Poreklo prezimena Minić

24. maj 2013.

komentara: 21

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MINIĆI

(u Timaru)

Minići potiču od Sura Nikina Bulatovića, koji je sa svojom braćom Milošem i Novicom došao iz Rovaca u Timar 1859. godine, na zemlju koju su dobili od knjaza Danila.

Suro je imao sina Punišu, koji je poginuo na Veležu 1876. godine. Ostala su mu dva sina Vukosav i Milivoje. Vukosav je poginuo na Mojkovcu 7. januara 1916. godine i od njega nije ostalo potomstvo. Milivoje je bio učesnik Mojkovačke bitke; imao je tri sina: Miloša-Musu, Milutina-Minjaša i Gojka-Čila. Sva trojica su borci NOR-a od 1941. godine.

Miloš-Musa je poginuo na Lipovu 1942. godine kao borac Durmitorskog odreda.

Milutin-Minjaš je istaknuti komunista iz predratnog perioda, a borac je od 1941. godine, prvo u Durmitorskom odredu komesar čete, a u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi od njenog osnivanja; gine herojskom smrću na dužnosti zamjenika komesara čete kod Imotskog-1943. godine.

Gojko-Čile je bio u NOR-u od 1941. godine; u Petom bataljonu Četvrte crnogorske proleterske brigade je od njenog osnivanja; bio je komandir pratećeg voda, komandir čete i komandant bataljona. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Sada od ovog bratstva niko ne živi u Timaru.

__________________

MINIĆI

(u Podgori)

Porijeklom su iz kosaničkog kraja, iz sela Košara, odakle su Radovan i Mihajilo kao djeca, sa majkom, došli u Podgoru kod Žabljaka u svoju ujčevinu Ćetkoviće, gdje su odrasli i zasnovali svoje porodice.

Radovan je bio pripadnik NOP-a od 1941. godine, prvo u Durmitorskom odredu, a kasnije u Petom bataljonu Četvrte crnogorske brigade.

Daljnja starina Minića je iz Prošćenja kod Mojkovca, odakle su im se preci preselili u selo Košare.

Slave Lučindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (21)

Odgovorite

21 komentara

  1. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Minić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Minić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Boždarevac
    -Jasenak
    -Kruševica
    -Lazarevac

  2. Minić

    Minići su porijeklom iz Rovaca.
    Slavimo sv Luku.Nastali smo od Bulatovića oko 1700. godine.
    Rodonačelnik je Mina Markov Bulatović.
    Mina je imao tri sina Adžiju, Nika i Durka.
    Savić Nikov Minić je bio rovački vojvoda,poginuo je na kuli Rašovića 1737.godine.
    U vojvodstvu ga je naslijedio rođeni brat Koća Minić.
    Vojvoda Koća je predvodio Rovčane u spašavanju Kuča 1774.godine.Koćin sin Nenad je bio kapetan Rovački.
    Vučina Durkov je bio knez.
    Savo Toškov je bio barjaktar,imali smo još 6 barjaktara.
    Pavle Vučinin je bio perjanik.
    Pop Joksim je nosilac Obilića medalje i Karađorđeve zvijezde.
    Svi Minići koji slave sv Luku su sigurno od ovih iz Rovaca.

    • Ajdjela Minic

      Ja sam poticem od popa Joksima Minica! Moja baba i dan danas zivi u kuci koju je izgradio pop Joksim kad je dosao iz Rovava u Kolasin!

    • Ivan Minić

      Poštovanje,
      Ja slavim sv. Luku i moji su svi iz Nikšića.

    • Aleksa Minić

      Moje poštovanje, ja sam potmak Minića koji su došli iz Korduna, selo Šljivovac, zaseok Minići Arapi, ali daljnjom istragom porodičnog stabla i predaka sam saznao da smo u pra poreklu zapravo u Kordun došli iz Crne gore iz Rovaca i da potičemo od Bulatovića. Vidim da se dosta dobro razumete u porodično stablo i u pretke, pa bih vas zamolio ako nije problem da na neki način stupimo u kontakt kako bi popunili naše zajedničko porodično stablo koje se sigurno u pra korenima spajaju.

    • Stefan Minić

      Pozdrav svima,

      U mojoj familiji je pravilo da prvi muški unuk nosi ime Mina.
      Tako su mi se zvali čukundeda i deda, a sada to ime nosi i moj brat.

  3. Stefan Jelić

    Da li iko zna nešto o poreklu Minića iz sela Mažići (Priboj)? Krsna slava im je Đurđevdan. Jedino što znam jeste da su se u Mažiće doselili iz prijepoljskog sela Toci.

    • Mihailo Laptošević

      Znam da smo rođaci. Mi smo se prezivali Minić. Jedni su otišli u Mažiće, jedni u Pribojsku Banju (Laptoševići), jedni u Raču (RS). Došli sa prostora koji se prostirao između Istok (KiM), Berane, Andrijevica.

    • Miodrag Minić

      Ja sam Minić iz Toca slavim djurdjevdan imam porodično stablo iz 1800 i neke godine u kome piše da smo došli iz okoline manastira Morača

  4. Nikola

    Minići iz sela Bojnoviće, opština Zubin Potok, Ibarski Kolašin su koliko imam saznanja došli iz sela Kralje kod Andrijevice i naslednici su Mine Radovića.

  5. Max

    Sedamdesetih je bilo jako puno Minića u Selu Banja kraj Aranđelovca. Čitav jedan kraj sa desetak kuća su bili svi Minići, a malo je njih ostalo tu.

    • Milos

      Tako je. Svi su otišli na neke druge strane. Prodali su zemlju i nastavili život na nekom drugom mestu. Ostalo je svega dve kuće Minića u Banji, a u jednoj smo mi.

  6. Vladimir Minić

    Moji Minići su iz Kolašina došli u Gornji Gračac, kod Vrnjačke banje, i tu prvi put upisani u crkvene knjige 1815. i od tada smo u Srbiji.
    Slavimo sv. Alimpija stolpnika.
    Ako ima neko da zna nešto još o ovim Minićima molio bih da mi piše.

  7. Jelena

    Da li neko od Minića slavi Svetog Atanasija?

  8. Sasha

    Da li neko zna poreklo Minica iz sela Riljac kod Trstenika, koji slave svetog Mratu

  9. Minic Vladan

    Poticem iz Novog Sela kod Velike Plane,gde ima vise porodica Minic.
    Moja porodica slavi Svetog Jovana.

  10. Radonja Minić

    Ja sam Radonja Minić i naša porodica je iz okoline Nikšića, tačnije iz sela Šipačna koje se nalazi 15km sjeverno od Nikšića. Tu i sada živim. Poznato mi je da je Miro Minić sa tri sina oko 1840. godine odselio iz Šipačna i naselio se negdje u okolini Valjeva. Ovaj podatak postoji u Arhivu Srbije u Beogradu kao zaostavština etnologa Andrije Luburića koji je vršio istraživanja oko 1920. godine.

    Ako ima neko podatke o njegovim potomcima ili bilo šta što smatra da bi moglo pomoći u istraživanju, molim da se javi na sledeći mejl:
    [email protected]