Бомештар

13. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Бомештар В.

    Бомештри су пореклом из старе Херцеговине,а након урађеног ДНК означен је Дробњак.Моја хаплогрупа је И1П109. Преци су у 16 веку,вероватно око 1576-1577 год.од стране Турака насељени у Лику,тачније у села Брезик и Могорић који данас припадају Госпићу. Службовали су као бохмештри у тадашњој Војној Крајини у тврђави Перушић.Наше презиме води порекло из звања бохмештар.
    Бохмештар је ниже звање и бохмештри су били задужени за надзор над прометом потрошних добара,као што су жито,семе,со,испаша коња и сл. О дужности бохмештара се може прошитати у књизи Радослава Лопачића СПОМЕНИЦИ ХРВАТСКЕ КРАЈИНЕ на стр.382. Радослав Грујић у свом раду ПЛЕМЕНСКИ РЈЕЧНИК ЛИЧКО-КРБАВСКЕ ЖУПАНИЈЕ наводи око 200 изумрлих племена међу којима и племе Бомештровиће на стр.345.Књига је писана 1915 год. и тада ни један Бомештар није постојао у Лици. Наше старо презиме је вероватно било Ђуришић,али то се не може тврдити стопостотно. То се види из пописа имовине и лца Лике и Крбаве из 1712 год. где се помиње више Ђуришића односно,како Аустријанци пишу,Jurisich. Кретање тих Ђуришића,место живљења и дужности које су обављали поклапа се са Бомештрима.У консултацијама са гос.Мирославом Нишкановићем урађена је наведена дефиниција звања коју сам навео. Заједничка претпоставка је да племенска заједница добила име по претку који је био бохмештар,а након њега, још неки припадници племена. Моје мишљење је да је неко,пошто смо Срби,додао на звање наставак ИЋ,па смо постали племе Бомештровић. !791 год. седам кућа Бомештара прелази у Босанску Крајину у село Бањани и ту се први пут уписују под презименом Бомештар. О том досељавању пише Милан Карановић.Занимљиво је да звање бохмештра нисам нашао у Славонији и Српском Војводству.
    ДОСЕЉАВАЊЕ ПОРОДИЦА
    Овде ћу навести све породице које су 1791 године доселиле у оточки крај на Средњем Поуњу,као и места одакле су дошли и у која места усељавају. Поуње се насељавало у 5 периода и увек након неког већег догађаја.1.Након Београдског Мира 1739 год. 2.Након Свиштовског Мира 1791 год. 3.до Омер-паше Латаса 1850 год.4.од Омер-паше Латаса до устанка 1875 год, и после окупације 1878 год. Највише је насељено од 1875 год. до окупације 1878 год. Тада је, како говоре писани извори,досељено 48,06% свих породица са 40,18% свих Кућа.
    У СРЕДЊИ БУШЕВИЋ су дошли:Вејиновићи из средње Далмације,Дрљаче из Лике,Бјелајци из Бјелајског Поља,Шкорићи из Врањске и Љепоје из Дубовика
    У ОТОКУ су дошли: Радаковићи из Лике
    У ИВАЊСКУ су дошли: Гајићи из Лике,Дрљаче из Подгрмеча,Ољаче из Рујишке,Јовичићи из Рашића,Шкорићи из Врањске,Врањковићи из Пишталина,Ковачевићи из Великог Радића,Бероње из Великог Радића,Поткозарци из Бушевића,Бајићи из Бушевића,Ћулибрци из Бушевића и Станковићи из Бушевића.
    У ЉУСИНУ су дошли: Недимовићи из Врањске и Мијићи из Хргара.
    У БАШТРУ су дошли: Татићи из Далмације и Ступари из Бенковца.
    У ГЛАВИЦУ су дошли: Ћулибрци из Бушевића и Гердијани из Лике.
    У БАЊАНЕ су дошли: Кљајићи из Лике,Вајагићи из Лике,Стојисављевићи из Лике,Николићи из Лике,Адамовићи из Подгрмеча,Дејановићи из Подгрмеча,Божићи из Лике,Рађеновићи из Лике,Ћерани из Лике,Родићи из Лике,Поповићи из Лике,Керкези из Бјелајског Поља,Миљешићи из Матаваза,Гаковићи из Рујишке,Личине из Дубовика и Бомештри из Могорића и Брезика.

