Порекло презимена Антељ

10. фебруар 2012.

коментара: 6

Презиме Антељ се појављује у Зијемљу (Мостар), Оличићима (Столац) и Равчићима (Мостар).

Према “Херцеговачким презименима” Риста Милићевића, Антељи су се на Зијемље доселили из Бијелог Поља код Мостара, а у овај крај су дошли из Нецвијећа (Требиње) око 1800. године. У Оличиће су дошли из Стоца, а претходно су становали на Домановићима. У Равчићима су од Атељевића из Љубомира (Требиње).

КРСНА СЛАВА: Аранђеловдан

ПОЗНАТИ: Ђорђо Антељ, власник компаније “Гемакс”

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. darko

    Tragajuci za poreklom prezimena Antelj i praveci rodno stablo dosli smo do saznanja da svi Antelji poticu sa Kosova. Posle Kosovskog boja dva brata koja su prezivljela boj, a prezivala su se Anteljevic bezeci od Turaka dogovaraju se da skrate prezime na Antelj. Jedan odlazi prema BIH, a drugi prema staroj Hercegovini odnosno CRNOJ GORI. Tako da su svi Antelji istog porekla i svi slavimo ARANDJELOVDAN.

  2. darko

    Prezime ANTELJ se pojavljuje u Subotici – SRBIJA!Poznata BOKSERSKA porodica na celu sa MIRKOM ANTELJOM, DARKOM ANTELJOM I TOMISLAVOM ANTELJOM!

  3. Војислав Ананић

    Антељи

    Антељи (Срби) живе у Опличићима. Антељ је, према Дедијеру, “дошао из Стоца на Домановиће, као ханџија, па је отуда прешао има 10 година. Слави Јовањ-дан.” Антеља има у Бијелом Пољу и Зијемљима, а тамо су дошли, према Дедијеру, из Нецвијећа (Требиње) око 1800. године.
    Миле Антељ је био врстан мајстор лимар, бавио се оправкама и калаи- сањем бакамих предмета, машина за полијевање лозе и ракијских и других казана. Миле је прича за роман. Кажу да је Миле био старојугославенски пилот и Дубравци су причали како је у тренутку надахнућа “проћеро авион испод Старог моста у Мостару”. А такви се несташлуци, у војсци, не праштају па је Миле убрзо стигао кући и посветио се лимарији. Није му била мрска покоја чашица, па би се често чуло како је Млле пао с крова дубравске куће, гдје је постављао олуке. И гле чуда, сваки пут би се извукао с мањим огреботинама. То није прича о Милиној сналажљивости и вјештини падања, него о висини дубравских кућа. Понекад би Миле “помијешо пјесме”, те би нешто гекао против система, па би га милиција (марица) зајмила по неколико дана на “пријатељски разговор”. Након тога пржуна Миле би пјевао: “Кога воза марица, не виђа га мамица.”
    Презиме (патроним) долази од родоначелника Антуна-Анте, па аугментатив Антеља и коначно Антељ, према лат. Антоније.

    Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  4. Dali neko zna stablo citavo prezimena antelj