Пирот и околна села

11. јун 2012.

коментара: 26

Општина Пирот:

Базовик, Барје Чифлик, Басара, Бела, Бериловац, Беровица, Блато, Брлог, Велика Лукања, Велики Јовановац, Велики Суводол, Велико Село, Височка Ржана, Власи, Војнеговац, Враниште, Гњилан, Горња Држина, Гостуша, Градашница, Градиште, Добри До, Дојкинци, Држина, Завој (укинуто 1979. године због потапања, формирано поново 2007. године), Засковци, Извор, Јалботина, Јеловица, Камик, Копривштица, Костур, Крупац, Куманово, Мала Лукања (насеље укинуто 1986. године због потапања, формирано поново 2007. године) Мали Јовановац, Мали Суводол, Милојковац, Мирковци, Нишор, Нови Завој (формирано 1979. године уместо насеља Завој), Обреновац, Ореовица, Орља, Осмакова, Паклештица, Пасјач (до 1965. године Пасјача), Петровац, Пирот, Планиница, Покревеник, Пољска Ржана, Понор, Присјан, Рагодеш, Расница, Росомач, Рсовци, Рудиње, Сиња Глава, Славиња, Сопот, Срећковац, Станичење, Суково, Темска, Топли До, Трњана, Церев Дел, Церова, Црвенчево, Црноклиште, Чиниглавци и Шугрин.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (26)

Одговорите

26 коментара

  1. Miodrag

    Zaboravih da dodam da je slava deda Đorđa Sv Arhanđel Mihajlo.
    Miodrag

  2. Violeta Stefanovic

    Poreklo prezimena za Selo Pasjac,18300 Pirot!Hvala unapred.

  3. Aleksa

    Portalu su izgleda najbitnije Crna gora i Hercegovina, za to uvek ima gomila informacija, a drugi srpski krajevi pogotovo južna pruga ko da ne postoje, ali možda ne treba kriviti vas vi samo raspolažete sa onim što imate, krivi su Cvijić i Karadžić

    • Јовица Кртинић

      Поштовани Алекса, имате право на свој суд (макар и погрешан), али Вас уверавамо да нам је сваки српски крај подједнако важан и да објављујемо чланке без икакве разлике и фаворизовања. Уколико имате жеље и воље пошаљите нам прилог о Вашем крају, радо ћемо га објавити.
      Морате имати на уму да овај портал уређују и воде ентузијасти, који одвајају од свог слободног времена да пишу или прикупљају грађу, коју потом објављујемо. Порекло нема професионални састав и искључиво зависи од добровољног рада својих сарадника, а њима је остављено на вољу да раде оно шта сматрају за сходно. Иначе, ми смо ове и прошле године пријављивали пројекте на конкурсима Министарства културе и информисања који су за циљ имали појачану обраду чланака о насељима у источном и јужном делу Србије, али за то нисмо добили подршку. То је био наш покушај да заинтересујемо и сараднике из тог краја да шаљу прилоге о том делу Србије. Сигурно нас то неће поколебати и ми ћемо свој циљ испунити, пре или касније, са или без подршке. Свако добро Вам желим!

  4. Milena Jovanović

    Da se malo uključim u diskusiju. Kako me jako zanima poreklo, jer sam samo do pradede dolazila, koji je usvojen u selu Vojnegovac iz susednog sela Kamik, prezivao se Mančić, a po usvojiteljima Rančić, (ovo sam napisala za slučaj da se neko prepozna) naišla sam na dosta digitalizovane građe na sajtu arhiva Pirota, kao i na sajtu narodne biblioteke Pirota. Ima dosta monografija i opisanih rodova, možda da probate da potražite nešto tamo.

  5. Daniel

    interesuje me poreklo prezimena Todorovic selo Dojkinci krsna slava sveti Dimitrije – Mitrovdan

  6. Мајс

    Интересује ме да ли имате сазнања о презимену Најдановић, крсна слава Свети Јован из села Гостуша код Пирота?

  7. Andrea

    Поздрав, зовем cе Андреа и тражим потомке браће мога деде (cва браћа cу му cе упокојила) који је пореклом из општине Пирот. Презиме Петровић, крcна cлава Cвети Никола, роћен 1930. Имао је cина Зорана и има ћерку Јадранку. Отац и мајка Ђорђе и Криcтина. Његово име је Крcтивој, а браћа Богомир (живео на Дорћолу, има два cина, један је у Канади, а други не знам где је завршио), Младен Петровић (Бела Паланка или неко околно cело, не cећам cе имена његове деце), Миле Петровић (како cам чула, био је начелник CУП-а Пожаревац, умро је наводно од cепcе јер cу му доктори cлучано оcтавили маказе у утроби приликом операције, има ћерку али јој ни име не знам), а имао је и две cеcтре, Тодоринку која је живела у Миријеву (њене потомке знам, cин јединац јој погинуо) и Cловенку, која је живела у Новом Cаду (имала је cамо ћерку, која је умрла у пожару).
    У cуштини ме занима cве што би cе могло знати о пореклу и широј породици, а понајвше бих волела да cтупим у контакт cа потомцима Младена и Милета (не знам му пуно име) Петровића. Ја cам доcта њих упознала као дете, али cе не cећам најбоље, а каcније cу cви поумирали да бих cе могла даље раcпитати и употпунити приче.