    Овде морам напоменути да су три породице Бомештара убрзо прешле у Поткозарје.Једна од те три породице се преселила у околину Двора на Уни,а друге две су се спустиле у Бања Луку.Из Бања Луке су отишли даље и о њима сам нашао непотпун банкарски индекс из 1865 год. у којем су уписани: Бомештар Патриција,Бомоштар Петар,Бомоштар Весна,Бомоштар Владимир. Као што видимо,овде су показане две варијанте истог презимена. Поред варијанте БомОштар постоји и варијанта БомАштар као код мог брата,а ја сам БомЕштар. Разлика у словима О,А и Е. То се дешава код погрешног уписа у књиге од стране чиновника,а посебно ако је тај чиновник странац,као у нашем случају Аустријанци или Италијани. Те грешке су се провукле и трају али важно је да знамо о чему се ради.
    У Америку су одселиле неке породице у периоду од 1850 – 1860 год. и 1880 – 1890 год. Многи од исељеника су тамо остали заувек. Деда рођаке Стоје,Милош, је отишао у Америку у другом таласу између 1880 и 1890 год. По причи коју ми је испричала Стоја,Милош се вратио пред први светски рат и њен отац је рођен овде 1914 год.Милошев отац се вероватно звао Којо и он би требало да је тај који је породицу из Поткозарја довео у околину Двора.Други Милошев син Дмитар ( стојин стриц ) 1928 год.одлази у Америку и тамо остаје.Од његових потомака у Охају је Михаелена Бомештар.

    СТАНОВНИШТВО НАКОН ДОСЕЉЕЊА У ОТОЧКИ КРАЈ
    Овде имам обавезу да поред презимена,побројим куће досељеника. Становништво ћу навести како је било након свих 5 периода досељавања у ова села која нас занимају.Навешћу само село Бањане које се дели на три дела:Бањане,Булећане и Новаковиће,а одакле ми,као Бомештри потичемо.
    Бањане ћу побројати по крајевима
    У Бањанима су: Ступари 4 куће,Гаковићи 4 куће,Новаковићи 1 кућа,Дејановићи 5 кућа,Башићи 1 кућа,Крнетићи 3 куће,Сантрачи 1 кућа,Бомештри 2 куће,Керкези 4 куће,Радићи 1 кућа,Дробац 3 куће,Остојићи 1 кућа,Николићи 5 кућа,Поповићи 4 куће,Адамовићи 7 кућа,Стојисављевићи 7 кућа,Ковачевићи 3 куће,Ландупи 1 кућа,Мркићи 1 кућа,Кецмани 1 кућа,Ћерани 1 кућа,Милиновићи 1 кућа,Лаврићи 1 кућа.
    У Булећанима су: Гак 3 куће,Зец 3 куће,Дакић 20 кућа,Вајагићи 6 кућа,Ерцег 2 куће,Ћулибрк 1 кућа,Божић 1 кућа,Кљајић 6 кућа,Личине 2 куће,Радићи 2 куће,Миљешићи 6 кућа,Бомештри 1 кућа,Скулари 3 куће,Милићевићи 4 куће,Рађеновић 1 кућа,Мареши 2 куће.
    У Новаковићима су: Вајагићи 1 кућа,Николићи 4 куће,Пустињак 2 куће,Новаковићи 3 куће,Умићевићи 2 куће,Бањац 1 кућа,Личина 2 куће,Топић 4 куће,Гак 1 кућа,Илишевић 2 куће,Лујиновић 1 кућа,Орозовић 1 кућа,Бомештри 4 куће,Керкези 1 кућа.
    Становништво се бавило пољопривредом и сточарством.Помало се трговало,а Бомештри су имали два млина на речици Баштри. Били су добростојећи домаћини,нарочито после првог светског рата.Послови су се изводили у складу са природним окружењем,а то је значило узгајање:кукуруза,хељде,пшенице,проса, кромпира,репе,лука и сл. Затим следи воћарство:шљиве,јабуке,крушке,лешник,ораси итд. Сточарство је као и раније било најважније занимање које је доносило највеће приходе захваљујући пространим пашњацима и обиљу воде.Ми смо поседовали више стотина оваца,доста говеда и нешто свиња.
    Мој прадеда Јовица је био учесник великог сељачког устанка 1875 год.и био је саборац Петра Мркоњића,којег је и спасао од потера тако што га је провео до Жировца код попа Самојла Остојића,а одатле Петар одлази даље.
    УСТАНИЦИ ИЗ БАЊАНА:Адамовић Бојан,Адамовић Столе,Бомештар Јовица ( вођа комитске групе ),Ћеран Миле,Дакић Јово,Дакић Лазо,Крнетић Божо,Николић Сава,Ландуп Остоја,Миљешевић Марко,Миљешевић Ђурађ,Мркић Јово,Стојисављевић Илија,Стојисављевић Митар,поп Никола Ћулибрк ( био у Цариграду у затвору),Топић Душан,Никола Гак (командир чете код Мркоњића) итд…..
    Јовица је такође био добровољац у првом светском рату,носилац је карађорђеве звезде,а добио је од Петра Карађорђевића огромна имања у Бањанима и даље. Ја никада нисам успео све да обиђем.
    ДОБРОВОЉЦИ СУ БИЛИ:
    ИЗ БАЊАНА: Јовица Бомештар ( Тодоров ),Јово Дакић,Стојан Дакић,Ђурађ Николић,Вид Башић,Јовиша Дакић,Ристо Дакић,Стеван Дробац,Миле Гаковић,Миле Керкез,Остоја Кљајић,Перкан Николић,Миле Поповић,Лазо Стојисављевић,Раде Стојисављевић ( Мићин ),Стеван Стојисављевић,Раде Стојисављевић ( Лазин ),Илија Стојисављевић,Лука Штиковац,Марко Вајагић,Стеван Бомештар је из зеленог кадера,вероватно завршио у Одеси у добровољачким јединицама.
    КАРАЂОРЂЕВУ ЗВЕЗДУ добили су:
    1. Блажо Бијелић из Глине
    2. Јовица Бомештар из Бањана
    3. Јово Дакић из Бањана
    4. Стојан Дакић из Бањана
    5. Симо Јовчић из Ивањске
    6. Триво Каран из Баштре
    7. Триво Ловрић из Доброг Села
    8. Ђурађ Николић из Бањана
    9. Божо Поповић из Баштре
    10. Перо Поповић из Доброг Села
    11. Лазо Рашета из Баштре
    12. Лазо Шијак из Баштре
    13. Ристо Вајагић из Доброг Села
    14. Глишо Мијић из Љусине
    15. Стојан Ћирић из Љусине
    16. Дарко Ћирић из Љусине
    17. Саво Старчевић из Језерског

