Порекло презимена Шоловић

18. мај 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ШОЛОВИЋИ

(живе на Превишу и Горњој Буковици)

Воде поријекло из Пјешиваца, одакле су се по разури Повије, 1714. године, доселили у дробњачко село Превиш. Приликом досељења презивали су се Јојићи и потомци су војводе Богдана Потолића, који се у Пјешивце доселио у другој половини 15. вијека.

Најстарији предак коме знају име је Јован. Он је имао пет или шест синова, а знају само за име Мићу, који је био чувени јунак и хајдук. Био је побратим Мијата Котлице. Мићо је имао надимак „Кокошар“. Мићо је имао сина Дурка, а Дурко је имао два сина: Петра-Шола и Јована. Јован је погинуо на Муратовици 1877. године. Остао му је син Видоје који се одселио са својом породицом у јабланички крај, гдје се његови потомци по њему прозваше и узеше презиме Видојевићи.

Петар-Шоле је имао сина Саву, а Сава има Јована и Илију. Потомци Шолови по њему узеше презиме Шоловићи. Јован се са Превиша пресели у Горњу Буковицу 1914. године, а Илија остане на Превишу.

Јован Савин је имао четири сина: Момчила, Васа, Исаила и Саву; сви су били учесници НОР-а од првих ратних устаничких дана. Момчило је погинув код Никшића 1944. године, а Исаило код Београда 1943. године. Њихова сестра Милка као болничарка у Петом батаљону Четврте пролетерске црногорске бригаде гине на Зеленгори 1943. године. Васо је као у ратном, тако и у поратном периоду био познати активиста на разним дужностима које је крајње савјесно и одговорно обављао. Био је предсједник општине Шавник и посланик у Скупштини Црне Горе. Његова супруга Даница у свом роду Мијовића, била је у току НОР-а велики активиста у омладинској организацији и у организацији жена у свом крају.

Сава Јованов, најмлађи од све дјеце, у четрнаестој години живота ступа у Другу пролетерску, а затим у Четврту црногорску бригаду, у којима се као млад борац истакао својом храброшћу у многим борбама које су ове јединице водиле. У Пратећем батаљону Прве пролетерске бригаде и Прве армије био је руководилац СКОЈ-а и комесар чете, (РВИ).

Илија Савин има пет синова: Петра – официра бивше Југословенске војске, Митра – живи у Кикинди, Милоша – борца 7. омладинске црногорске бригаде, Павла – интерниран у Њемачку 1943. године, сада живи у Норвешкој, и Уроша – живи у Никшићу.

Шоловићи су бројчано мало братство, али су увијек, у свим ратовима, учествовали и истицали се као добри и познати јунаци.

Славе Јовањдан зимски.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.