Адашевић

10. фебруар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. vojislav ananić

    АДАШЕВИЋ
    Најстарији податак о оваквом облику налазимо у селу Мала Вашица (Срем) 1737. године, затим у Ужицу 1866. године; регистровано је, даље, као савремено презиме, у Београду и у области Качер (Србија). Презиме је надимачког порекла и настало је од турског облика у значењу имена, од аб – име и абаз – друг. Необичног је ареала, јер га констатујемо и у руском ономастичком фонду. У Хрватској је потпуно нефреквентно, налазимо га само у Винковцима. Овај турски апелатив послужио је као основа топониму Адашеаци у Срему, који се у нашој историјској литератури први пут помиње 1720. године у облику Adaschefze. Занимљиво је напоменути да се почетном XVIII века један од главних саветника цара Ивана Грозног називао Алексеј Фјодорович Адашев. Путеви позајмица су често недокучиви и треба их откривати са највећом пажњом. Презиме овог министра Ивана Грозног, истоветно је са нашим примером, с том разликом што смо ми ову реч примили од Турака а Руси, знатно раније, од Татара.

    ИЗВОР: Др Велимир Михајловић, СРПСКИ ПРЕЗИМЕНИК, АУРОРА, Нови Сад, 2002.

  2. OS1234

    Ovo za Vinkovce nije istina. Prezime u Hrvatskoj se pojavljuje u sljedećim mjestima:Osijek,Briješće,Ivanovo,Kapelna,Knin,Split(što ja znam). To je za koliko ja znam. Ja sam Adašević,porijeklom iz Vašice. I malo više sam proučavala svoje prezime. Tako da ne znam odakle ti te informacije da se Adaševići pojavljuju samo u Vinkovcima. Gluposti i ne istina! Također se pojavljuje u Bosni u Varoši i Kiseljaku.