    Почетком другог светског рата усташе су заробиле мог оца Јову и његову браћу Ђурана,Мирка,Ђуку и Божикана,а срећа у несрећи је била што су предати Немцима те нису побијени.Отерани су у радни логор у Есену,одакле су успели некако да се врате.
    То је период када се формирају устаничке групе.
    У устаничкој групи Бањани и Добро Село били су:
    Скенџић Божо командир групе из Перне
    Зец Милош комесар из Баштре
    Бомештар И Драган из Бањана
    Бомештар И Петар из Бањана
    Бомештар М Љубан из Бањана
    Бомештар П Милан из Бањана
    Бомештар П Бранко из Бањана
    Бомештар П Вајкан из Бањана
    Бомештар П Лазо из Бањана
    Бомештар П Раде из Бањана
    Бомештар П Гојко из Бањана
    Бомештар П Станко из Бањана
    Бомештар С Бранко из Бањана
    Бомештар О Бранко из Бањана
    Бомештар О Чедо из Бањана
    Бомештар Ј Бранко из Ивањске
    Карапанџа Ђуро из Перне
    Кубет Владо из Љусине
    Крнетић Бранко из Бањана
    Поповић Илија из Бањана
    Рађеновић Илија из Бањана
    Дакић Лазо из Бањана
    Дакић Владан из Бањана
    Дакић Перо-Љубан из Бањана
    Дакић Никола из Бањана
    Дробац Милан из Бањана
    Дејановић Раде из Бањана
    Гаковић Перо из Бањана
    Милићевић Мирко из Бањана
    Милићевић Илија из Бањана
    Милићевић Гојко из Бањана
    Родић Милан из Бањана
    Ступар Раде из Бањана
    Дакић Драган из Бањана
    Гаковић Васо из Бањана
    Гаковић Спасо из Бањана
    Дејановић Богдан из Бањана
    Рашета Мирко из Главице
    Стојисављевић Рајко из Бањана
    Грандић Раде из Главице
    Дробац Гојко из Бањана
    Дејановић Михајило из Бањана
    Родић Петар из Вишњака
    Дакић Раде-Ићин из Вишњака
    Дакић Миланко из Вишњака
    Лујиновић Ранко из Вишњака
    Цимеша Душан из Доброг Села
    Дробац Богдан из Доброг Села
    Дробац Лазо из Доброг Села
    Дражић Милорад из Доброг Села
    Јапунџа Рајко из Љусине
    Ћулибрк Бранко из Љусине
    Николић Бранко из Главице
    Ћулибрк Душан из Главице
    Зец Цето из Баштре
    Медић Јово из Баштре
    Ћулибрк Гојко из Главице
    Гаковић Раде из Баштре
    Вајагић Мирко из Баштре
    Ђурић Павле из Доброг Села
    Од бораца из села Бањана,многи се нису вратили својим кућама.Гинули су широм земље и ово је мало сећање на њих.То су:
    1. Бомештар И Драган
    2. Бомештар М Љубан
    3. Бомештар П Милан
    4. Бомештар П Гојко
    5. Бомештар П Станко
    6. Бомештар С Бранко
    7. Адамовић Спасе
    8. Адамовић С Миле
    9. Ћулибрк Ј Предраг
    10. Дакић Ђ Урош
    11. Дакић И Гојко
    12. Дакић И Раде
    13. Дакић М Раде
    14. Дакић Н Михаило
    15. Дакић П Драган
    16. Дакић П Љубан
    17. Дакић Р Драган
    18. Дакић Р Душан
    19. Дакић Р Мирко
    20. Дакић Р Никола
    21. Дакић Р Стан
    22. Дејановић А Михаило
    23. Дејановић Б Михаило
    24. Дробац Д Гојко
    25. Гаковић Б Васо
    26. Гаковић Д Богдан
    27. Гаковић И Станко
    28. Гаковић Л Милорад
    29. Гаковић Ж Мирко
    30. Гаковић С Тодор
    31. Керкез Р Богдан
    32. Ловрић И Чедо
    33. Лијуновић М Петар
    34. Лијуновић М Ђуран
    35. Миљешић Ј Милан
    36. Мркић О Бранко
    37. Николић С Милан
    38. Новаковић Н Илија
    39. Орозовић Л Љубан
    40. Остојић М Младен
    41. Поповић Д Перо
    42. Поповић Л Стеван
    43. Пустињак В Петар
    44. Рађеновић Ј Гојко
    45. Родић И Петар
    46. Дакић И Раде-Рукавина
    47. Родић М Милан
    48. Родић О Стојан
    49. Сантрач О Рајко
    50. Стојисављевић Б Гојко
    51. Стојисављевић Д Гојко
    52. Стојисављевић Н Саво
    53. Стојисављевић О Стево
    54. Стојисављевић С Љубо
    55. Стојисављевић С Милан
    56. Стојисављевић С Жарко
    57. Стојисављевић В Гојко
    58. Вајагић И Владо
    59. Вајагић Т Којо
    60. Зец Л Душан
    61. Дакић С Драган

