Порекло презимена Асановић

10. фебруар 2012.

коментара: 17

АСАНОВИЋ (п). Граб (Зупци, Требиње). Почетком XX вијека у Грабу их је било четири куће. Старином су из Црне Горе. За њих се прича да су се њихови преци док су били у Црној Гори „истурчили“. Један од предака звао се Асан, а други је постао спахија. Када су се повратили у „стару веру“, узели су нова презимена. Асанови насљедници прозвали су се Асановићи, а спахијини Спаићи. Тако су Асановићи „рођаци“ са Спаићима у Грабу (75:1256). Асановића има и у Шћеновом Долу (Бобани, Требиње). Славе Јовањдан.

Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. nebojša

    Da ja znam postoje tri bratstva koja su Srbi i pravoslavni sa prezimenom Asanović.Jedni žive u Donjim Kokotima,opština Podgorica,drugi su iz Andrijevice,a treći su iz Trebinja i jedni sa drugima nemaju krvnih veza.
    Asanovići iz Donjih Kokota su ogranak Miranovića i isti su u ove krajeve došli iz Stare Srbije,tačnije sa sadašnjeg Kosova i Metohije,vjerovatno iz Prizrena.Prije nego što su došli u Donje Kokote,naši preci su jedno vrijeme boravili u mjestu Lješ,a to je današnja Albanije zbog čega se ovamo jedan cijeli kraj naziva Lješanska nahija i Lješkopolje.
    Koliko mi znamo naši preci u ove naše današnje krajeve su došli sa prezimenom Tujković i svi potičemo od 7 brata Tujkovića.Od jednog od Tujkovića potiču Miranovići,a današnji Tujkovići koji žive u Grblju i Kotoru su naši rođaci koji su zbog krvne osvete morali odseliti u te krajeve i tamo su i ostali.
    Od Miranovića jedan ogranak su Asanovići koji su svoje prezime dobili od rodonaćelnika Janka Miranovića zvani Asan koji je zajedno sa svojim bratom u sred tadašnje Podgorice koja je bila pod Turcima ubio Turčina ili bolje reći islamiziranog srbina-crnogorca Osmanagića,a zbog osvete.Jedan od značajnijih Asanovića iz Donjih Kokota je Tomo Asanović prvi kapetan lješkopoljski i veliki prijatelj knjaza Nikole Petrovića.
    Krsna slava svih Miranovića i Asanovića iz Donjih Kokota je Nikoljdan.

    • Dusan

      To srbi da su miranovici to macku o rep,kompleksasi crnogorski.Znaci mozemo bit samo crnogorci ili dukljani,to dosli s kosova ili posle kosovog boja.To isto macku o rep,veliko je pitanje jeli se zbio zaista taj cuveni kosovski boj,ili je to samo izmisljena prica i manipulacija one splacine od sime milutinovica sarajlije.Miranovici jesu od tujkovica ali ce bit prije da su tujkovici pravim porijeklom iz njegusa,a ne s kosova.Postojao je Tomo Miranovic kapetan ljeskopoljski ne asanovic,zato jer ima ulica u pg koja se zove po tomu miranovicu.

      • Miranović

        Ja se prezivam Miranović i prađed mi je iz Peći. Što iznosiš neistinu? Vazda smo bili Srbi. Vama Milogorcima Milo i pamet i vijeru uzeo.

      • nebojša

        I što je zanimljivo,ovi protivnici srpstva i svega što je srpsko i protivnici istine kada hoće nekome,,a ja bih rekao u prvom redu samima sebi, da objasne zašto mi Srbi iz Crne Gore nismo Srbi nego smo montenegrini,dukljani ili bog te pita ko i što samo da nismo Srbi,onda se služe sa izlizanom poštapalicom crnogorskih liberala koji su odavno nestali sa političke scene Crne Gore,kako je Sima Miljutinović Sarajlija prevario Njegoša i sve Srbe iz Crne Gore onoga doba i ubijedio ih da su oni Srbi,i tako ih prevario kao da su Njegoš i naši preci bili mutavi,neznalice i umno zaostali i kao da prije Sima nisu znali ko su i što su a to je da su Srbi,nego ih je Simo prevario.U to može povjerovati samo neki idiot ili što bi ovamo rekli neka avetinja ili neko zlonamjeran a radi nečijih interesa i niko drugi.

  2. spaja1978

    Асановићи на Зубцима код Требиња потомци Асана Вукова Спаића.Доселили из Ровина у Цуцама 1755 на Граб код Требиња.Славе Светог Јована.

