Порекло презимена, село Росе (Херцег Нови)

Порекло становништва села Росе, општина Херцег Нови. Стање из 1913. године, према студији “Бока” Сава Накићеновића. Приредио сарадник портала Порекло Небојша Новаковић.

Rose

Налази се у сјеверозападном дијелу полуострва луштичког, при самом жалу морском, у висини над морем 1-14м. Клима је оштрија него ли у оближњем Херцегновому, јер је више изложено вјетровима, особито југу и западњаку. Снијег врло ријетко пада и никад се не одржи. Ово село нема ни земље за обрађивање ни испаше, и ако су многе земље у катастарским књигама убиљежене на Росе, те су земље села оближњег, које се зове Клинци.

Порто Росе има облик једне мале варошице. Куће су с једне и с друге стране пристаништа, покрај мора, од кога их дијели само пут, који према сјеверу води до православне цркве св. Тројице и једне старе тврђаве, а према југу на једну нову тврђаву. Те су куће све у реду, једна од друге у растроју од 2-10м, а има и једно 18 кућа. Пут их спаја са пристаништем, код кога је поштарски и брзојавни уред и касарна оружничка. Овакав је распоред колико рад жала морског, толико и рад тога, што је више села неприступан положај. Свега има 18 домова, а душа 33. То су братства: Калуђеровићи, Паландачићи, Кршевци, Бринић и војници, који нијесу стални. А од скора дошла породица Тројановић и Радовић.

Назвало се по старом граду Порто Росе, који је порушен од Сарацена у 9 веку. Овај град се опет био подигао у 14 веку, али не већ до прве величине.

Развалине Порто Роса се виде и данас. Овај град спомиње се у неродимском хрисовуљу Стефана Душана од 1351, који се сматра као фалсификат. Гробље је код цркве св. Тројице, али је исто новијег постанка. Кад је ограђена црква св. Тројице не зна се, а градња је по основи лађа са звоником на преслицу. Госпа, католичка црква је рађена млетачког доба. Оградио ју је млетачки војсковођа Антоније Алберти год 1783, како се разабира из натписа. Народ вели, да је село постало досељавањем породица из општине луштичке, и то најраније отрагу 50-60г, а дотле су овдје били магазини, где су Луштичани сносили своје уље за трговину, а тад се, као и вазда, звало Порто Росе. Ти су магазини били куће поземљуше; на њихову мјесту су куће саграђене.

Узрок, з6ог ког су се људи овде доселили, јесте тај што је овде близу мора и што је место оживело и nодигло се војништвом. Пре пак 1809. године и да су хтели се овде населити, нису смели, јер је живот и иметак при мору био несигуран од разбојника, а Млечић је и онако нерадо православне гледао у близини својој, јер је настојао, да ·му при мору буду све римокатолици, јер тај је елеменат сматрао вернијим и оданијим.

Откад Аустрија Босном завлада, православни почињу полако из брда к мору силаэити, како овде у Порто Росе, тако и по свој Воки.

Порекло родова 

Данас овде станују: Калуђеровићи (2. куће), који славе св. Трифуна, а прислужују св. Николу, као и сва Луштица. Дошли из оближњег села Клинаца.

Бpинић из Кртола, има 10 година, слави св. Cpђа.

Кршанци (2 куће), из Клинаца има 50 год., а славе св. Тројицу.

Тројановић из луштничког села Забрђа има 18 год, Слави св. Госпођу. Из ове је куће пок. др. Владимир Тројановић, срп. Посланик.

Паландачић из Бабуњаца (Луштица) има 19 год., а слави св. Николу.

Радовић из Клинаца има 4 год., а слави св. Трифуна.

 

ИЗВОР: Бока, Поп Саво Накићеновић, 1913. године

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло, Небојша Новаковић

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Dragan

    Zamolio bih vas ako mozete da mi pomognete oko tragova prezimena Laketic ( slava je Bogojavljenje ) i Radić ( slava je Sv. Stefan ) iz sela Kovačevac kod Mrkonjić Grada ( Rep. Srpska )
    Ako nemate neke tacnije tragove, ono bar neke smernice u kom pravcu bi mogla da ide moja pretraga !?
    Hvala unapred !

  2. Dragan

    Ispravka zbog mail-a
    Oprostite i hvala !