    Поред побројаних палих бораца за које знам,кући се није вратило још најмање 50 људи.Поред палих бораца, осећам потребу да наведем имена жртава усташког терора. Овде ћу такође навести,као и код палих бораца, само жртве из Бањана. Нека ми други опросте јер ако бих набрајао све жртве,то би била једна посебна књига. Дакле , жртве из Бањана су:
    1. Адамовић Стана – жена Радина,одведена од куће и заклана у Добром Селу 1942 год.
    2. Башић Дане – убијен код школе у Бањанима 1942 год.после бачен у школску цистерну за воду.
    3. Башић Илија – убијен у Јавници 1941 год.
    4. Башић Вид – убијен у Бањанима,Крнетића врело 1942 год.
    5. Башић Д Мара – убијена у Јавници 1941 год.
    6. Башић Д Гојко – убијен у Јавници 1941 год.
    7. Башић Д Ђуро – убијен у Бос.Крупи 1941 год.
    8. Башић М Миланко – убијен у Јавници 1941 год.
    9. Башић Д Јелица – убијена у Јавници 1941 год.
    10. Башић Д Радојка – убијена у Јавници 1941 год.
    11. Башић Д Милева – убијена у Јавници 1941 год.
    12. Башић В Стана – убијена у Јавници 1941 год.
    13. Башић Д Драган – убијен у Јавници 1941 год.
    14. Гаковић Анђа – жена Ђукина,убијена код своје куће у Бањанима 1941 год.
    15. Гаковић И Васо – убијен у Језерском 1941 год.
    16. Гаковић В Илија – убијен у Језерском 1941 год.
    17. Гаковић В Мирко – убијен у Језерском 1941 год.
    18. Гаковић В Драган – убијен у Језерском 1941 год.
    19. Гаковић В Стево – убијен у Језерском 1941 год.
    20. Гаковић Б Миле – убијен у Језерском 1941 год.
    21. Вајагић Лазо – убијен у Бањанима 1941 год.
    22. Вајагић Л Стоја – убијена у Бањанима 1941 год.
    23. Вајагић Л Зорка – убијена у Бањанима 1941 год.
    24. Вајагић Л Божо – отеран и страдао у логору у Немачкој 1943 год.
    25. Вујиновић Тривун – убијен у Бањанима 1941 год.
    26. Вујиновић Перо – убијен у Бањанима 1941 год.
    27. Вујиновић П Мара – убијена у Бањанима 1943 год.
    28. Вујиновић П Стоја – убијена у Бањанима 1943 год.
    29. Вујиновић Т Лазо – убијен у Бањанима 1941 год.
    30. Илишевић Ђуко – убијен у Бос.Крупи 1941 год.
    31. Илишевић Миле – убијен у Грмечу 1943 год.
    32. Илишевић М Раде – убијен у Бос.Крупи 1941 год.
    33. Илишевић Бранко – убијен у Сочаници 1942 год.
    34. Дакић Г Гојко – убијен у Сочаници 1942 год.
    35. Дакић Г Зорка – убијена у Сочаници 1942 год.
    36. Дакић Г Перо – убијен у Сочаници 1942 год.
    37. Дакић И Раде – погинуо у Бањанима 1942 год.
    38. Дакић Никица – убијен у Бањанима 1942 год.
    39. Дакић Раде – убијен у Подгрмечу 1942 год.
    40. Дакић Драган – убијен у Бањанима 1942 год.
    41. Дробац Раде – убијен у Бањанима 1943 год.
    42. Дробац Р Жарко – убијен у Бањанима 1943 год.
    43. Дробац Р Милица – убијена у Бањанима 1943 год.
    44. Дејановић А Симо – убијен у Бањанима 1942 год.