  3. nebojša

    Zašto pišeš neistine.Svi mi Miranovići i Asanovići koji potičemo od Miranovića,a živimo danas najviše u Donjim Kokotima,a ima nas i u Zeti,u Tološima,Donjoj Gorici,znamo da smo došli sa Kosova i Metohije ili kako se tada zvalo iz Stare Srbije i da su naši preci došli u ove krajeve preko Lješa,a ti Tujkovići kojih je nekad bilo u Njegušima a danas ih nema,a koje pominješ su zapravo naši Tujkovići i to nije sporno,a prvi kapetan Lješkopoljski je bio Tomo Asanović koji je najbliži rođak sa Miranovićima jer mi smo jedni i Srbi smo,,a ti si izgleda zastranio..

  4. asanovic

    evo posto je meni cukundjed Tomo Asanovic cije medalje kuburu i svu zaostavstinu doma imam. Valjda ja znam bolje da se izjasnjavao kao Crnogorac. I ova prica dosli sa Kosova je izmisljotina najobicnija. Isto ka sto se Kuci bore da promijene istoriju svoju da su Srbi a Drekalovici su.

  5. asanovic

    takodje ne postoji nikakav Janko Miranovic od kojeg su Asanovici vec je to Nikola. Nikola je otac Toma Asanovica kapetana Ljeskopolja,Valjalo bi da se sud ne daje o tudjim precima ima ko njihovo porijeklo objasnit.

  6. nebojša

    Nijedan dokument do 1945 godine ne možeš naći da se bilo ko nacionalno izjasnio kao crnogorac,a posebno ne u u 19 vijeku kada je živio Tomo Asanović.Kao crnogorci počeli smo i to masovno po komunističkim uticajem da se izašnjavamo počev od 1945 godine,ali se sada ponovo osvješćujemo,istina polako.
    U nacionalnom istorijskom institutu ili arhivu na Cetinju samo možeš naći da su se svi učenici recimo 1910 godine,dakle za vrijeme vladavine kralja Nikole, nacionalno izjašnjavali isključivo kao Srbi i to sa vjerom pravoslavnom,muhamedanskom ili katoličkomi,a niko i ama baš niko kao crnogorac,dok su kao jezik naveli srpski jezik,a crnogorski jezik nikome nije bio ni u mislima. ..Tako da te rođače moj demantuju dokumenta.
    Ako mi rođo ne vjeruješ prošetaj do Cetinja i provjeri sve ovo u arhivu crnogorskom i pročitaj na sajtu zakon o narodnijem školama iz 1907 godine koji je donio naš kralj Nikola

    MI
    NIKOLA I
    po milosti Božjoj
    KRALJ I GOSPODAR CRNE GORE
    proglašujemo i objavljujemo svima i svakome, da je Narodna Skupština riješila i da smo Mi potvrdili i potvrđujemo:

    ZAKON o Narodnijem školama u Kraljevini Crnoj Gori

    Član 1.

    Zadatak je narodnijema školama, da vaspitavaju djecu u narodnom i religijskom duhu i da ih spremaju za građanski život, a naročito da šire prosvjetu i srpsku pismenost u narodu.
    Član 4.

    U mjestima gdje se ne govori čisto srpski, otvara se uz osnovnu školu pripravni razred, koji su dužna pohađati sva djeca prije stupanja u prvi razred osnovne škole.
    III. Nastava.

    Član 26.

    U osnovnoj školi uče se ovi predmeti:

    1., nauka hrišćanska;

    2., srpska istorija;

    3., srpski jezik;

    4., crkveno-slovensko čitanje;

    5., crtanje i lijepo pisanje;

    6., pjevanje (svjetovno i crkveno);

    7., gimnastika i dječije igre;

    8., zemljopis,

    9., poznavanje prirode;

    10., poljska i domaća privreda;

    11., osnovi higijene;

    12., računica i geometrijski oblici;

    13., ručni rad sa domaćim gazdinstvom (po mogućstvu).

    Nastavni plan i program predavanja, propisaće Ministar prosvjete, po saslušanju Prosvjetnog Savjeta.

  7. nebojša

    Na popisu 1909, u CG je bilo 95 posto Srba. Crnogorci se javljaju tek na popisu 1948, a na popisu 2013 je bilo pritisaka od strane rezima…7 posto neopredjeljenih, tako da na slobodnom popisu u CG broj Srba ide bar na 40 posto

  8. nebojša

    Podaci sa Vikipedije,potpuno su istiniti a ko ne vjeruje neka provjeri.

    Попис становништва 1909. године
    Укупно – 317.856

    Већину становништва чинили су православци (94,38%),[1] док су остали углавном били муслимани. Српским језиком је говорило 95% становништва, а у већем броју је било и становништва са албанским језиком као матерњим.

  9. Njegoševa đeca

    ” Miranovići su vazda bili Srbi pravoslavne vjere. ” Ovo je napisao Ilija Peko Peličić u svojoj knjizi ” Zapisi o Zeti “, u kojoj je jednim dijelom obuhvatio i Lješkopolje, tj. Donje Kokote i stanovništvo u njemu. Bavio se proučavanjem porijekla stanovništva poput istraživača kao što su bili Andrija Jovićević i Pavle Radusinović.