Порекло презимена Ћећез

18. март 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Nada Cecez

    Zanima me porjeklo prezimena Cecez?

  2. Dušanka Cećez Lausević

    Prezime Ćećez se javlja u Hercegovini u Dunjem selu kod Konjica.Naša krsna slava je Đurđevdan.

  3. Војислав Ананић

    ЋЕЋЕЗ (п). необично и сасвим ријетко, презиме породица у Доњем Селу (Коњиц). Према предању, поријеклом су из Грахова у Црној Гори, У досељењу Ћећеза у Доње Село у оптицају су двије верзије. По првој верзији напустили су Грахово због сукоба са неким бегом и настанили се на имању манастира Житомислићи, а одатле су, послије краћег боравка у селу Идбар дошли у Доње Село и ту остали. Друга верзија каже да су у Доње Село доселили, такође из Житомислића гдје је један млади Ћечез дошао у сукоб са беговим сином око неке дјевојке. У сукобу је погинуо бегов син, а “домаћин Ћећез” је, да би избјегао освету бега, са породицом побјегао у други кадилук и настанио се у Доње Село. Поменимо и предање по коме је коњички бег Кадић населио Ћећезе из “старе Херцеговине”, као кметове, на свој Читлук у Доњем Селу. Овим се индиректно потврђује и породично памћење да су Ћећези доселили из источне Хегсеговине почетком друге половине 18. вијека. Родоначелник Ћећеза, према предању, био је Филип који је, са синовима Илијом и Мијатом дошао у Доње Село као кмет. Ћећези су се разгранали у велико братство. Године 1991. само у Доњем Селу било је 90 породица Ћећеза са око 340 чланова. Има их настањених у Коњицу, Мостару, Сарајеву, Дервенти, Београду …. Славе Ђурђевдан. Подаци: др. Момир Ћећез, Ћећези из Доњег села, Београд 2002.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Dajana Pantic

      Jeste ono sto sam ja nasla iz porodicnog stabla Cabrila jeste da je Filip sin Jovana Cabrila promenio prezime u Cecez, sto moze biti tako jer i Cabrili i Cecez slave Sv. Djordja, takodje Panta sin Jovanov takodje menja prezime iz Cabrilo u Pantic sa slavom Sv. Djordja. Volela bih ovo nekako ispitati kao potomak Pantica iz moguce loze Cabrila.

  4. Vedran Arnsson

    Cecezi treba da urade DNK test na poreklo.rs da bi znali vise o svom poreklu.