Цмиљанић

19. март 2012.

коментара: 10

ТЕСТИРАНИ ЦМИЉАНИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ:

________________________________________________________________________________

ЦМИЉАНИЋ                                                                                                 

Хаплогрупа: J2b1-M205 (медитеранска хаплогрупа).

Порекло: Поткрајци – Пљевља, Црна Гора (1600. године) / старином из Херцеговине (Равни Котари).

Род: Кричи – старо влашко племе, које се кроз историјске изворе може пратити од средине XIII вијека (Затарје) и припадност динарском типу човјека.

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт: [email protected]

Кликните на документ испод у којем је породично стабло Цмиљанића из Поткрајаца:

Родословно стабло Цмиљанића

О Цмиљанићима се у литератури каже следеће:

Цмиљанићи су, према сопственом казивању, дошли из Равних Котара и населили се у околину Никшића. Ту су се задржали краће време. Због свађе, три брата су убила неког Турчина и побегла из тог места око 1600. године. Према другој верзији, они су потомци старог српског становништва из доба Немањића. Један се брат населио у Пљеваљском пољу и од њега су Прерадовићи (има их две врсте). Други је отишао у Поткрајце и од њега су Цмиљанићи, а трећи је отишао у Камену Гору. Његови се потомци презивају Смиљанићи, а негде и Цмиљанићи. Има их и око Ужица и Златибора. У Поткрајцима су нашли скоро пусту земљу, зараслу у шуму и шибље, па су крчењем добили велика имања. Касније су Селмановићи прогласили Поткрајце, Лијеску, Коријен и Дубочицу за своје читлуке. Део тих имања однели су им зетови, односно одиве, у мираз (Љухари, Хоџићи). Цмиљанићи су држали и Коријен, али су та имања Љухари дали Ћурчићима из Матаруга.”

(Милета Војиновић, “Становништво Пљеваљског краја”)

________________________________________________________________________________

Родословно је посебно интересантна теза о пореклу Цмиљанића/Смиљанића из племена Братоножића, које има познато предање да потиче од средњовековних Бранковића, а да је од њих потекла и династија Обреновића. Ова се веза може посредно извести из студије Др. Јована Ердељановића о Братоножићима: „За Банка Баљева веле, да је пошао с „Угричићем Јанком“ у Далмацију, кад се Јанко враћао са Косова, и настанио се у Котаре. Мисле, да се од њега разродила чувена породица „Цмиљанића“ (ово је забележио П. Мајић)“.

________________________________________________________________________________

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Borislav

    Prezime Cmiljanic datira jos iz doba Nemanjica,sto zanci jedno vrlo staro prezime a i poznato.Prema nekim predanjima starih mi smo dosli iz ravnih kotara u CG troica brace i jedan ostao u pavino polje kod bijelog polja drugi u potkrajce kod pljevalja a treci u pljevaljsko polje u pljevlja i promijenio prezime u preradovic…u gorskom vijencu sam nasao da se vojvoda momcilo prezivao cmiljanic…imalo bi jos dosta toga da se kaze al za sad dosta 🙂 pozzzzzzzzzzzzz

  2. Radivoje

    Gde jos moze da se nadje i procita o prezimenu Cmiljanic

  3. Radivoje

    Ja sam procitao u nekoj knizi da poreklo prezimena potice od neke babe Cmiljane. Da je ona imala 3 sina.Radi krvnr osvete su se braca razdvojila i da su od njih nastala tri prezimena Cmiljanic,Cmiljanovic i Smiljanic . Cmiljanovic je ostao na toj zemlji odakle su koreni .Cmiljanic je iz okoline Pljevalja a Smiljanic je otisao za Zlatibor. Da li zna neko vise o Prezimenu i da li postoji neki pisani trag ili knjiga o poreklu da moze da se kupi ili procita . HVALA U NAPRED ZA INFORMACIJU

    • Milos

      To sam i ja negdje procitao. Moja porodica zivi u Bijelo Polje.. I po predanju je zbog krvne osvete iz Hercegovine u CG dosla.. Selili su se dosta po CG dok se nisu konacno u BP nastanili.

    • slavko cmiljanovic

      ne znam odakle si ali ja sam poreklom iz Prijepolja mz K.Gora.nesto o nasem poreklu(cmiljanovici u prijepoljskom kraju)napisao je ucitelj u penziji Velimir.C.neki podaci se poklapaju sa tvojim ali ine da su Cmiljanovici ostali na izvornom ognjistu,posto smo 2019 slavili 200 g od doseljenja u K.Goru.slavimo svi djurdjevdan.2021 se planira sledece okupljanje,pa ako te nesto od ovog interesuje napisimi da vidimo imamo li iste izvore.

  4. Војислав Ананић

    ЦМИЉАНИЋ (к), у Криводолу (Мостар), Некада су се звали Радојли. Старосједиоци су у овом селу. Преци су им, према предању, учествовали у бојевима против Турака “с Херцегом Стјепаном и војводом Богданом”, а ишли су и у бој на Косово с војводом “Рељом Пазарцем”. Славили су Никољдан (59:342).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  5. miroslava

    Cmiljanović, Bistrica (Bijelo Polje); Koritnica, Ožegovići i Košice (Pljevlja) oko 1600. god. došli iz Kuča.

  6. Igor cmiljanovic

    Mozete naci u biblioteci ‘ Vuk Karadzic’ u Prijepolju autor je Velimir Cmiljanovic a knjiga se zove ‘ Cmiljanovici u rodnome kraju’ ps dosli smo iz Ozrinjica kod Niksica. Pozdrav . Igor cmiljanovic