Порекло презимена Ћетковић

17. март 2012.

коментара: 5

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЋЕТКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Милош Ћетковић (Гентула)

Хаплогрупа: I1 род Дробњака

Порекло: Дубница, Калесија, Босна и Херцеговина / старином из Црне Горе

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

О Ћетковићима из литературе:

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЋЕТКОВИЋИ

(живе у Подгори)

Ћетковићи воде поријекло од Рајича Тепчанина и род су с осталим Рајичевим потомцима. Међутим, постоји у породици Ћетковић мишљење да они воде поријекло од Ћетка Властелиновића из Гацка, који је био чувени харамбаша, опјеван у многим народним пјесмама.

Остали потомци Рајичеви рођакају се с Ћетковићима. Ово братство је давало развијене и снажне људе. Почетком 19. вијека био је на гласу Вујица Ћетковић и његов рођак Чуно. Вујица је био кнез у Тепцима и кнезовао је почетком 19. вијека. Био је врло богат и разборит човјек. Прича се да је за своју кнежину сам плаћао порез Турцима, који су га уважавали. Њему се паша Мехмед Селмановић обраћа писмом, као и Гаврилу Шибалији, да утичу на рају да се не буни, а писмо је написано након смрти – убиства попа Милутина Церовића у Пљевљима, па је дробњачки живаљ почео да се буни и припрема на оружане акције. Вујичини потомци узеше по њему презиме Вујичићи.

У Комитском покрету 1916-1918. године из овог братства налазио се Милован Ћетковић — Чуновић.

У НОР-у 1941-1945. године погинули су Милинко и Јован Милованови и Бошко Милована Радосављева код Вировитице 1941. године. Браћа Гојко и Богољуб Миркови погинули су као старјешине у јединицама НОВ-а, и то: Гојко при ослобођењу Београда 1944, а Богољуб на Сремском фронту 1945. године. Треба поменути Милана – Дешу Ћетковића, борца НОР-а, који је био изузетно снажан; успио је сам да изнесе противоклопни топ и тај је топ послужио за уништење непријатељских тенкова код Миљевине приликом пробоја партизанских снага у правцу западне Босне.

Ћетковићи живе у Подгори, гдје су се иселили из Тепаца на своје дотадашње катуне.

Славе Ђурђевдан.

_______________________

ЋЕТКОВИЋИ

(на Стругу)

Ћетковићи потичу од братства Ћетковића из Озринића код Никшића. Због убиства турског насилника и зулумћара Заира Бешировића, 1829. године, раселе се сви и ускоче у Горњу Морачу гдје су живјели до 1836. године, када се неки од њих врате на своју старевину у Озриниће, а Божови синови Иван и Станиша населе се на Стругу.

Новица Ристов са Струга био је борац 7. омладинске црногорске бригаде.

Славе Малу Госпођу, а прислужују Илиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Даниела

    Поштовани,

    имате ли неке информације о породици Ћетковић из Брегова код Кнежева (некада Скендер Вакуф) који славе Светог Стефана?

    С поштовањем,

    Даниела

  2. Војислав Ананић

    Бјелопавлићи

    (В. Ћетковић, В. Брајовић, Т. Бошковић…)

    http://mondo.rs/a1089600/Info/Ex-Yu/Plemena-u-Crnoj-Gori-Bjelopavlic.html

  3. Војислав Ананић

    ЋЕТКОВИЋ (п), бивши род у Голубинцу (Попово). Ћетковићи су изумрли у овом селу. Као спомен на њих у Голубинцу и данас постоји топоним “Ћетковића Врт”, а у сусједним Беленићима “Ћетковића До” (84:145.146).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Nikola

      Pero TOMOV CETKOVIC kapetan vojske Kraljevine JUGOSLAVIJE.posle kapitulacije iste pristupa partizanima,sa njim ide i njegov otac Tomo,koji ga prati u svim bojevima,Po formiranju III Divizije biva od strane vrhovnog staba postavljen za njenog komandanta,Gine posle cetvrte ofanzive kod sela Brataca nevesinjski kraj ,Biva sahranjen preko dana u seoskom groblju Lucila.Uvece mu otac TOMO sa saborcima vrsi ekshumaciju i tijelo prenose sjeverno od Kifinog Sela i sahranjuju u trnjaku vrtace zvana Jokica Kamenica.Posle rata dolazi otac i poziva prezivjelog mjestanina koji je bio prisutan prilikom sahrane Perove, i odnose zemne ostatke, Pero je napravio plan prelaska preko Neretve i njegova je ideja rusenja mosta na Neretvi.Diviziju u Bratacu preuzima Sava Kovacevic,Pero se smatra jednim od najsposobnijih partinzanskih komandanata.Proglasen je za narodnog heroja.Njegov otac TOMO kraj rata je docekao kao partizanski major.Pisem ovo po prici,koju mi je ispricao mjestanin ,koji je bio prisutan u vrijeme sahrane u Jokica Kmenici,kao i u vrijeme ekshumacije posle rata.

      Novinar Politike Radmilo Kljajic zapisa nekad vec davno izmedju ostalog.
      ” I nicice pade na toplu nevesinjsku zemlju,koju je bio odabrao za pocetak svoje vojnicke karijere”.Posle zavrsene vojne akademije,kao najbolji u klasi imao je pravo da bira mjesto sluzbovanja i odabrao je Nevesinje.