Порекло презимена Бајат

13. фебруар 2012.

коментара: 13

Презиме Бајат потиче из Херцеговине, из села Жрвња код Билеће, као и села Милавићи.

КРСНА СЛАВА: Аранђеловдан

ПОЗНАТИ: Наташа Бајат, новинарка

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Dusan

    Svi Bajati slave Sv. arhandjela Mihajla kao krsnu slavu. Cuo sam pricu od rodjaka da su se Bajati ranije prezivali Samardzic i anegdotu da se neki daleki rodjak u vojsci zalio da mu je hleb bajat i tako ga prozvali Bajat. Porodica Bajat danas ima u Vojvodini ( Gajdobra, Zmajevo, Ravno selo, Backa Palanka, Ravni Topolovac, Zrenjanin, Novi Sad, Subotica) u Nisu (jedna porodica) u Crnoj Gori (Kotor) u Hrvatskoj ( Korcula/Vela Luka, Dubrovnik,) u Francuskoj i u SAD. Pored Zrvnja, i mesto Korlati u Hercegovini(iznad Velicana) na Bjelasnici bilo je naseljeno Bajatima.

  2. Mira Bajat Zivaljevic

    Poreklo im je iz malog seoceta Zrvanj, opstina Ljubinje. Moj otac je Bajat, ima 85 godina,, znaci i danas ih ima u selu Hajducica, Banat-bilo je 5 porodice, danas 3. Od poznatih je i Dusan Bajatovic koji je dodao nastavak ovic, dosli sa kosova.
    Moj otac najbolje od svih Bajata zna rodoslov svih Bajata.
    Pozdrav

  3. Најстарији мени познати Бајати су на селу Жрвњу садашња општина Љубиње, то је до 1945-те била општина Билећа а парохија село Звијерина.

    БАЈАТ САВА рођен у Жрвањ Горњи 1820 + 1900.- 80 година
    Супруга Савина, Турнић СТАНА рођена у Жрвањ доњи 10.11.1825 + 13.07.1904.- 79 г.

    Синови од Бајат Саве и супруге Стане су:

    БАЈАТ Саве ПЕРО рођен 10.09.1852. у селу Жрвањ општина Љубиње

    БАЈАТ Саве ЈОВО рођен 16.12.1860. у селу Жрвањ

    БАЈАТ Саве ЈЕВТО рођен 17.02.1865. у селу Жрвањ

    Перов син, унук Савин, мој дјед, отац од моје покојне мајке Радојке (1921 + 2009), РАДОВАН Бајат (1895 + 1925), родио се на Жрвњу, ранио се из ловачке пушке, умро у болници у Дубровнику.
    Сава Бајат има споменик на сеоском гробљу Чаклина, гдје се сахрањују Бајати, Илићи и Сикимићи. Сада на Жрвњу има само једна кућа Бајата, у Љубињу двије, а остале Бајати живе у у мјестима које су поменули Мира Бајат – Живаљевић и гос. Душан.

    Нисам успио контактирати неког Бајата, кога би ово занимало да би се трајно сачувало.
    Поздрав!

  4. Radovan

    Bajati potiču od Samardžića sa Krivošija. Tu su se jedan brat od Orlovića naselio. Sa Krivošija su se tri brata naselila u Hercegovinu, Dabar i Skopsku Crnu Goru zbog krvne osvete. Bajatovići svi potiču od Bajata.
    Moji Bajati iz Žrvnja su se posle I svetskog rata naselili na Kosovo, a 1943 proterani u centralnu Srbiju, odatle naseljeni u Vojvodinu. Moj pradjed je Bajat Jovo, sinovi mu Radovan Bajat i Nedeljko Bajatović. Moram reći da smo prezime Bajatović stekli za vreme II svetskog rata kada su proterani sa Kosova. Neki su vratili prezime na staro, a neki ne. Naisao sam i na podatak da ima Bajatovića u Vasojevićima, ali slave Svetog Jovana Krstitelja, pa mi nije jasno odakle oni potiču.

  5. Бранко Сикимић

    Господине Радоване
    Можете навести даље потомке од поменутих Бајата и Бајатовића или мени послати. Ја имам све податке до 1940, а нешто и касније.
    Мислим да нисте тачно навели ваше предке (прадјед је Спасоје, син од Јова), а то би требало бити следеће.

    ПОРОДИЦА – генерација – 4.

    БАЈАТ Јова СПАСОЈЕ 25.03.1897.
    Вртикапа Риста МИЛЕВА 03.05.1903.
    БАЈАТ Спасоја НЕДЕЉКО ?
    БАЈАТ Спасоја РАДОВАН ?

    Од Недељка и Радована, нисам добио податке од наследника, има пуно истих имена, а од Бајатовића знам за Душана *20.02.1899., на Жрвњу, његовог сина Велемира *1934 на Косову и његовог сина Душана.

    Постоје извори који говоре о поријеклу од Самарџића из Дола а не из Кривошија. Ја имам намјеру нешто написати на тему поријекла породица, али је приоритет уписати цијелу породицу а затим писати историју.

    Поздрав из Херцеговине!

  6. Radovan

    Поштовани Бранко,
    У праву сте . Мој прадјед је је Спасоје син Јова. моја грешка.
    Бајат Спасоја Недељко 1930-1970
    Бајат Спасоја Радован 1932 нема деце,
    обоје рођени у Грболама општина Урошевац на Косову

    Бајат Спасоја Недељко (Бајатовић) има два сина: Вељко Недељка Бајатовић 29.06.1953-29.09.2002 и Спасоје Недељка Бајатовић 1958, оба рођена у Равном Селу.
    Вељко има сина Радована Вељка Бајатовић рођ. 28.02.1978 у Новом Саду тј. мене. ја имам ћерку Милу рођ 04.11.2010. и чекам још једно дете, ваљда ће бити мушко. хахаха
    Спасоје Недељка Бајатовић има ћерку Богданку рођ.1989 у Врбасу.
    за тачне датуме ћу се распитати па ћу Вам јавити.

  7. Andro Knego

    Po čemu je ta Nataša Bajat poznata. bolje je ne staviti nikoga među poznate, nego gurat na silu anonimne sekretarice iz neke redakcije.

  8. Војислав Ананић

    БАЈАТ (п, м). Бајати (п) су у Милавићима (Билећа), Корлатима (Попово) и Жрвњу (Љубиње). Старином су Самарџићи из Жрвња. О постанку овог презимана предање каже да се неки Самарџић, када се налазио у војсци, “потужио“ да је месо бајато. По томе су њега и његове потомке прозвали Бајат. У Милавиће су дошли из села Кљенци у Дабру 1920. године. Из Дабра су прешли на Жрвањ око 1885. године. Славе Аранђеловдан (84:174:248:31:155:559). Има их и у Мостару. Бајати (м) су настањени у Мостару.

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

    • Александар

      Све написано сам и ја чуо од мојих оца Вукоте и ђеда Милана … да ми Бајати потичемо од Самарџића из села Ситнице вероватно околина Никшића Стара Херцеговина где је мајка склонила дете од крвне освете и дала га негде у село Жрвањ неком пекару што је продавао бајат хлеб