    45. Новаковић Н Милица – убијена у Сочаници 1941 год.
    46. Новаковић Н Душанка – убијена у Сочаници 1941 год.
    47. Новаковић Н Марко – убијен у Сочаници 1942 год.
    48. Николић Триво – убијен у Бос.Крупи 1941 год.
    49. Николић Павао – убијен и Бос.Крупи 1941 год.
    50. Николић П Глиго – убијен у Бањанима 1944год.
    51. Николић Драгиња – жена Глигина,убијена у Бањанима 1944 год.
    52. Сантрач Остоја – убијен у Бос.Крупи 1941 год.
    53. Сантрач О Ружа – убијена у Бањанима 1941 год.
    54. Сантрач О Стана – убијена у Јавници 1942 год.
    55. Сантрач М Милош – убијен у Бањанима 1941 год.
    56. Сантрач М Саво – убијен у Бањанима 1941 год.
    57. Сантрач Михаилово дете,тек рођено,убијено у Бањанима 1941 г.
    58. Родић Ружа – убијена у Бањанима 1941 год.
    59. Родић Гојко – убијен у Крагујевцу од Немаца 1941 год.
    60. Родић Симо – убијен у Бањанима 1941 год.
    61. Родић Јово – убијен у Бањанима 1942 год.
    62. Родић Раде – убијен у Бањанима 1941 год.
    63. Родић Марија – убијена у Бањанима 1941 год.
    64. Керкез М Остоја – убијен у Бањанима 1942 год.
    65. Самац Стеван – убијен код школе у Бањанима 1942 год.
    66. Стојисављевић Ј Драган – заклан у Добром Селу,Тетеровац 1941 г
    67. Стојисављевић Ј Миле – заклан код своје куће августа 1941 год.
    68. Стојисављевић С Марко – убијен на путу према Ћорковачи августа 1941 год.Усташе су му прво одсекле руку и ногу,па га после заклали.
    69. Стојисављевић Аница – жена Младенова,убијена у Добром Селу 1941 год.
    70. Стојисављевић Јелка – убијена у Добром Селу 1941 год.
    71. Стојисављевић М Драгиња – убијена у Добром Селу 1941 год.
    72. Стојисављевић М Невенка – убијена у Добром Селу 1941 год.
    73. Стојисављевић М Урош – убијен у Добром Селу 1941 год.
    74. Стојисављевић М Јока – убијена у Добром Селу 1941 год.
    75. Стојисављевић М Душан – убијен у Добром Селу 1941 год.
    76. Стојисављевић Сава – жена Николина,убијена у Добром селу 1941 год.
    77. Стојисављевић О Јово – ухваћен на Уни,одведен и убијен у Градишки 1942 год.
    78. Стојисављевић О Стеван – убијен близу куће у Бањанима 1942 г.
    79. Стојисављевић Даница – страдала у збегу у Жировцу 1942 год.
    80. Стојисављевић Ђуја – убијена у Добром Селу 1941 год.
    81. Стојисављевић Сава – убијена у логору Градишка
    82. Стојисављевић О Павле – убијен у логору Градишка
    83. Стојисављевић Милка – жена Павлова,убијена у логору Градишка
    84. Стојисављевић Мира – кћи Павлова,убијена у логору Градишка
    85. Стојисављевић Савино,тек рођено дете убијено у Добром Селу 1941 год.
    86. Шибар-Личина Ђурађ – убијен у кући у Бањанима 1942 год.
    87. Шибар-Личина Јово – убијен у Бањанима 1942 год.
    88. Шибар-Личина Д Зора – убијена у Бањанима 1942 год.
    89. Шибар-Личина Д Мирко – убијен у Бањанима 1942 год.
