Порекло презимена Булић

12. фебруар 2012.

коментара: 10

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БУЛИЋИ

(живе у Кршу и Округлици)

Булићи су потомци Саве Шљиванчанина, који је био ожењен Милицом, родом од Барана са Питомина. Она је имала надимак „Була”. Сава рано погине у сукобу са Турцима, а остане му малољетни син Лазар кога по мајци Були прозваше Булић. Лазар је имао пет синова: Павла, Мила, Радоја, Гарана и Радула.

При крају 19. вијека иселе се из Шљиванска на Крш, а у новије вријеме неки од њих пређу да живе у Округлицу на своје катуне.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Малу Госпођу.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

*

БУЛИЋ (п.к.м). Булићи (п) су у Гнојницама и Драчевицама (Бишће, Мостар). У Драчевице су дошли из Гнојница, а у Гнојницама су старосједиоци (59:239). Настањени су и у Заборанима (Невесиње), Булићи (к). у Клобуку и Витини (Љубушки). У Клобук је Булић дошао из Блатнице у Броћну па се „привинча“. У Витину, у махалу Брљица, Булићи су доселили из Клобука (59:307,308). Булићи (м) су живјели у Горњим Турнима. Брда требињска (97:278). Било их је и у селу Лука (Невесиње).

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Pozdrav , ja sam Bulic iz Banjaluke , ima nas i tu 😀

  2. Vaso Bulic

    Postovani,

    Javljam se iz Mostara, u Gnojnicama kod Mostara do ovog zadnjeg rata zivilo je oko 20 porodica Bulica vec ca minimalno 200 godina.
    Posto ima nekoliko verzija o nasem porijeklu,zamolio bi ako neko ima ko zna nesto detaljnije i tacnije o porijklu ovog prezimena da se javi.

    Pozdrav!

  3. Jelena

    Moji su Bulici iz okoline Prijedora. Pravoslavne veroispovesti, slava Sveti Nikola. Pricali su mi stari da su se Bulici u taj kraj doselili pre nekoliko stotina godina iz Dalmacije i da su bili u srodstvu sa Terzicima. Koje su vase verzije…

  4. Зоран

    Поздрав,
    Ја сам из Инђије (Србија),
    православне сам вере,
    Моји Булићи и мој покојни деда
    као и корени породице су пореклом са Кордуна..

  5. Ja se javljam iz Berana ima nas i ovamo 😊😊😊😊😊😊😃😃😃😃😃

  6. Јоксим

    Драикс, што не рече да сте ви шире Дашићи из Шекулара. Или сте можда додигаоци са простора области Дробњака?

  7. Војислав Ананић

    БУЛИЋ, има их све три вјероисповијести. Срби Булићи живе у селима код Мостара и Невесиња, а Муслимани у требињском и невесињском крају (35,263). Има и село Булићи у Далмацији близу Бенковца. Презиме се јавља у црквеним књигама од XVII вијека, а важнији извори објашњавају како је оно настало: “Постањем је презиме Турчину без сумње од була”, у значењу: “жена Туркиња од тур. була, ујна” (25, 728, 729).
    Булићи у Доњој и Горњој Јутрогошти, те други из Крајине и Лике, вуку, дакле, своје коријене из Херцеговине, али свакако и из Црне Горе, гдје су били још више разгранати, и гдје су се по братствима различито презивали: Гргуревићи у Дробњацима, Мишелићи на Црном Врху, Пауновићи и Илићи у Зети (из Пипера) и слично (27, 70). Славе Никољдан.

  8. Edi

    Postoje crkveni zapisi iz 16. stoljeća u Tugare pokraj Omiša