Алановић

10. фебруар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. vojislav ananić

    АЛАНОВИЋ

    Презиме чији је ареал ограничен на Србију у којој се јавља још у средњем веку. Основу му чини лично име Алан које се спомиње у дечанским хрисовуљама у XIV веку, а од новијих паралела треба поменути облике Аланов и Алановић у Бачкој у XVIII веку, као и Алановић у Мачванском Прњавору 1829. године.
    Улазак овог страног антропонима у наш ономастикон објашњава се утицајем крсташа који су пролазили кроз Србију крајем XII века, као и релативном географском близином Латинског царства. Долази од келтског апелатива аНт у значењу хармонија, складност, и у енглеску литературу улази преко „Кентерберијских прича” Чосера крајем XIV века. Топоним који гласи Алан у околини Оточца и Сења, као и облик Аланак код Госпића, не би требало везивати за ову антропонимијску основу, јер су постали од турског географског термина а1ет у значењу раван.

    ИЗВОР: Др Велимир Михајловић, СРПСКИ ПРЕЗИМЕНИК, АУРОРА, Нови Сад, 2002.

  2. Alanović Vladan

    Mačvanski Prnjavor. Sv. Nikola