Порекло презимена Авдаловић

10. фебруар 2012.

коментара: 2

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ АВДАЛОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Авдаловић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Невесиње, Херцеговина, Република Српска

АВДАЛОВИЋ, старе породице настањене у невесињском и гатачком крају. Сматра се да су поријеклом са Чева у Црној Гори, одакле су се доселили у Степен (Гацко) и невесињска села: Слато, Зијемља, Дрежањ. Дедијер је забиљежио друкчије: да су Авдаловићи старином из Дрежња, али му се чини да је ипак “истинитија она прича коју смо забиљежили на Степену”. Некада су живјели и у селу Пржине. Има их и у Гацку. Новак Мандић наводи да је једна породица Авдаловића отишла са Степена послије куге 1813-1815. Најприје су живјели у Мостару, а одатле су се “издигли на имање у Зијемља”. (Ристо Милићевић, Херцеговачка презимена)

Крсна слава: Илиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Авдаловић је пореклом из Мостара, а присутно је у херцеговачком селу Зијемља.

Данас се среће у Невесињу, Бањалуци, Сенти, Београду.

Настало је од антропонима Авдал.

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. vojislav ananić

    – Авдаловић: православна породица у селу Зијемља (Херцеговина), пореклом из Мостара; савремено презиме у Бањалуци, Невесињу, Сенти и Београду.

    ИЗВОР: Др Велимир Михајловић, СРПСКИ ПРЕЗИМЕНИК, АУРОРА, Нови Сад, 2002.

  2. Војислав Ананић

    АВДАЛОВИЋ (п), старе породице настањене у невесињском и гатачком крају. Сматра се да су поријеклом из Чева у Црној Гори, одакле су се доселили у Слепен (Гацко) и невесињска села: Слато, Зијемља, Дрежањ…Дедијер је забиљежио друкчије: да су Авдаловићи старином из Дрежња, али му се чини да је ипак “истинитија она прича коју смо забиљежили на Степену”. Некада су живјели и у селу Пржине. Има их и у Гацку. (59:198,199.223) Новак Мандић наводи да је једна породица Авдаловића отишла са Степена послије куге 1813 – 1815. Најприје су живјели у Мостару, а одатле су се „издигли на имање у Зијемља” (147:566,567).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.