Порекло презимена Трифуњагић

17. март 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Милош Трифуњагић

    На кући мога деде, која је малтерисана 1936.године, а прављена много раније, је писало МИЛОШ ТРИВУЊАГИЋ. Сва моја документа и мојих родитеља су на Трифуњагић. Презиме треба да потиче од Тривуна, који се доселио у Кумане,али је вероватно промењено због лакшкег изговора.

  2. boristrifunjagic

    pozdrav milose kao i ostalim trifunjagicima,javite se

    [email protected]

  3. Saša Trifunjagić

    Trifunjagići su poreklom iz Starog Bečeja (Turski Bečej). Za vreme vladavine Turaka, jedan veći broj Srba se borio na strani Turaka protiv Habsburške monarhije, za tu uslugu Srbi su od Turaka dobijali velika vojna zvanja, ogromne posede, bili oslobođeni plaćanja poreza/harača, mogli su slobodno ispoljavati svoju Pravoslavnu veru itd. Ti Srbi ratnici nazivani su Martolosi, jedan od njih je i predak nas Trifunjagića, od koga potiče naše prezime je i Triva, koji je imao titulu Age, imao je i brata Milovana. kasnije Triva sa ogromnim stadom ovaca i velikom familijom prelazi Tisu i nastanjuje se u Kumane (hiljadu sedamsto i neke godine) i od njega potiče prezime Trivunagić (Uzgred moja baka koja je rođena bila 1924. godine je uvek i govorila Trivunagić iako je pravo prezime Trifunjagić i ono kasnije i biva polako ispravljano i dobija konačan oblik. Milovan ostaje u Starom Bečeju i od teloze nastaju Milovanovi. Po Trivi (Trivunagi) danas deo Kumanačkog atara nosi naziv naše porodice poznat kao Trifunjagića kopovo. U Kumanu je 30-tih godina 19 veka bilo oko 40 porodica Trifunjagića a krsna slava je sveti Đorđe (6.maj). Svaka familija ima nadimak (Špicname) po kojemu su se prepoznavali i koje se nasleđivalo. Tako najpoznatiji nadimci Trifunjagića su: Pargar, Burđa, Šecko, Šumar, Čvarkovi, Prcomani …. Deo porodica se iselio posle I svetskog rata iz Kumana naselio sela koja su tada nastala kao što je Vojvoda Stepa, Aleksandrovo, itd… Danas Trifunjagića ima svuda u Vojvodini pa i u svetu ima ih pored Kumana u Novom Bečeju, Zrenjaninu, Aradcu, Elemiru, Novom sadu, Beogradu, Crnoj Gori, SAD, Australiji itd…..
    Pisac ovih redova je i sam Trifunjagić, sa špicnametom Pargar, pradeda Sava i deda Milivoj su rođeni u Kumanu, kasnije pradeda posle kratkog boravka u Americi seli se u Vojvoda Stepu gde osniva porodicu, deda Milivoj ostaje ceo svoj život u Vojvoda Stepi dok mu se sinovi nastanjuju i osnivaju porodice u Lukićevu Milovan, i u Aradcu Perica i Dušan i danas u tim mestima njihova deca nastavljaju lozu Trifunjagića pa u Lukićevu gravitira porodica Duška Trifunjagića, u Aradcu Saše Trifunjagića, Igora Trifunjagića, Milovana Trifunjagića čija deca takođe će nadamo se nastaviti dalje.
    Pozdrav.

  4. Stevan trifunjagic

    Odlican tekst sasa

  5. Hvala na svim ovim informacijama. S’ poštovanjem, Strahinja Trifunjagić, sin Duška Trifunjagića, od dede Milovana, tj pradede Milovoja iz Vojvode Stepe.
    Mnogo mi je drago da sam ovo sve pročitao, tj istoriju svog prezimena.

  6. Бранко Тодоровић

    Жарко Бошњаковић је забележио Трифуњагиће (1 к.) у селу Буковцу на падинама Фрушке Горе. (Ономастика Срема, Ономатолошки прилози XVIII, Београд, 1987, стр. 127)