Порекло презимена Србљановић

22. април 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

СРБЉАНОВИЋИ

Србљановићи су од најстаријих времена живјели у Дробњаку, у селу Зукви, гдје су се из Бањана доселили нешто прије осталих Новљана од којих воде поријекло. Предање казује да су презиме Србљановићи донијели у Дробњак и по томе се види да су старо братство. Предање даље казује да је неки њихов предак био војник код краља Вукашина и да је за нарочите заслуге добио земљиште које је било ограничено и уписано у Повељи дуго чуваној у њиховој породици. И данас се памте њихове границе. Оне су почињале од ријеке Буковице уз село Тимар, на тимарску цркву, затим линијом Исправљени камен у Тимарском пољу – Сува смрча – Суво поље – Сама јела – Ждријело у Смољану – преко Смољана до на помол Зминице; одатле граница савија према југу и иде на Шљеме – Кадино брдо – Модри рт у Ивици – Црвено прло више Залучи – Ковиоц, а онда потоком у ријеку Буковицу. Ово земљиште је веома пространо и осим Србљановићима припадало је и њиховим огранцима, који су се временом од њих одвајали и мијењали презиме.

Предање које казује да су били везани с краљем Вукашином, има основа, јер се зна да је краљ Вукашин, у заједници са Балшићима који су тада владали Зетом, склопио савез против Николе Алтомановића. Он је у то вријеме владао овим областима, па је вјероватно да је и са Србљановићима склопио савез да се заједнички боре против Алтомановића.

Од Србљановића су се, према породичном предању, веома давно одвојили Томићи и Савићи, од којих су се, такође врло давно, одвојили Струњаши. И Томићи и Струњаши живе у Тимару и Боровцу. Огранци Србљановића су Сарићи, Поповићи, Раонићи и Богосављевићи.

Србљановића има исељених у Славонију, код Даља, а има их и у Затарју, у селу Бучју код Прибоја, гдје су задржали своје презиме Србљановић и узели ново презиме Дробњаци, по племену од кога воде своје поријекло.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Пантелијевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.