Порекло презимена Радунчић

1. март 2013.

коментара: 2

Презиме Радунчић среће се у црногорском приморју, у бококоторском насељу Мојдеж (код Херцег Новог). Вредан прилог о братству Радунчић послао је сарадник портала Порекло Зоран Ђуров Шабовић.

Његово истраживање о братству Радунчић, објављено у књизи „Мојдеж – прилози за хронику села и родослове“, из 2007. године, преносимо у целини.

Текст је у ПДФ формату и можете га видети ако клинкете на следећи линк: Братство Радунчић из Мојдежа.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Biljana

    Molim vas za informacije o prezimenu i selu Radun na 25km od Drvara.. tromedja Drvar, Bos. Grahovo i Glamoc
    Unapred hvala

    • Небојша Новаковић

      Штрпци Велики (Босанско Грахово)

      Радуни (10 кућа) славе Св. Василија. Пребегли овамо из Герзова ире 4—5 колена. Дошла њих двојица браће: Раде (Радун) и Миле.

      Овај био мален па га прозвали Малим. Од Раде су Радуни, од Малог Малиновићи. Мали се није задржао овде него отселио у Маринковце.

      Даљом старином су из Црне Горе и звали су се Ињци (Ињац), спомињу и презиме Коњикушић. То или им је још старије презиме или презиме неког њиховог огранка.

      Кад су Радуни овде избили, било много садашње земље под борјем и тек је касније искрчена. Земља, веле, овде „питома и слатка“

      Извор: Петар Рађеновић „Унац“

      Занимљиво да је Коњикушића било и у околини Ливна.

      Њихови преци су Даничићи, који воде поријекло из Црне Горе. Крећући са црногорског простора, прво су се населили у Герзово. Одатле су морали побјећи због сукоба са Турцима, због неке дјевојке из њихова рода.

      Током бјежања стигли су у Гламочко поље, гдје мјењају презиме из Даничић у Ињац. Као Ињци долазе у Доње Ливањско поље, где долази до подјеле и раздвајања фамилије у неколико огранака.

      Није поуздано утврђено када је и зашто дошло до овога, али се зна да од Ињаца постају Коњихушићи. Коњикушићи у Чапразлијама чувају предање да су презиме добили по узгоју добрих јахачких коња. Коњикушићи у Бојмунтама и ови у Чапразлијама воде исто поријекло и сматрају се родбином. Сви славе Светог Василија Великог.

      Од Ињаца су пореклом и Пајчини из околине Ливна. Слава такође Св. Василије.