    90. Умићевић Станко – убијен у Бањанима 1942 год.
    91. Умићевић С Милан – убијен у Бањанима 1942 год.
    92. Орозовић Перо – убијен у Бањанима 1942 год.
    93. Кљајић Аница – убијена у Бањанима 1942 год.
    94. Кљајић Миланко – убијен у Бањанима 1942 год.
    95. Кљајић Стана – убијена у Баштри 1942 год.
    96. Кљајић Рајко – убијен у Сочаници 1941 год.
    97. Кљајић Стеван – убијен Сочаници 1941 год.
    98. Кљајић – дете – убијено у Сочаници 1941 год.
    99. Кљајић – дете – убијено у Сочаници 1941 год.
    100.Милићевић Марко- убијен у Добретину при преласку Уне 1942г.
    101.Милићевић Мара- убијена при преласку Уне 1942 г. 102.Милићевић С Михаило – убијен при преласку реке Уне 1942 год.
    103.Остојић М Раде – убијен у бањанима 1941 год.
    104.Остојић Смиљана – жена Радина,убијена у бањанима 1941
    105.Остојић Мара – дете,убијена са родитељима
    106.Остојић Јела – дете,убијена са родитељима
    107.Миљешић Ј Мара – убијена у Бањанима 1941 год.
    108.Миљешић Ј Петра – убијена са мајком у Бањанима 1941 г.
    109.Топић Илија – убијен у Бањанима 1942 год.
    110.Бањац Миле – убијен у Бањанима 1941 год.
    111.Бањац Томо – убијен у Бањанима 1942 год.
    112.Ступар В Жарко – убијен у Бањанима 1942 год.
    113.Ступар Васо – убијен у Бањанима 1942 год.
    114.Ландуп Лазо – убијен у Бањанима 1941 год.
    115.Ландуп Л Илија – убијен у школи у Бањанима 1942 год.
    116.Поповић М Перо – убијен у школи у Бањанима 1942 год.
    117.Бомештар В Стево – отеран у Јасеновац и тамо убијен 1943
    118.Бомештар П Лазо – убијен у Језерском 1945 год.
    119.Бомештар Ђуја – жена Лазина,убијена у Језерском 1945 г.
    120.Бомештар И Миле – убијен у Грмечу 1943 год.
    121.Бомештар М Илија – убијен у Бањанима 1943 год.
    122.Бомештар Петра Јован – убијен у Јасеновцу од 1943-1945г.
    123.Бомештар Стојана Милош – убијен у Јасеновцу 1943-45 г.
    124.Бомештар Јована Петар – убијен у Јасеновцу -1943-45 год.
    125.Бомештар Петра Ружица –убијена у Јасеновцу-1943-1945 г
    126.Бомештар Лазе Ана – убијена у Јасеновцу -1943 – 45 год.
    127.Бомештар Николе Ђуја –убијена у Јасеновцу-1943-45 год.
    128.Бомештар Михаила Илија –убијен у Јасеновцу-1943-45 год
    129.Бомештар Петра Лазо –убијен у Јасеновцу -1943 -45 год.
    130.Бомештар Миле Љубомир – убијен у Јасеновцу-1943-45г.
    131.Бомештар Петра Милан – убијен у Јасеновцу-1943-45 год.
    132.Бомештар Илије Миле – убијен у Јасеновцу -1943-45 год.
    133.Бомештар Стојана Миле – убијен у Јасеновцу -1943-45 год.
    134.Бомештар Петра Станко – убијен у Јасеновцу -1943-45 год.
    135.Бомештар Васе Стево – убијен у Јасеновцу -1943-45 год.
    136.Бомештар Илије Драган –убијен у Јасеновцу -1943-45 год.
    137.Бомештар Илије Гојко – убијен у Јасеновцу -1943-45 год.
    138.Бомештар Стојана Илија – убијен у Јасеновцу -1943-45 год.

