Порекло презимена, село Забрђе (Плужине, Пива)

17. август 2012.

коментара: 1

Порекло становништва села Забрђе, стање из 1912. године

Село је на висини од преко 1200 м., на једној висоравни опточеној планинама са свију страна. У селу има довољно живе воде. Куће су без икаквога реда растурене по селу на прљуши. Њиве и ливаде су у селу, а зимњи станови измешани са кућама.

Планине су око села: Бучиње, Горажданско Поље, Жагрица изнад Магуда, Муратовица, Међеђа, Гласовита (место где су изгинули Срби и Турци 1875 г.) више Лисинске пољане на Равноме.

На Забрђу живе само Јововићи – (има их 25 к., св. Јован); они су од Тадића. Предак им се отселио са Смријечна на катун и село основао.

Њихови преци: Јово (Јововићи)- Станоје-Антоније-Ми-Митар-Бошко-Лазар -(човек 1924 од својих 35 година).

ИЗВОР: Светозар Томић, „Пива и Пивљани“, Посебан отисак из Српског етнографског зборника књ. LIX Насеља и порекло становништва књ. 3, из 1946. године

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Никола Јововића

    Аутор је направио неколико грешака у самом опису села и становника.Светозар Томић, иако образован човек и ученик великог Цвијића у раду о Пиви је направио неколико грешак, па и о селу Забрђу.Рад о Пиви је завршавао у неколико наврата, па га је онда је по белешкама и сећањима писао и вероватно због тога направио грешке.Јововићи и Тадићи су од два брата, а нису Јововићи од Тадића- то је бар предање код Јововића.Село није ни на каквој висоравни већ је стрмо и растурено са око 500 метара разлике у надморској висини и заправо се због тога и дели на два засеока Горње и Доње Забрђе. Планине нису ни Бучиње (извор и шума), ни Муратовица (висораван), ни Горажданско поље (поље), а нису ни близу села сем Муратовице.Гласовита јесте планина али доста удаљена.Томић очигледно није био на Забрђу већ негде у близини.Предак Јововића се доселио на Забрђе тада из Постолача кад Снријечно није постојало а данас је локалитет између Смријечна и села Стоца, и тај предак се презивао Вујиновић а највероватније звао Симеон (први писани запис у Пивском манастиру где се први пут помињу и Вујиновићи и Тадићи), а по његовом потомку Јову Вујиновићу који је већ живео на Забрђу су Јововићи добили име.Много тачнији опис села је дао академик Обрен Благојевић у делу ,Пива’, па упућујем на тај опис.