Порекло презимена Томовић

16. март 2012.

коментара: 36

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (36)

Одговорите

36 коментара

  1. Zeljko

    Pozdrav svima. Zanima me zna li neko sta tacnije o Tomovicima iz kuca to jeste cuo sam od starih price da smo od nikezica iz kuca i da smo se naselili u plav zbog krvne osvete?

  2. tomovsin

    Postoji knjiga TOMOVIĆI OD KUČA sa rodoslovom koji su napisali DRAGIŠA i MILORAD TOMOVIĆ i u njoj je detaljno opisanao sve o porodici i bratstvu Drekalović-Tomović i njenom vojvodskom poreklu iz sredine 16 veka veka od vojvoda Drekala. Mnogi znameniti ljudi, kao na pr. Marko Miljanov su iz ove porodice. U posebnom delu pored rodoslova postoji i spisak imena odiva.

  3. tomovsin

    Tomovići od Kuča slave Svetog Nikolu i ima ih i u Crnoj Gori i u Srbiji : u Poljima kod Mojkovca, Bijelom Polju, Beogradu…

  4. Војислав Ананић

    ТОМОВИЋ (п). у Граници код Билеће, Доброманима (Требиње) и у Требињу. У Границу су доселили из Тупања у Бањанима. Једно су племе са Тешановићима у Мекој Груди и Требињу, и Роганима у Планој. Славе Ђурђевдан (59:177). Томовићи у Доброманима и Требињу су старином из Васојевића у Црној Гори. Године 2003. у Доброманима су била четири домаћинства, а у Требињу два. Славе. такође, Ђурђевдан (Подаци: Саво Пујић из Тодорића код Требиња).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  5. Петар Томовић

    Поштовани челници сајта, као и сви који прилажу и помажу информацијама, пре свега да вам се захвалим на вашем раду и труду.

    Занима ме да ли ми можете нешто рећи о мом презимену и његовом пореклу.

    Потичем од Томовића из Црне Горе, мој отац је напоменуо да су они дошли из Лијеве Реке, мада та информација није потпуно утврђена.

    Према казивању Светозара Томовића (1870-1954) петорица браће – Павле, Вучић, Марко, Петар и Недељко бежећи од Турака или крвне освете су се настанили у околини Краљева, у месту званом ‘Клење’. Потом прелазе на парцелу која касније припада четвртом брату Петру која се налази у селу Лазац где Томовићи и дан данас живе.

    Сигурно је да су дошли из Црне Горе пре 1822. јер се пописом домаћинстава од стране Турака те године види да су Павле, Вучић и Марко већ имали ту своје породице.

    Двојица њихове браће од стрица, Јован и Лука, дошли су на овај простор после 1822. године.

    Напоменућу и да је крсна слава Томовића Свети Јован, као и да по мом оцу, фамилија Вуковић из мојковца кумује фамилији Томовић од почетка 16. века.

    Хвала вам још једном.

  6. vuk

    tomovici jabuka? cetinje? gnjilane? pusta reka bojnik? novo brdo kriva reka? petrovici veselinovici? to je a ve sto nagadjam