    Након другог светског рата долази до новог расељавања становнишва па ћу навести имена из тог послератног пресељења као и места где су пресељени.
    Из Ивањске у Нову Тополу је отишао Ђукин Бомештар
    Из Бањана у Руму су отишли Драган и Чедо Бомештар
    Из Бањана у Куцуру су отишли: Михајило Бомештар,Тодор Бомештар,Петар Бомештар,Марко Бомештар и Ђуран Бомештар,с тим што је Ђуран након повратка из логора краће време био у Апатину са осталом фамилијом,а потом дошао у Куцуру на колонизацију.
    Из Бањана у Оџаке су дошли Остоја и Антоније Бомештар.Антоније се прво из Апатина вратио у Бањане где је продао имање које није конфисковано,а потом дошао у Оџаке код остатка фамилије која је у Оџаке прешла из Апатина.
    Из Бањана у Апатин су дошли:Никола Бомештар,Стево Бомештар,Славко Бомештар,Раде Бомештар и Михаило Бомештар. Михаило се са Антонијем вратио у Бањане како би продао некофисковани део имања,а потом се враћа у Апатин код породице.
    Из Бањана у Футог је дошла Марија Бомештар. Уписана је сама и претпостављам да је била удовица. Имам само наговештај да је она из Футога отишла у Путинце.
    Из Бањана у Голубинце је дошао Васо Бомештар
    Из Бањана у Путинце су дошли Бранко и Драган Бомештар
    За мој део фамилије могу рећи да су из Лужница дошли у Апатин,а одатле прешли у Оџаке. У Оџацима су били: деда Антоније са синовима Мирком и Јовом,а у Оџацима су му биле и ћерке:Драгиња,Јека,Љубица,Сава. Даља расељавања Бомештара су вршена по сопственој жељи и из економских разлога.Данас, нама најближа грана Бомештара, живи у Футогу,Куцури и Голубинцима.
    У Футогу од најрођенијих живе: Дејан Бомештар ( братанац – Томин син,а Томо је Ђуранов син,Ђуран је мој рођени стриц ),Милан Бомештар ( је унук пок.брата Милана и син пок.ми братанца Милорада-бекрије ),у Футогу је најближа грана Бомештара која води порекло од Тодоровог другог сина Остоје и његовог сина Пере од кога део живи у Голубинцима.
    У Куцури живи брат од стрица Томо – Ђуранов син
    У Србобрану живи брат од стрица Славко – Мирков син
    У Београду живим ја Војислав – Јово је отац
    Покушаћу да набројим још нека места где живе Бомештри: Љубљана ( Сања Бомештар-отац Душан и потомци су Јове-чукундеде,Илије-прадеде и Петра-деде.Има родбину у Руми и Младенову.Душанов стриц Младен је у Руми,а стриц Милан у Младенову), Загреб ( Рајко Бомештар ), Загреб ( Стоја Бомештар-отац Раде,деда Милош,прадеда Михаило и чукундеда Којо ),
    Београд ( живи Живко Бомаштар- Николин син и Михаилов унук,а са својим сином Милошем ),Нови Сад ( Александар Бомештар ),Путинци ( Драган Бомештар ),Голубинци ( Здравко Бомештар,Жељко Бомештар),Рума ( Миодраг Бомештар,Младен Бомештар,Маја,Данијела),Младеново (Милан Бомештар,Дејан Бомештар),Салцбург ( Миле Бомештар – отац Рајко,деда Миле и прадеда Петар-солунац,имају везу са Голубинцима,наиме Рајков брат Триво је у Голубинцима), Вараждин ( Стјепан Бомештар –отац Славко ),Цеље ( Драган Бомештар),Оџаци ( Никола Бомештар –отац Мирко .Деда Цето доселио у Оџаке 1961 год.а 1975 год.дошли Цетин отац Бранко и брат Миле),Беч( Горан Бомештар из Ивањске ),Вршац (Бранко Бомештар из Ивањске),Бања Лука( Небојша Бомештар- отац Остоја),Апатин Славко и Саша Бомештар)Куцура ( Дарко Бомештар и мој брат од стрица Томислав ) Нови Град – бивши Босански Нови ( Бранко Бомештар),Обреновац ( Милош Бомештар),Даблин ( Драгољуб Бомештар)

