi uzeše prezime po selu.Drljici po majci koja je od Drljici sa Cetinja,a Vaskovici po djedu Vasku ili Vasi.Njegova familija je bila najbrojnija.Djed Pero,došao nogama u Žeravice,živeo preko 109 godina,seća se da je bilo neke svadje i da se aga umešao i poslao ih na različita mesta(Srbe je trebalo razbijati da nisu u grupi),a oni se nisu smeli buniti da Nebi došlo do odavanja ubistva tih u Rubezu.
    Djed Pero je prica(sećam se isecaka toga sto je pričao):Rubezi i Drljici su nam bliska familija a Vaskovici u Sarajevskom Polju,koji slave Sv Nikolu,još bliži.Imaju tamo i Vaskovici koji slave Sv Jovana.Ja nisam bio dovoljno zreo da ga pitam za detalje na Vidricima ,Sokolovicima ili Micivodama.Mozda neko u predanju ima neki detalj o tome.
    Sve Rubeze,Rubezice,Rubezanine,koje sam sreo imaju priču o razlogu napuštanja Rubez sela.Svi slave svetog Nikolu i svi su bili Jakicici.Nisu svi ucestvovali u ubistvu age i sutradan pratnje,ali su svi pobegli iz Rubeza zbog potencijalne osvete.

    • Marko

      Ima nas i u Užicu vrlo malo od pradede koji se nastanio u selu Kriva reka na Zlatiboru
      nosimo prezime Rubežanović i slavimo svetog Nikolu. Ono što je meni poznato da smo iz Kuča

      • Rubež Nenad

        Vi u Užicu ste došli iz Glasinca sa Vidrića jer su na vidriće došla 4 brata i odatle ste su se raselili. Jadan brat je otišao uselo Mrkalje Han Pijesak i uzeo prezime po selu odakle su došli Rubeži i sad se tako prezivaju . Jedan brat je otišao u Žeravice i uzeo prezime Vasković po najvrovatnije nekom pretku Vasu . Da li su se iz Žeravica raslejvali dalje nije poznato. Jedan brat ostade na Vidrićim i uze prezime Drljić i sad ima tamo Drljića a jedan brat je otišao prema Užicu i najvrovtanije uzeo drugo prezima. Inače jakičići su bili bratstvo iz plemena Kuća

  4. Marko

    Pozdrav veliki i postovanje za Vas Rade. Hvala na ovim dragocjenim informacijama za prezime Calic. Imam jedno samo pitanje za Marka sto se pominje da mu je bio nadimak “Cale” gore ste napisali da je bio Jakicic a dolje Rubezanin pa me samo zanima da to potvrdim koje je prezime nosio. Hvala vam jos jednom i svako dobro!

    • Rade M.Rubežić

      Poštovani,
      Ako neko ima kontakt sa Jakičićima(Jokičić) iz Sokolske nahije(Šabac,Prnjavor,Osečina), i sa Rubešić brastvom iz Koprivnice,Dubrovnik-Hrvatska(sada ih je najviše u Ohaju,SAD),zamoli bih vas da pošaljete na
      email:[email protected]
      ili na telefon +381 64 6123106.
      Unaprijed hvala i poz.Rade

    • Milorad

      Odovići i Čalići su od Jakičića.
      Odovići otošli u Župu(10 km od Rubeža)kad i ostali na Romanijski plato.
      Čalići kod Knina imaju priču da su stigli iz Nikšića.Razlog se poklapa sa mojim saznanjima o razlogu napuštanja Rubeža.
      Predanje koje je bilo prisutno kod mojih predaka se poklapa sa Luburićevim i Erdeljanovićevim zapisima.Kažu da su došli iz Kuča(podle sukoba) i naselili se u Rubež.Rubež napustili zbog sukoba i raselili se u Župu,Vidriće i verovatno Knin i Bosiljevo na Kordunu(od tih ima puno potomaka po americi i australiji).
      Sve govori da smo karakter Kuča.Nije trpljenja nepravda i zato su dolazili u sukobe.
      Potomci u Žeravicama i Lukavici(oba se zvali Vasković i oba Siman) su nastavili pobunu protiv vlasti a Ginske i austrougarske.Andrić je napisao priču o kmetu Simanu.
      Imao sam otvoren put do Andrića i želja mi je bila da saznam tačno poreklo priče.
      Siman iz Žeravica je agi ponudio plevu umesto žita i kad ga je ovaj ukorio,on ga je bacio sa čardaka sa rečima:Ne buni se ago,dajem ti ono što si ti zaradio.
      Posle toga njegovom ocu Jovi,koji je već postao bogat kmet,oduzeto je mnogo zemlje i cela familija dovedena u problem.
      Kult lične pravde i nepoštovanje vlasti,je prisutan kod našeg plemena još od Kuča pa do Simana.
      Iz Kuča su otišli posle okršaja koji je bio podledica nepristajanja Kuča da daju porez Turcima i kasnije vlasti vrne gore.
      Istorija je to zabeležila.
      U Kučima su bili naterani Jakičići da daju porez,ali su tri brata organizovali zasedu i oteli to nazad i pobegli u Rubež.Potera ih je stigla,ali su ubili predvodnika potere i ostali u Rubežić,a Luburić je zaposao(potvrdio predanje) da je Petar sagradio malu sabornu crkvu u Onogoštu(danas je tu groblje) i da na malteru ispod zapis sugeriše da je građena u neko davno vreme.
      Ljevište na Sinjsjevini je bilo hajdučko gnijezdo,s Luka Jakičić je bio jatak hajduka.On je,sa delom familije otišao tamo jer je imao svoje hajduke.Kasnije je išao dalje,a pevao je jednu pesmu uz gusle.Ko bude znao neka napoše.
      Sakupljam sve priče o ovom bratstvu i želja mi je da jave stavim u jednu priču.

