Порекло презимена Берак

13. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. ИНА

    ПРЕЗИМЕ БЕРАК
    ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ СМО , ТРЕБИЊЕ , СЛАВИМО СВ. ЈОВАНА , ПО МОЈИМ САЗНАЊИМА 1700 И НЕКЕ , ОД БОЈОВИЋА ИЗ БЕРАНА ЈЕДАН БРАТ СЕ ОДВОЈИО И КРЕНУО КА ХЕРЦЕГОВИНИ , 60 И 70 ГОДИНА ПРОШЛОГ ВЕКА ЈЕДАН ДЕО ПЛАМЕНА ( 2 -3 ПОРОДИЦЕ) ЈЕ КОЛОНИРАО У КЛЕК ,ВОЈВОДИНА , ИСТУ СЛАВУ СЛАВЕ , РОД СМО .. МОЛИМ ВАС ЗА ВИШЕ ИНФО

  2. nedjeljkor

    Prema pisanju iz 1370 prezime berak se pojavljuje u hercegovi tačnije police trebinj gde žive i danas. Dolaskom turaka mnogi su se raselili. Mojipreci su došli u selo raška gora’ zaseok domazeti 1790 godine kod mostara slavimo svetog jovana.U toku ratova mnogi su izginuli ,a od 1992. God. Tamo više niko ne živi. Ima nas u smederevu’ novom sadu, austriji, njemačkoj, holandiji, americi, čačku i dva starijamuškarca i jedan mlađi u mostaru. 🙂 Prezime berak se pojavljuje u hrvatskoj i mađarskoj ukrajini turskoj i drugim delovima sveta ali neznaju odakle potiču.

  3. Марина Кузмић

    Презиме Берак се спомиње у Дечанским хрисовуљама пре Косовске битке. Одатле су бежећи пред Турцима населили околину Требиња – Требињску шуму а и сам град. Наводно реч берак на старо угарском значи шумар.
    Берака, међутим, има и у околини Бања Луке. Једно село се зове Бераци на кнежевској општини, али је временом опустело. Многи су се одселили у Славонију у потрази за бољим животом, а мањи број и у Војводину. За крсну славу имају Св Козма и Дамјан.
    Берака има и у Далмацији али то су покатоличени Срби.
    Од познатих Берака знам за Славка Берака некадашњег одбојкаша Баната и репрезентације Југославије. У Аустралији живи Радојица Раде Берак, новинар, дизајнер, истакнуту члан заједнице, некадашњи уредник листа Српски глас, уврштен у књиге “Срби Аустралије” и “Адресар Срба света”…
    Реч берак има и у другим језицима, хебрејском, шведском, мађрском, арапском… али имају другачије знчење.
    Волео бих да се још неко јави са прецизнијим подацима.