    Морам рећи да сам се током истраживања у великој мери ослањао на радове Јована Ердељановића,Андрије Лубурића,Јевте Дедијера,Јована Цвијића,Вука Шибалића,Стојана Караџића,Милана Карановића,Петра Шобајића,Светозара Томића,Радослава Грујића,Радослава Лопашића,Алексе Ивића,Рудолфа Хорвата,Карла Касера,Адама Прибићевића итд. Посебна је прича архивска грађа до које сам долазио на разне начине и нимало једноставно. Консултације сам имао са гос.Мирославом Нишкановићем.

    • Милорад Богдановић

      Свака теби част пријатељу на овоме богатству што имаш.
      Познавао сам породицу Бомоштар у Приједору чија је кућа на самом улазу у центар града, али нажалост сада се ријетко када виђамо, а тако смо близу.

    • Jelisaveta Bomeštar

      Milorad Bomeštar Bekrija (sin Milan Bomeštar Bekrija i unuk Strahinja Bomeštar)

    • Zoran Kecman

      Rodjače, Marija Bomeštar iz Futoga ima dva sina. Rajko i Drago. To su moji rodjaci iz Dobrog Sela. Prvo, u Dobrom Selu je bilo osam kuća Kecmana od kojih je 1914. došlo do prisilne mobilizacije, pa su tada ubili moga čukundedu Iliju Kecmana u Bogićevičima ili Bogićima u Dobrom Selu. Moj je čukundeda bio nepokretan, a čuvala ga je Joka Radić iz Dobrog Sela koja je bila naša rodica. Radići su svi bili Kecmani Sinovi su mu bili u šumi za drva kada su došli Austrijanci i muslimanska milicija da regrutuju za njihovu vojsku. Tada su zaklali moga čukundedu Iliju Kecmana i silovali Joku Radić, pa ih sa kućom zapalili. Moj pradeda i njegovih šestoro braće su vidjeli požar i spustili se do sela. Austrijance su stigli pre Drenove Glavice i ubili osam austrijskih vojnika i jednoga oficira. Pobili Turaka što se našlo na putu, popalili im kuće i pobegli. 1916. su se iz Konstance u Rumuniji prebacili u Solun. Četvorica su poginuli isti dan 1917. na planini Veternik kod Dobrog Polja, a trojica su pretekla. Tako je meni pričao tvoj i moj rodjak Drago Bomeštar kada smo davno bili u Dobrom Selu. Ja sam bio dete. Dobro Selo su osnovali Bogićevići iz Bjelopavlića opština Danilovgrad u Crnoj Gori koji su promenili prezime i slavu, pa su uzeli Svetog Vartolomeja kao slavu, a njihova slava je bila Sveta Petka. Pošto su starinom bili sa Cetinja iz Dobrog Sela ili ti Dobrskog Sela (poslednje do brda) koje je danas deo grada Cetinja. To sve zna moj rodjak Predrag Kecman iz Kragujevca koji je rodjen 1967. u Dobrom Selu. Njih tamo zovu Bogići ili Bogićevići što je naše staro prezime jer smo iz Crne Gore otišli zbog krvarine. Kecmani iz Bosanskog Petrovca su Drobnjaci i mi sa njima nemamo nikakve veze. Njihova su prezimena bila Drobnjak, Djurišić i Bakrač. Svi vi ostali ste kasnije došli u Dobro Selo. Adamovići, Bomeštri, Stojisavljevići, Drljače i ostali su došli za vreme aneksije BiH. Tako rodjeni, to je ono što ja znam od Drage Bomeštra koji je u Futog doselio 1968 a rodjen je u Dobrom Selu i Predraga Kecmana koji je isto rodjen u Dobrom Selu. Puno pozdrava iz Novog Sada.

  2. Бомештар Војислав

    У журби сам заборавио да напоменем да Бомештри славе Ђурђевдан,а некадашњу прислугу Аранђеловдан,колико знам,нико не слави. Једини изузетак,што се тиче славе,јесте рођаков син Милош који уместо Ђурђевдана слави Јовањдан. Ту је славу преузео од своје бабе са мајчине стране.