      • Rade

        Poštovani,
        Milorade zdravo,da li imaš nešto zapisano o Rubežićima iz Kiseljaka Antonije Mijovog Rubežić (iz Orahova kod Rogatice) i Ivka Drljić iz venčani 1811.god., kasnije su živjeli u blizni Kiseljaka njihovi potomci Nikola,Antonije,Ivan.
        Kao i Rubžeićima iz ove kuće koji dobiše prezime Đikan’ oko 1848.god.
        Kao i Rubežići- Komšići iz Kraljeve Sutjeske i Arnautović a kod Visokog potomci Nikolića-Rubežića.
        Vjerovatno znaš za potomke Miladina i Krsta iz zaseoka Rubeže selo Grčić ispod Trešnjice kod Ljubovije koji su tamo stigli iz Ogulina 1715.god.
        Ali mislim da bi bilo dobro napisati koje otac Simeuna-Simana Vaskovića iz pripovjetke Ive Andrića,i ko su potomci njegove braće..
        Svako dobro..

      • Rade

        Poštovani,
        Možda treba pomenuti,i sina Ćirila od Vasilija i Pelagije Ćalić Jakičić, koji je kršten 1828 god.zajedno sa tek rođenim Mihajilom Markovim Ćalićem u parohiju Doljani u Pakrački kraj,kasnije su slavili slavu sv.Jovana tj.njihovi potomci…
        Svako dobro Vasilijevim potomcima..

  5. Rade

    Poštovani,
    Na molbu našeg brastvenika,da nešto napišemo dovoljno je napisati da je moj DNK test pokazao da su nam bliži srodnici Vojnići iz Subotice potomci vladara Vojinovića -Altomanovića,Crnojevići iz Građana kod Cetinja,Mršići preci po predanju Jovana Mršića đeda vožda Karađorđa sada žive u Donje Pazarište-Gospić, Pajkanovići iz Molina sela kod Lopara potomci od brata Arsenija Čarnojevića,Drobnjaci iz Prijepolja,Odovići iz Zagrada kod Nikšića,Milivojević i iz Roande kod Svilajnca,Tešanović iz Koretara kod Lopara i ostali su iz Dalmacije i Bosne većinom…,da ih ne nabrajam.
    Svi oni posjeduju DNK marker I2 -PH908>Y3120,kao i ja Rubežić iz Žari kod Mojkovca.,zadnji testirani je u
    decembar 2023.god.
    Moram naglasiti mom dobrom brastveniku Miloradu koji se kani da piše o ovom “Starom znamenitom brastvu ispod Onogošta’ o kojem ima mali podataka’
    !,kako zapisaše istoričari prije 1vijeka,da sad Arhivskih podataka ima prilično,moram i naglasiti da je prezime Rubežić i Čalić starije od Jakičić i da datiraju još iz 13 vijeka…
    Pjesmu guslarsku (epsku) od našeg Luke Markova Ćalića-Rubežića (iskusnog ratnika i ponekad hajduka a dobrog guslara dugog vijeka) i pomalo Jakičića imam kod sebe,ona je napisana na 40 strana,u govori najviše o Krajišnici i Imotskom.
    Svako dobro.

  6. Rade

    Poštovani,
    Rubežanović iz Užica bi trebali da razjasne koje od potomak Radovana Mitrovog,Trifuna Nenadovog a ko je potomak od četiri Stevanova sina (najmlađi Jelisije rođen 1862.god.i td..),to je već 1865.god.i to ima zapisano na više mjesta,samo treba potražit.
    Svako dobro za Vaskoviće ,Rubeže ,Drljiće,Ćaliće,Odoviće a bogami i za Rubiće,Rubčiće,Grubešiće,Rubešiće,Grubješiće,Spajiće.. kao i za brojne brastvenike koji potiču od Krsta i Miladina iz Rubeža i Grčića ispod Trešnjice kod Ljubovije.,da se ne vraćam u 17 vijeka jer bi spisak bio dugačak

    • Rade

      Poštovani,
      Lijepo bi bilo pomenuti i potomke harambaše Deli Marka Petrovog- Perovog Rubeža.
      Pero rođen 1755.god.- umro 1828.god u Kolu opš.Tomislavgrad (Duvno) sa drugom ženom Katom Mandušić imao je sina Marka,te godine kad je oženio Marka on je umro.
      Na venčanju Marku je bio kum Ilija Rubež isto kao 1822.god.kada je kumovao i kćerki Ruže Ćalić iz Roškog Polja opšt.Livno.
      Marko je živio i hajdukovo jedno vrijeme u Kotluši i Vrlici ispod Knina,i sa njim su bili Kovačevići iz Grčića zaseok Rubež u Ljuboviji. Od Kovačevića su nastali Matoši i i Matekelo,a od Marka Rubeža (Rubića) Crnomarkovići i možda Žuto Markovići?.Oni se i danas svojataju. Možda Rubeži iz Mrkalja i Han Pijeska ovo imaju zapisano…
      Mislim da sam malo pomogao