Порекло презимена Ненезић

18. мај 2013.

коментара: 9

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

НЕНЕЗИЋИ

(живе у Доњој Бијелој)

Поријекло им је од Ненезића са Велестова, одакле се једна удовица, послије разуре Велестова од стране Турака 1714. године, са синчићем Марком преселила у Пјешивце, у свој род, гдје је Марко у ујчевини одрастао. Негдје у првој половини 18. вијека Марко се из Пјешиваца доселио у Доњу Бијелу. Имао је три сина: Николу, Лакету и Пеша.

Брајан Ненезић из Бијеле је погинуо у борбама на Муратовици 1877. године.

Из овог братства један број братственика активно је учестовао у НОР-у у коме су положили своје животе за слободу: Бранко Милисављев на Сињајевини 1942, Андрија на Грахову 1943, Рајко Крстов на Сутјесци 1943, Ћиро код Бродарева 1943, Вуле Батрићев на Беранама 1943, Светозар на Црквицама 1944, Љубисав на Куманову 1945, Милинко на Сарајеву 1945. и Мираш Владимиров код Карловца 1945. године. Бошко Ненезић је био један од организатора устанка у свом крају; у току НОР-а налазио се на разним одговорним дужностима, а послије рата у срезу и општини. Био је предсједник општине Шавник. Носилац је Партизанске споменице 1941.

Владо Милунов и његов брат Миодраг били су борци Четврте црногорске бригаде, а Душан Гајов и Љубо Јоков у саставу 7. омладинске бригаде.

Ненезићи су до доласка у Дробњак славили Светог Аранђела, а доласком у Бијелу узели су за своју славу Ђурђевдан, племенску славу, а прислуживали су Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. velestovo

    ovo je nepotpuno.
    sta je sa nama Nenezicima koji smo sa Velestova i slavimo Arandjelovdan.
    ima nas u Niksicu,Cetinju i Podgorici

  2. Milan

    Није тачно да Ненезићи воде порекло из Албаније од Малисора, а и Малисори су пореклом Срби. Ненезићи имају типичан ДНК Дробњака I1, а то сам сазнао јер сам сам радио ДНК тест и Јакићи се од Њих разликују само у 2 од 23 маркера.

  3. Nenezic

    Nenezici su na Velestovo dosli iz Orahova iz Kuca. Provereno znam da su nekad bili katolici i da su u Orahovo stigli kao Malisori Albanci. Naravno, i Albanci su srodni s nama, ali ne treba bezati od istine. Nenezici su najstarijim poreklom iz Albanije.

    • Ненезић

      Ненезићи су, што је генетика потврдила, даљим пореклом од Нормана (I1) који су пристигли у Албанију негде око 11. века, тако да се не ради о изворним Албанцима, нити су најстаријим пореклом из Албаније.

    • Nidjeveze

      Nidje veze. Nenezići su autohtoni na Velestovu. Oni potiču od Stanoja. Ne širi dezinformacije.
      Nenezić sa Velestova, Katunjanin!!

  4. Vesko Nenezic

    Bavio sam se godinama mome brtstvu i ucestvovao u pisanju rodoslova , postoji nekoliko teorija , ali ova sa dnk L1 grupom mi se poklapa sa teorijom da su dosli iz Orahova iz Kuča na Velestovu , cak mi je to rekao jedan Stanojevic na Velestovu ! To su bila burna vremena Tuske okupacije i velikih migracija , ali u Kučima postoji toponim za jedno jezero koje se zove Nenezino jezero ! Toponimi su veoma dobar dokaz koji se ne mijenja ! Tako da prica o Normanima i nasem brastvu je veoma logicna , u Kucima se oni zovi Drekalovici pored kojih zive StaroKuci !

    • Milena

      Juce sam citala dnevnik mog deda Djordja Nenezica rodjenog u Velestovu 1888. On je napisao i imena svojih predaka i najstariji od njih je bio Neneza. Deda se kasnije sa familijom preselio u Brocanac.

      • Vesko Nenezic

        Jedna teorija kaze da su se 4 brata doselila iz Hercegovine na Velestovo , Neneza, Abram, Micun i Mrva . Od njih su 4 prezimena danas . Posle Turske pohare Velestova jedan brat odlazi za Podgoricu , jedan za Bijelu i jedan za Niksic u Brocanac inkasnije sa vraca u Velestovo . Za junastvo su dobili kucu popa Mila Jovovica u Markovini koja i danas pripada Nenezicima . Luka i Andrija Nemetic u Posgorici postaju kapetani i gradonacelnici Podgorice i osnivaju svoju banku Podgoricku . Zoran Nenezic postaje veliki majstor Jugoslovenske lože.Malo brastvo sa puno interesantnih licnosti!

  5. Mirko

    Nenezici sa Velestova,Bijele kod Savnika,Niksica i svuda dje danas zive su porijeklom sa Orahova iz Kuca. A tamo su dosli kao Albanci Katolicke vjere. Znaci Neneziqi su izvorno Albanci Katolici i uzalud vam brisanje svega sto podseca na vase Albansko poreklo.To se i danas vidi kod gotovo svih Nenezica da su Albanske konstitucije,temperamenta. Albanci Nenezici zalud to krijete. Nenezic – Neneziq etnicki albanci.