Порекло презимена Зуковић

26. мај 2013.

коментара: 1

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЗУКОВИЋИ

(живе на Алузи и Гомилама)

Зуковићи су од Милије – Зука, сина Груботе Савина Рајичевића, по коме су добили презиме Зуковић. Зуко је био познати јунак, који се истицао у многим бојевима против Турака; опјеван је у народним пјесмама под именом „од Алуге Зуко“.

Зуко је имао сина Новицу, а Новица Мијаила, Миљана и Рада. Миљанов син Љубомир погинуо је као припадник јединица НОВ-а на Горажду 1945. године.

Аким Зуковић се истакао у првим ратовима, а након капитулације Црне Горе, налазио се у Комитском покрету 1916- 1918. године. У једном сукобу са Швабама био је рањен. Швабе су га ухватиле и стријељале 1916. године.

Ћиро и Мијаило Зуковић преселе се са Алуге на Глибаће у Затарје 1918. године на земљу коју су купили од паше Бајровића.

Овдје треба истаћи још и Милована Зуковића с породицом као доброг домаћина и родољуба.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Ljiljana

    Udata sam u porodicu Zukovic. Porijeklo im je iz Pljevalja. Malo se zna o rodoslovu, najvise mene interesuje jer i ja ne znam svoj rodoslov.