Бајалица

12. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    БАЈАЛИЦА, доста раширено презиме, евидентирано у мјестима: Бачка Паланка, Бачвани, Београд, Владимировац, Горња и Доња Слабиња, Двориште, Инђија, парох. Костајница, Никшић, Панчево, Поткозарје, Стара Пазова (16,318). Презиме је могло настати једино по занимању женске особе – бајалице – врачаре, врачарице, гатаре (24,13), и свакако је ријеч о надимку. Бајалице славе Јовањдан.

  2. Bosko

    Poreklo Bajalica je iz Nikšića, tačnije stare Hercegovine, jedan deo Martinovića se prezivao Bajalica, jer je izvorna slava Martinovića Sv. Nikola, a Bajalica Sv.Jovan. Nakon ubistva bega dolazi do selidbe u Hercegovinu, Bosansku Krajina i Dalmacija, ali dan danas imate Bajalica u Strasevini kod Nikšića, pa vas molim da to ubacite kao zvaničan podatak, jer imamo i porodično stablo od 1721godine. Pre toga imaju razne teorije kako smo se pre prezivali od Orlovića…… Do plemena Banja a.

    Pozdrav i molim vas do dopunite.

    Hvala unapred!

  3. Невена Бајалица

    Наша породица је из села Слабиња, општина Козарска Дубица, предање иде да смо стигли из Црне Горе а тамо се презивали Батар. Стандардна прича о убијању бега и бегу породице (три брата), два стигла у Бос. Крајину, најмлађи отишао у Далмацију. Срели једном седамдесетих презимењака полицајца у Задру. Крсна слава Јовањдан