Порекло презимена Бига

13. фебруар 2012.

коментара: 1

Презиме Бига спада у категорију осталих презимена. Вредан прилог о овом презимену послао је наш сарадник Илија Шикман.

Тамно сећање говори да су им преци као морнари пловили по далеким морима. Преци родова негдје на Војсци добили су називе: Бига, Божанић, Инђић и Бркић. Онај што је заклао овцу брку, тамо негде преко мора, поста Брко, а његови Бркићи. Онај што је ујагмио “бигу” меса од заклане овце, што на италијаском значи комад меса, прозван је Бига. Од ових Бига је генерал Петар Бига, бранилац Сентомаша 1848. године. Један огранак овог рода у околини Приједора зове се Боројевић. Није искључено да познати аустријски маршал Боројевић припада овом роду.Многи су овом презимену додали наставак – ић, па се данас зову БИГИЋ. Слава ових родова је Трифуњдан. Изгледа су старином из Боке.

У Боснакој Крајини, у Доњу Сувају око 1775. године доселе се Дрљаче, 9 кућа, из Врховине у Лици, гдје су се звали Инђићи, а једно су Бигама и Божанићима. Са Змијања и Лике 5 кућа Бига насели се у 3 насеља.

У Бихаћ насели се једна кућа Бига из Лике (Трифуњдан) после Окупације. У село Буковицу, општина Цазин, из Врховина (Лика) насели се 5 кућа око 1845. године. Славе светог Трифуна. Из Врховина најпре дођу на Лохово, а одатле у Буковицу. Такође, у Ћоралиће, општина Цазин, иза Анексије 1910. године дошла је једна породица Бига из личких Врховина. Презиме Бига налази се у Бабину Потоку код Врховине.

Данас у Хрваткој евидентирани су Бигић: у Вуковару, 1 породица, потомак је од Бигића из Буковице, Карловцу, 1 породица, и Змијанцима 2 породице.

У Србији Биге се налазе: Бечеј, 2 породице, Београд, 2 породице, Сомбор, 2 породице, Петроварадин 1 породица, Панчево, 1 породица и Стеранувићево (Нови Сад), једна породица. Бигићи се налазе у: Бачка Планка, 2 породице, Београд 5 породица, Црвенка 3 породице, Кула 1 породица, Глогањ (Панчево) 1 породица, Крагујевац 2 породице и Краљево 1 породица.

ИЗВОР: Милан Карановић, “Поуње у Босанској Крајини”; Телефонски именик држава насталих из бивше Југославије. Приредио сарадник портала Порекло Илија Шикман.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Vedran Arnsson

    Bige djele haplogrupu i rod (po poreklo.rs) sa Arnautovicima iz Hercegovine (Celebici, Konjic) koji slave Stefandan.
    Ako ima neki Biga nek se javi na Facebook (Vedran Arnsson)