Порекло Александра Вучића

8. април 2012.

коментара: 29

РОЂЕН: У Београду, 5. марта 1970.

РОДИТЕЉИ: отац Анђелко, из села Чипуљић код Бугојна (БиХ), мајка Ангелина (девојачки Милованов) из Бечеја. Обоје завршили Економски факултет. Отац радио у струци, мајка новинарка.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола (Вучићи), Свети Стефан (Милованови)

О ПРЕЦИМА: Отац Анђелко рођен на почетку Другог светског рата недалеко од Београда. Његова мајка Драгица (дев. Куновац, пореклом из Шипова) протерана од усташа из села Чипуљић пошто су убили њеног мужа, Александровог деду Анђелка, прадеду Радета, стричеве, целу фамилију. Отац Анђелко преживео јер је био у мајчином стомаку. Мајка Драгица је бачванка, из земљорадничке породице Душана и Анђе (дев. Ћикић).

ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА: Даљим пореклом Вучићи су из источне Херцеговине или Црне Горе. Нема писаних доказа о томе, али по предању је наш предак отишао због крвне освете средином 18. века из тих крајева и населио се у западну Босну у село Чипуљић код Бугојна. Подаци о присуству Вучића у овом месту датирају са почетка 19. века. У Другом светском рату су тамо сви побијени, а у последњем рату су спаљене све куће Вучића.

ПОРОДИЧНА АНЕГДОТА: Прадеда Раде је био капиталиста, богат човек. Он и деда Анђелко су толико волели Русију да су се, са дединим братом Николом, једном приликом упутили у Москву на коњима. Натоварили су бисаге и кренули, али су стигли само до Добоја.

БИОГРАФИЈА: Александар Вучић је одрастао на Новом Београду, завршио Земунску гимназију и Правни факултет. Током рата у БиХ радио као новинар на Палама. У Српску радикалну странку се учланио 1993. и одмах биран за републичког посланика. 1995. изабран за генералног секретара СРС. У влади Мирка Марјановића 1998. био министар за информисање. Септембра 2008. иступио из СРС и од октобра исте године на месту заменика председника Српске напредне странке.

ПОРОДИЦА: Ожењен је Ксенијом са којом има сина Данила и ћерку Милицу.

 

ИЗВОР: Александар Вучић за портал Порекло

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (29)

Одговорите

29 коментара

  1. Danka

    Ja sam zbunjena , na ovom website kaze da je Vucic po genetici prezime katolickog porekla , a opet ovde u komentarima i njegovoj autobiografiji stoji drugacije…istina je da nekako kroz istoriju sve te vode imaju neke tamne mrlje o poreklu….kako u Srbskoj tako i svetskoj Istoriji, Pogledajmo Tita, Obamu pa i Putina o kome se vrlo malo zna sem da mu je deda bio kuvar kod Lenjina…Aleksandar Vucic je najblaze receno kontradiktoran …Ne bih da kritikujem mislim da ovaj site nije za to…

  2. Goran

    U mnogim selima u Bosanskom Grahovu i livanjskom polju,u vreme Rimljana postojali su municipiumi ili rimska vojna utvrdjenja,naselja,u kojima su ziveli i Grci,zanatlije i sluge,koji su tu dolazili iz velikih primorskih gradova.Ovi poromanjeni Grci su u vreme kad su rimljani stradali od Slovena i Avara,zajedno sa poromanjenim ilirima,vlasima,pobegli u visoke planine Dinaru,Cincar,Velebit,gde su ziveli kao stocari.Govorili su neku mesavinu grckog i romanskog jezika.U srednjem veku se iz svojih planina,preseljavaju u grahovsko i livanjsko polje gde su ih Srbi koji su tu doselili iz Stare Srbije,nazvali Grkovlasi,Grkovci ili Cincari.Selo Grkovci u Bosanskom Grahovu je po njima dobilo ime.Poticu od Dalmatinskih Grka,iz Zadra,Dubrovnika itd.,a ne iz Makedonije.Imali su i sopstvene,odvojene katune i sela,u livanjkom polju izgleda se nisu mnogo mesali sa Vlasima koji su ziveli u juznoj Hercegovini.U njihova su sela dosli Karavlasi u 18veku,iz Vlaske.Planina Cincar je po ovim Grkovlasima dobila ime.

  3. Goran

    Ove Grkovlahe,kao i vlahe poromanjene Dalmate koji su ziveli u planinama Tromedje,Mlecani su zvali Morlaci.Oni su autohtono grahovsko i dalmatinsko stanovnistvo,u Tursko vreme izmesani sa Vlasima iz juzne Hercegovine i Starog Vlaha.Grkovlasi uglavnom pravoslavci,dok su ostali Morlaci u lici bili katolici.

    • Stojko

      Mnogi Srbi su postali Vlasi, Cincari, Karavlasi, Morlasi, Kucovlasi, Cicovlasi, Rumuni, Megleno – Vlasi…

      Tako na primer su pripadnici srpskog bratstva / plemena Bogunovici u Dalmaciji i Hercegovini postali Morlasi.

      U severnoj i istocnoj Srbiji ima ogroman broj sela u kojima su Srbi postali Rumuni i Vlasi.

  4. Ranko Fonjga

    kad ovo sto vi koji vise znate od mene istoriju cincara navedoste ja sam povezo sa saznanjims iz prizemlja kuce u Cipuljcu.